Празници / фестивали

Децата ще се запознаят с Лазаруването в Националния етнографски музей

Децата ще се запознаят с Лазаруването в Националния етнографски музей


◊ ПОКАНА

На 23 април, събота, от 11:00 часа в Националния етнографски музей ще бъде представен и отпразнуван обичаят Лазаруване. Събитието се организира от Детска лидерска академия към Академия президент, със съдействието на ИЕФЕМ - БАН. Поканени са майки и дъщери, баби и внучки, като татковци и братчета също са добре дошли. Входът свободен, а посетителите ще могат да се видят на видео стена пресъздаване на лазарски обичай от различни краища на България.

Малките момичета ще се запознаят с историята за живота и възкресението на Св. Лазар, съпроводена от народни песни и стихотворения за Лазаровден. После лазарките ще изплетат венчета от цветя и върбови клонки, ще украсят своите лазарски кошнички. С направените украси, ще репетират влизането в домовете на стопаните с песни. Накрая ще бъдат наградени с яйца, сухи плодове, орехи, царевица и ще изиграят несключено лазарско хоро.

Лазаровден е един от най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар. По традиция той се организира и чества само от жени и момичета. Празникът започва още рано сутринта. Младите момичета се обличали в празнични премени и разделени на групи по 5-6 лазарки. Те обикалят селото, пеят и танцуват. Благославят домовете, в които влизат за здраве, плодородие и щастлив живот. В ръцете си лазарките носят малки кошнички, окичени със зеленина и цветя. Всички очакват лазарките с нетърпение.

Лазарките пеят за всеки член на семейството, за млади и стари. На девойките – за хубост, на момците – за храброст и ловкост. Благославят всички с добри пожелания. Навсякъде лазарките благославят труда на работливите стопани. Пеят за нивите, за къщата, за стоката. Смятало се е, че къща, посетена от лазарките е благословена. Благословена с това, което те пожелават с песните си.

* * *

Детска лидерска академия стартира през 2015 г. като съвместен проект на Академия Президент и Президентски клуб - България със съдействието на директорите на 120 ОУ “Георги Сава Раковски”, 104 СОУ “Захари Стоянов” и 192 ОУ “Христо Ботев” с подкрепата на Регионален инспекторат по образованието - София град. Програмата е предназначена за ученици от IV до XII клас и цели да помогне на младите участници да осъществят в най-пълна степен лидерския си потенциал чрез усвояване на знания и умения, необходими за успешна реализация във всяка сфера на активност.

 

 


Автор:
Петър Кърджилов, ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
21.04.2016 г. 12:47
Етикети:
ЛазаровденпразницитрадицииИЕФЕМ - БАН
Детска лидерска академия
Посетено:
790
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23407-detsata-shte-se-zapoznayat-s-lazaruvaneto-v-natsionalniya-etnografski-muzey