Празници / фестивали

Първо представяне на филма "Обожение" зад граница & Македонска културна вечер в България

Споделени моменти от организатора

Първо представяне на филма "Обожение" зад граница & Македонска културна вечер в България


През изминалата седмица се проведе уникална по рода си Македонска културна вечер в България. Повод за цялостната организация на събитието беше премиерната прожекция у нас на македонския игрален филм "Обожение". Филмът е мащабен дипломен проект на двама млади македонски режисьори Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов. Домакин на вечерта беше Дом на киното. Организатор Music for you. Премиерната прожекция на "Обожение" в България се проведе на 16 април 2016 г., първият ден след приключване на всички съпътстващи събития към 20. МФФ "София филм фест". 

Двамата автори на "Обожение" Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов гостуваха в България три дни преди прожекцията на лентата. Отседнаха в артистичната база на Hostel Mostel (партньор на събитието), който по абсолютно съвпадение на тематиката на вечерта се намира на софийския площад "Македония". Вдъхновени от цялата предстояща еуфория, авторите на филма дадоха много интервюта в национални медии, разказаха любопитна информация за македонското кино, процеса на работа по филма и всички трудности, с които са се преборили. Споделиха още емоции за очакваната среща с българската кино публика, бъдещите им желания за професионално развитие и още много интересни неща, които ги вълнуват. Интересна беше и беседата с тях относно тематиката на филма и личното им послание чрез историите, разказани в него към хората, които ще го гледат и съпреживеят. Преди прожекцията на "Обожение" Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов направиха кратко изявление за неговия сценарии. Филмът беше прожектиран на македонски език, със субтитри и на български език, преводът на български беше направен от Тина Коилова.

Македонската културна вечер стартира в ранните часове на вечерта и продължи малко след полунощ. Много съпътстващи събития съпровождаха филмовата премиера. Веднага след прожекцията стартира концертна програма на група 3Motion с гост музикант Itse Merko (Македония). Музикантите заедно изпяха песента "Черна земя" от първата част на филма и много световни хитове. След тях като поздрав към гостите на сцената се качиха и красивите дами от поп-рок група D.VINE, които също изпълниха няколко македонски и няколко световни парчета.

В Македонската културна вечер беше представена за първи път фотографска изложба от мейкинга на филма „Обожение”. Изложбата съдържаше фотографски кадри, които ярко контрастират на сериозността в сценария на филма, снимки представящи целия екип - актьори, видео оператори, монтажисти, гримьори, стилисти и въобще всички хора, които са вложили от себе си за създаването на цялостната филмова продукция наречена "Обожение".

Прожекцията в София беше първо премиерно представяне на филма извън границите на Македония. Македонският игрален филм "Обожение" ще продължи да пътува и да бъде представян из света. През 2016-та година са планирани участия на фестивали в Париж (Франция), Берлин (Германия), Поградец (Албания).

Допълнителна информация за филма и прожекцията в България можете да видите тук::

https://www.facebook.com/events/1352131251480288/


Автор:
Тина Коилова
Публикация:
20.04.2016 г. 18:37
Етикети:
3MotionD.VINEконцертДом на кинотопразникпремиераизложбаМакедонияОбожениефилм
Светислав Подлешанов
Кирил Каракаш
Македонска културна вечер
пелистерка
Tikves
Посетено:
1066
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23398-parvo-predstavyane-na-filma-obozhenie-zad-granitsa-makedonska-kulturna-vecher-v-balgariya