Празници / фестивали

София Ъндърграунд 2016 - Вътрешни конфликти

Дванадесето издание на фестивала за пърформанс и гранични форми на изкуство

София Ъндърграунд 2016 - Вътрешни конфликти
Снимка: Ненчо Балкански за София Ъндърграунд


◊ СЪБИТИЕТО

Международният фестивал за пърформанс арт Sofia Underground, който се провежда у нас от края на 90-те години, се задава със своето дванадесето издание в периода 19-24 април 2016. Основна локация, за втора поредна година, е неконвенционалното подземно пространство на електро-контролната зала на Националния дворец на културата.

Двете думи, формиращи темата на Sofia Underground през 2016 – Вътрешни конфликти – обединяват съдържателно повечето от темите на предишните издания на фестивала. Като провокация, насочена към артистичното въображение, целта на избраната тема е да предизвика интелектуално разследване на причините, определящи състоянието на вътрешен конфликт у човека, както и взирането във „вътрешното аз“ на отделния човек, като основна причина и част от настъпващата „нова епоха“.

Изкуството на живото действие - пърформансът, позволява израза на онова иманентно заложено у човека средство, чрез което той успява да разследва своите табута, да преконфигурира границите на личното и социалното, да деконструира предразсъдъците си и да критикува статуквото и сам себе си. Изданието на фестивала тази година търси да покаже именно тези изразни възможности на пърформанса.


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Някои акценти в програмата са:


• пърформативна разходка из музей с Оля Сосновская от Минск;
аудио-визуални интеракции с ескперименталното трио от Рим interference;
младата Гееске Янсен (Германия) в процес на вътрешен конфикт със собственото си тяло;
въпроса за половата идентичност с активистите Art[]Gender[]Art от Хелзинки;
въпросите за вътрешно и външно в реалния и дигиталния свят с Роналд Бал от Ротердам;
гръцко-испанската оперна певица от Лондон Лия Иккос;
италианката от Берлин Даниела Маркоци за липсата на човешки права;
опит за извинение на Франсис Кай от Дъблин;
опит за дезинтеграция на визуалното в несъзнаваното на Марсел Шпарман от Ваймар;
парти с техно легендата от Варшава Яцек Сенкиевич;
както и изпълнения на български артисти като пърформанс арт ветеранът Орлин Дворянов, арх. Ясен Марков, Георги Ямалиев и Нино Гомез, RoboКnob, Иван Ямалиев, Продан Марков и още много други млади и утвърдени автори.


Програмата е разделена в три блока: Higher Ground (откриваща подгряваща програма), Underground (основна фестивална програма), Overground (постпорограма), като случванията са разпределени в пространствата на Националния дворец на културата, Музей „Земята и хората“, НГ/САМСИ, Център за култура и дебат „Червената къща“, също Switch Bar и открити градски пространства в София.

Фестивалът Sofia Underground 2016 – Вътрешни конфликти се осъществява от DauHaus и eXAF.org, съвместно с Национален дворец на културата, с финансовата подкрепа на Полски културен институт в София, Гьоте-институт, Наградата „Гауденц Б. Руф“, European Cultural Foundation, както и със съдействието на Държавен културен институт при МВнР.


За повече информация, подробна програма и рекламни материали: http://sofiaunderground.com

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1170811346285828/


Автор:
eXAF
Публикация:
11.04.2016 г. 14:13
Посетено:
1465
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23318-sofiya-andargraund-2016-vatreshni-konflikti