Празници / фестивали

Богата празнична Великденска програма в Сливен

Културните прояви на община Сливен за светлия християнски празник текат през целия месец април

◊ ПРАЗНИЧНА ВЕЛИКДЕНСКА ПРОГРАМА

Културните прояви на община Сливен за светлия християнски празник текат през целия месец април и вече създават настроение и атмосфера за жителите на града под Сините скали. За това допринасят и празничната украса, и красивите алеи с новозасадени цветя.
           
Програмата се открива на 18 април т.г. в Дома за възрастни хора - с изявата на танцьорите от Ансамбъла за народни песни и танци. Същия ден Представителството на СБХ и Дружеството на художниците ще представят в зала „Май” експозиция от произведения на сливенски творци, посветена на празника.

В афиша вниманието привлича и организираната на 27 април от Художествена галерия „Димитър Добрович” изложба на художника Румен Скорчев.
            
В голямата зала на Драматичния театър „Стефан Киров” ценителите на фолклорното изкуство ще бъдат зарадвани на 19 април от песните и ритмите на Професионалния фолклорен ансамбъл „Странджа” от Бургас и на АНПТ „Сливен”.

В дните от 18 до 22 април 2016 г. домуващите в Центровете за настаняване от семеен тип и „Защитени жилища” ще се насладят на изнесените от Ансамбъла концерти там. Със свои изпълнения ще се изявят и съставите от пенсионерските клубове (20 април 2016), а учащи се, съвместно с НЧ „Дружба”, ще премерят сили в състезанието „За Великден – преди Великден!” на 26 април 2016 г.
           
„Фото Арт-клуб” при Военен клуб – Сливен и Общественият дарителски фонд инициират изложба “Делници и празници” (22 април), представяща търсенията в живописта на сливенски автори.

За тринадесети пореден път градът ще бъде домакин на Националния фестивал за млади изпълнители на популярна музика „Цветен камертон” (23-24 април 2016 г.). На следващия ден галерия „Седем” ще разкрие своята Арт-работилница „Великденски заяк”, като там ще бъдат също изработвани от рециклирани материали и поставки за яйца и великденска украса.
          
Под диригентството на акад. Методий Григоров, на 27 април т.г. смесеният хор „Добри Чинтулов” към Народно читалище „Зора-1860” ще възвиси сливенци с Великопостен концерт. Същия ден, в друга изява те ще чуят изпълненията и на музикантите от Симфоничния оркестър, с участието на смесения хор „Петко Стайнов” (Казанлък) и на самодейни състави от града.
         
„Историческата работилница” (на 30 април т.г.) за изработване на празнична великденска украса и за боядисване на яйца, ще отвори врати на крепостта „Туида” за желаещите да усвоят специфичните умения по направата.

Великденската света литургия на 30 април - в катедралния храм „Св. Димитър”, ще съпричасти сливенци с празника на Божието възкресение.

На 1 май Ансамбълът за народни песни и танци – Сливен (рък. Магдалена Луканова) ще сътвори „Великденско веселие” за гражданите и гостите на града.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
14.04.2016 г. 16:11
Посетено:
1249
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23347-bogata-praznichna-velikdenska-programa-v-sliven