Празници / фестивали

LUMMIX - фестивал на светлината

Пловдив, 28-30 април 2016

LUMMIX - фестивал на светлината


◊ СЪБИТИЕТО

LUMMIX - първият по рода си фестивал в България и Югоизточна Европа, посветен на изкуството, създадено от светлина. По време на фестивала жителите и посетителите на град Пловдив ще имат възможността да участват в неповторим спектакъл на светлината.

Същевременно фестивалът предоставя и платформа за изява на талантливи младежи от квартал Столипиново, където да представят своите артиситчни умения.

Програмата на Международния LUMMIX фестивал ще представи световноизвестни артисти от областта на светлинното изкуство: Antonin Fourneau’s creation Art2M с продукцията им Water light graffiti, Daniel Iregui & Iregular Studio Montreal  с работата им CONTROL NO CONTROL, Cristina Moreno (aka Kalma) с творбата й Blow my mind и много други.

 

◊ В ПРОГРАМАТА

Фестивалът на светлината LUMMIX ще се случи в две вечери.

Първата, наречена „Под светлините на прожектора“ ще се проведе на 28.04., от 21:00 ч., в квартал "Столипиново" и ще събере заедно съвременното изкуство на светлината с музика и танци, представени от талантливи ромски артисти. Ще бъде открита инсталацията “Светове“,  реализирана от ромските участници в работилницата.

През втората вечер, 30.04. от 19:00 ч. ще бъдe откритa изложба в Център за съвременно изкуство – Пловдив, „Баня Старинна“. От 20.30 часа от „Баня Старинна“ ще се тръгне по главната улица, където зрителите ще имат уникалната възможност да присъстват на невероятен спектакъл от поредица събития в публичното пространство (светлинни инсталации, видео арт и пърформанс), представящи разнообразни форми на съвременно изкуство, базирано на светлина и включващо публиката като участник. Фестивалът ще завърши с разтърсващо електронно парти и светлинно арт шоу на Площад Централен, от 21:00 до 23:00, на 30.04..

Подробната програма на фестивала и схема на маршрута на изложените инсталации в публичното пространство можете да намерите на http://www.lummix.eu

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Eвропейското икономическо пространство, финансов механизъм 2009-2014, Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ и Гьоте институт България.


Автор: Екип на Лумикс
26.04.2016 г. 16:51
Посетено: 1323
Етикети: Пловдив, LUMMIX, фестивал на светлината, Лумикс
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23444-lummix-festival-na-svetlinata