Празници / фестивали

Великден в Стария град, Пловдив

Великденска украса от Чехия, Словакия и България

Великден в Стария град, Пловдив


◊ ПОКАНА

Уважаеми приятели на Стария град,

От няколко години вече стана традиция да се отбелязват големите християнски празници в Стария град било с изложби или други изяви, като приложни работилнички за изработване на различна традиционна и съвременна украса с участието на деца от различни възрасти, детски градини и училища. Великденски и коледни изложби са правени в Балабановата къща и къща Хиндлиян, в Етнографския музей. Идеята на тези прояви е посетителите да съпреживеят празниците, като имат възможност да изработят сами красива коледна играчка или да изрисуват писано великденско яйце. Не на последно място целта на подобни прояви е и познавателна – хората се запознават с традициите и тяхната съвременна интерпретация.

Тази година ОИ ”Старинен Пловдив”, Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив и Регионалната занаятчийска камара в града ще предложат на своите гости и посетители изложба в къща Хиндлиян с ръчно изработена великденска украса от различни материали – дърво, стъкло, керамика, плъст, царевична шума, шоколад, восък според български и чешки традиции. Изложбата ще бъде открита на 15 април от 16.30 ч. в къща Хиндлиян в присъствието на г-н Ярослав Камас, трети секретар, завеждащ политическия отдел и зам.-посланик на Република Чехия в България и на г-н Роман Рот, втори секретар и консул на Република Словакия в България.

Час по-късно може да станете свидетели на впечатляващото количество писани великденски яйца от България, Чехия и Словакия (над 400), представено в изложбата „Красота от близо и далеч” в Етнографския музей с участието на Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив и Историческия музей във Велинград, където има постоянна експозиция с великденски яйца.

Двете събития ще бъдат съпроводени от работилници за рисуване на яйца, на 16 и 17 април в Етнографския музей и на 21 април в къща Хиндлиян.

Заповядайте!

Автор:
ОИ "Старинен Пловдив"
Публикация:
12.04.2016 г. 15:28
Посетено:
1585
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23330-velikden-v-stariya-grad-plovdiv