Празници / фестивали

Младежки театрален фестивал „Сливенски вятър”

12-22 април 2016, Сливен

◊ СЪБИТИЕТО

Младежки театрален фестивал „Сливенски вятър”

Културната проява е организирана от Обществен дарителски фонд, община Сливен, фондация „Работилница за граждански инициативи” и фондация „Чарлз Стюарт Мот”. Първият младежки фестивал за театър бе открит тържествено в зала „Зора” във “воеводския град” и ще представя включените в афиша спектакли до 22 април 2016 г. Събитието започна с интерпретацията на Вяра Начева по „Нашенци” на Чудомир, осъществена от театрален състав на Арт-център „Седем”. В афиша присъстват постановки на трупата към читалище „Пробуда” от село Глушник и на млади театрали от сливенските учебни заведения.

С пожелание за „попътен вятър”, поздравление към участниците и инициаторите поднесе - от името на кмета Стефан Радев - зам.-кметът по образование, култура и хуманитарни дейности Пепа Чиликова. Изразявайки задоволство от възможността младите хора да покажат уменията си за творческа изява, сливенският градоначалник отправя думи за стимулиране „естетическите възприятия на хората, посветили  свободното си време на театралното изкуство. Сливен е отгледал известни артисти, режисьори, сценографи, хора на театралното дело, които сега и в бъдеще ще славим! Бъдете верни последователи и пазители на театралните традиции в нашия град. Пожелавам ви здраве, успехи и вдъхновение за още по-големи творчески дела!”, подчертава ръководителят на община Сливен.

Интерес у сливенци към културната проява възбуди дефилето на младите актьори, облечени в театрални костюми, съответстващи на амплоато и характера на претворените в постановките роли. Гражданите ги аплодираха по пътя им от сакралното „Европейско дърво 2014 г. „Старият бряст” и по цялото сливенско ларго.

Две журита (професионално и младежко) оценяват художествените  постижения. Представители на елитни сливенски училища (ПМГ “Добри Чинтулов”, Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”, Гимназия с преподаване на чужди езици „Захарий Стоянов” и Професионална гимназия по хранителни технологии, са включени във второто жури. Отрадно е, че в афиша преобладават постановки по адаптирани творби от български класици, сред които „Шибил” по Йордан Йовков ( рък. Начева, Арт-център “Седем”, 13 април 2016 г.),  „Боряна” по същия автор, представена от трупата при с. Глушник (рък. Даниел Влахов, на 15 април т.г.), както и „Многострадалната Геновева” (рък. Димитър Марков) – представление на ученици от Хуманитарната гимназия в  Сливен, която почитателите могат да видят на 16 април 2016 г. На „Спящата красавица” – дело  на театралната трупа при НЧ „Зора-1860” (рък. Ивайло Гандев) любителите на  изкуството могат да се насладят на 19 април. „Любов, сънища, думи и други изображения на смъртта” е заглавието на постановката, с която участва отново в инициативата театралната трупа на Димитър Марков. Театър „Класика” при ГПЗЕ (рък. С. Келеведжиева) представя на 21 април т.г. „Има един народ”... Младежкият театрален фестивал „Сливенски вятър” завършва на 22 април 2016 г. с галавечер на наградените участници и концерт от възпитаниците на „Училище по китара” (рък. Найден Дойнов)

Предоставена е възможност на зрителите и ценителите на театралното изкуство да изразяват свои оценки и впечатления от спектаклите на страницата на Младежкия фестивал във Фейсбук. Там могат да се видят и подробности за програмата на фестивала.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.04.2016 г. 00:58
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23367-mladezhki-teatralen-festival-slivenski-vyatar