Празници / фестивали

Регионалната библиотека в Сливен отбелязва Деня на книгата и авторското право

Най-голямото книжовно средище в града под Сините скали утвърждава традицията за честване с интересни инициативи Деня на книгата. Културната проява, отбелязвана по почин на ЮНЕСКО в цял свят и България – е адекватна на стремежа на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” за стимулиране на издателската дейност, на четенето и утвърждаване ролята на авторското право като средство за защита на интелектуалната собственост.
         
Сливенската библиотека осъществява инициативите си чрез Празник на отворените врати - ден преди регламентирания от Световната културна организация, свързван със смъртта на гениите на човечеството Мигел Сервантес и Уилям Шекспир, от чиято кончина през 2016 г. се навършват 400 години. Автори като Мануел Валехо, Морис Дрюон, Жозеп Пла, Владимир Набоков и Халдоур Лакснес са родени или отишли си от света на 23 април - повод четящите да отдадат почит към нетленното им дело. Това е своеобразен поклон не само към авторите – съзидатели на книжовността, но и средство за приобщаване на хората и особено на младите – към магическия свят на познанието, към социо-културните процеси и прогреса на човечеството.
           
Чуждоезиковият център на Регионалната библиотека ще отбележи с кратък биографичен филм на английски език 452 г. от рождението на У. Шекспир. Едни от най-духовните и постоянни потребители на „книжовните услуги” на Центъра – възпитаниците на ГПЗЕ „Захарий Стоянов”, ще се докоснат до драматичната съдба на гения. С „историята на книгата от древността до наши дни” ще се запознаят ученици от Пето основно училище „П. К. Яворов”, чрез инициативата, организирана от Детския отдел на културния институт. 
          
Организаторите са предвидили интересни инициативи, свързани с възможността посетителите да ползват новите информационни услуги на книжовното средище, а ученици и студенти да разширят информацията за новопостъпилите помагала, книги и масиви в помощ на обучението. Отново се прилагат в Деня на отворените врати богатите възможности на метода „екскурзии в библиотеката”, даващи сведения по различни въпроси за групи посетители, потребители от учебните заведения и интересуващи се граждани. Културното средище издава в посочения ден безплатни карти за ползване услугите на библиотеката от читателите във всички свои отдели и информационни дейности.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.04.2016 г. 16:13
Посетено:
885
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23419-regionalnata-biblioteka-v-sliven-otbelyazva-denya-na-knigata-i-avtorskoto-pravo