Празници / фестивали

XI Маратон на четенето - Стара Загора

Специални гости и акценти в програмата

XI Маратон на четенето - Стара Загора


◊ СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Сръбският писател Милош Латинович, писателите Георги Мишев, Божана Апостолова и Милена Гартли, поетът и публицист Бойко Ламбовски, старозагорската поетеса Теодора Тотева и детските писатели Нуша Роянова и Никола Райков - специални гости на XI Маратон на четенето в Стара Загора

Сръбският писател Милош Латинович, носител на Виталовата награда „Златен слънчоглед” за най-добър роман в Сърбия (2013); Милена Гартли с дебютния си роман „Ключарят”, писателите Божана Апостолова и Георги Мишев, поетите Теодора Тотева и Бойко Ламбовски, авторката на поредицата за приключенията за кучето Джак и котката Ема Нуша Роянова, и бащата на приказката-игра  „Приключенията на Малкото таласъмче“ Никола Райков гостуват на XI Маратон на четенето в Стара Загора. 

В седмицата 18-22 април в прояви, посветени на книгата и четенето ще се включат и  още старозагорски поети и писатели и гости от страната. Маратонът „Четяща Стара Загора“ ще премине под патронажа на кмета Живко Тодоров и с подкрепата на общинската администрация, старозагорските културни институти, местните медии и издателските къщи „Жанет 45”, „Персей”, ”Булевард БГ”, „Изток-Запад”  и „Дъбови листа“.

ХІ Маратон „Четяща Стара Заора” се организира в партньорство от библиотека „Родина”, Регионална библиотека „Захарий Княжески” и ФК „Берое” под надслов „Чети и спортувай“.

Кулминацията ще е на 22 април 2016 г. (петък) от 8:00 до 22:00 часа. В поредицата от събития, част от националните кампании „Походът на книгите“ и „Маратон на четенето“, които обединяват дните между Деня на детската книга - 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, ще се включат над 50 училища, читалища, детски градини, неправителствени организации и клубове от общината. В този ден се чете обикновено на над 400 сцени на четене в цялата община и в тях се включват близо 5000 участници.
 
В срещите и представянията на книги в Детския отдел на библиотеката, в училищата и в голямото градско четене – хепънинг, през целия ден на бул. „Симеон Велики“ пред книжарница „Хеликон“, гостуват писатели, творци  и артисти. В града отново ще се движат „четящите“ таксита на фирма „Чар“, в които ще звучи поезия, а за всеки седнал с книга на кафе  в “Selva” ще има специална безплатна топла напитка.

Търсете пълната програма на XI Маратон на четенето в Стара Загора на сайта ни http://www.rodina-bg.org/ и във фейсбук.


◊ КОЙ КЪДЕ ЩЕ ЧЕТЕ

Акценти от програмата

12 април (вторник)

. 18:00 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески”, зала първи етаж
Среща с писателя Георги Мишев по повод издадената през 2015 г. мемоарна книга „Мир на страха ни. Бележки под линия” и 80-годишнината на автора. В партньорство с издателство „Хермес“.


19 април (вторник)

. 10:00 ч. - ЦДГ N 6 "Камбанка"
Писателката Нуша Роянова представя поредицата за Джак и Ема на децата от ЦДГ N 6 "Камбанка" - Стара Загора

. 11:00 ч. - Зоопарк - Стара Загора  
Нуша Роянова гостува на Деца четат на пернати и космати приятели: проект на Центъра за доброволци към библиотека "Родина" за насърчаване на четенето и доброволчеството

. 11:30 ч., ІХ ОУ „Веселин Ханчев”
Детският отдел на библиотека „Родина” представя писателя Никола Райков и новата му  приказка-игри пред учениците от 2. клас.

. 17:30 ч. - Книжарница "Приятели" - Стара Загора
„Среща с автограф“ с Нуша Роянова и представяне на най-новата книжка от поредицата - "Джак и Ема на хотел - надпреварата"


22 април (петък)

. 08:00 ч., Стадион „Берое” – конферентна зала
Откриване на ХІ маратон „Четяща Стара Загора” 2016, с представители на общинската администрация, на културни и образователни институти и с гостите на маратона – сръбският писател Милош Латинович, писателите Божана Апостолова и Милена Гартли, поетът и публицист Бойко Ламбовски, старозагорската поетеса Теодора Тотева. 

. 09:20 ч., Природоматематическа гимназия „Гео Милев”, актова зала
Среща на учениците с писателката Милена Гартли и романа й „Ключарят”

. 11:00 ч., VІ ОУ „Свети Никола”, актова зала
Среща с писателката Божана Апостолова и с книгите от поредицата „Малката Божана”.

. 12:30 ч., СОУ „Максим Горки”, актова зала
Среща на учители и ученици с младата поетеса Теодора Тотева, възпитаничка на гимназията, и Бойко Ламбовски – поет, публицист, преводач, председател на българския П.Е.Н.-център.

. 12:30 ч., Хепънинг пред книжарница „Хеликон”
Среща с писателката и издател Божана Апостолова. Премиера на книжката й за деца „Когато времето спря” от поредицата „Малката Голяма Божана” на ИК „Жанет 45”.

. 17:00 ч., Книжарница „Хеликон“
„Среща с автограф“ със сръбския писател Милош Латинович, носител на Виталовата награда „Златен слънчоглед” за най-добър роман в Сърбия (2013).  Представяне на романа „Сто дни дъжд“ (ИК Персей), определен от критиката като балканският отговор на Маркес и Кафка.

. 18:00 ч. Регионален исторически музей, IV експозиционно ниво
„Среща с автограф“ с писателката и издател Божана Апостолова

 . 19:00 ч., Къщата на Архитекта (ул. „Сава Силов” 37)
„Среща с продължение” – гостуват  младата поетеса Теодора Тотева, студентка по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и възпитаничка на СОУ „Максим Горки”, и Бойко Ламбовски – поет, публицист, преводач, председател на българския П.Е.Н.-център, възпитаник на Литературния институт „Максим Горки“, Москва.


23 април (събота)

. 10:00-11:00 ч., Регионална библиотека „Захарий Княжески”
Среща на писателя Бойко Ламбовски с ученици от 2. клас на СОУ „Пейо Яворов” гр. Чирпан по „Оптимистичен проект за неформално образование по щастие” на Клуб „Отворено общество” – Стара Загора. Разходка из библиотеката.




Автор:
Библиотека "Родина", Стара Загора
Публикация:
14.04.2016 г. 17:45