Празници / фестивали

Премиера на филма "Обожение" и Македонска културна вечер

Премиера на филма "Обожение" и Македонска културна вечер


◊ СЪБИТИЕТО

На 16 април (събота), от 19:30 часа в Дома на киното ще се проведе вечер на македонската култура и изкуства. Повод е премиерното представяне в България на новия македонски игрален филм "Обожение". 

Филмът е режисьорски дебют на Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов, които ще бъдат специални гости в Дома на киното в София. Проектът по създаване на сценария, организиране на актьорския и снимачен екип, заснемане, монтаж и промотиране на филма е изключително амбициозен за двамата автори.

Филмът "Обожение" е във формата на триптих, създаден с идеята на духовното преживяване на частите - Катарзис, Съзерцание и Въздихание. Думата "обожение" означава приобщаване на духа към божественото, на гръцки е "theosis". В него се проследяват историите на герои, които се опитват да съживят изгубената духовност на хората около тях. Драматичната история проследява две житейски истории, които се срещат чрез съдбата в третата част. В сценария е заложена силна емоционалност и символика. 

Музиката е съставена изцяло от авторски композиции на големия македонски композитор Горан Трайковски, а песента "Черна земя" е от новия албум на битолската ъндърграунд група The Government.

Предстоящата прожекция в София е първо излизане на филма извън границите на Македония. През 2016 година "Обожение" ще бъде представен на фестивали в Париж (Франция), Берлин (Германия) и Поградец (Албания).


"Обожение", 2016, Драма

Режисьори: Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов
Сценаристи: Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов
Продуценти: Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов
Оператори: Влатко Джикоски и Панче Пренджов
Монтаж: Кирил Каракаш и Светислав Подлешанов
Звук: Иван Ямандиловски и Владимир Бошковски
Тонрежисьор: Слободан Трайковски
Грим: Сашо Мартиновски
Музика: Горан Трайкоски

В главните роли: Петър Горко, Димитър Горгиевски, Катерина Аневска, Катерина Чакмакоска Клинческа, Митко Апостоловски, Владимир Горгийоски, Соня Михайлова, Милан Секулоски, Михайло Миленкоски, Димитър Царцорски, Марио Марковски и други.


След прожекцията Македонската културна вечер ще продължи с още интересни събития.

Фотографска изложба от мейкинга на филма, представяща местата, на които е сниман "Обожение" - Прилеп и Битоля.

Концерт на група 3Motion с гост певец Itse Merrko (Македония), с който заедно ще изпълнят музика от филма.

В идеята за представяне на македонската култура се включват и партньори, свързани с традициите на Македония. 

За докосване до вкуса на Македонската култура, всички гости на прожекцията ще могат да се запознаят и опитат характерни за македонския край сортове вина Вранец и Тамянка. Коктейлът с напитки се осигурява от основния вносител у нас на Tikves. Вечерта ще включва и дегустация на бяла и жълта ракия, което е препратка и към първата част на филма "Обожение".

Две туристически агенции ще представят Македония като туристическа дестинация и предпочитано място за почивка.

"Делмондо БГ" - агенцията работи с хотели в Македония и предлага пакети за семейни почивки, уикенди и посрещане на предстоящите празници;

"Сим Травелс" - агенцията предлага интересни екскурзии до различни туристически забележителности в Македония

Във филма неведнъж камерата показва красотата на природата на Македония, а македонската вечер дава възможност на всеки посетител да помечтае и дори да планира пътуване до тази близка по традиции, език и обичаи земя.

Вечерта ще продължи със съвременна музика от Македония.

Очаква се публиката на 16 април да бъде пъстра, интернационална, с различни интереси и възрасти. Гости на Македонската културна вечер ще бъдат както представители на македонската общност у нас, така и много българи - любители на културата на Македония. Отправени са покани до Негово превъзходителство Посланика на Република Македония в България, Директора на Културно-информационния център на Македония в София, представители на катедра Филмова и телевизионна режисура и анимация в НАТФИЗ, организаторите на един от най-престижните кино форуми у нас - "София Филм Фест", известни наши културолози, любители на киноизкуството, музиката, киномани.



Автор:
Тина Коилова
Публикация:
10.04.2016 г. 13:53
Посетено:
1172
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23308-premiera-na-filma-obozhenie-i-makedonska-kulturna-vecher