Празници / фестивали

Десети международен фолклорен фестивал в Сливен

Творчество и приятелство

◊  СЪБИТИЕТО

Детският танцов фестивал „Приятелство без граници” (21-25 май) провежда през настоящата година юбилейното си десето издание в града под Сините скали, превърнат за пореден път в открита сцена на мултикултурното общуване, творчеството и приятелството.

Той няма конкурсен характер, организира се от община Сливен и с участието на Инспектората по образованието на МОН, Общинския детски комплекс и ЕТ „Белите кайнаци”, като проектът е реализиран със съдействието на Националния център за музика и танц към Министерството на културата. 

Като най-мащабно културно събитие в сливенския регион, Международният детски танцов фестивал е приобщил в своята история участието на над 45 детски танцови колектива от 20 страни на Европа и Азия, а своето майсторство са показали над 20 български танцови колектива, от които 10 – на града-домакин - главни участници в създаденото от няколко години тук „Училище по танци”. 


◊ ДНЕВНИК НА ФЕСТИВАЛА

· Официалното откриване бе осъществено на площад „Хаджи Димитър” от Йордан Лечков – патрон на събитието, и с церемония по издигане на националния флаг на РБългария и знамената на ЕС и на фестивала.

Младите посланици на фолклора запомниха приветствените думи на кмета, че „Международният детски танцов фестивал е дружески протегната ръка към всички, които тачат националните си традиции и ценят приятелството”, защото е „велика свързващата сила на изкуството за хората!”, както и словото на Офелия Кънева – зам.-кмет, председател на Организационния комитет на фестивала.


· Под майското слънце на 2006 година своето изкуство в гостоприемен Сливен показват над 1000 малки танцьори от 8 до 14-годишна възраст от 11 страни, сред които от Чехия, Великобритания, Израел, Сърбия, Македония, Грузия, Словакия, Русия, Турция и др.
По съобщение на Дора Ескидарова - началник-отдел „Култура и вероизповедания” в общината, вече са направени постъпки към ЮНЕСКО фестивалът да бъде под егидата на световната организация - за предоставяне сцената за участие на състави от цял свят.

· Децата-участници имаха среща с кмета на общината Й. Лечков и със зам.-областните управители Д. Йорданов и Ф. Мустафова, участваха в сборни концертни програми, във веселията на открито и в „най-дългото българско хоро”, в „танцувалното училище”, където усвояваха ритмите на приятели; включиха се в концертните програми в селищата на общината, почувстваха неповторимия славянски дух на светлия празник на писмеността и словото – 24 май, порива на гостоприемството на български семейства, поканили ги в домовете си.

· В залата на общинския съвет бе проведена творческа дискусия „Фолклорът и детето”. Тя се организира за пети пореден път в рамките на фестивала, в чиято работа през годините са участвали специалисти от Института за фолклор при БАН, от Съюза на музикалните и танцови дейци, Историческия музей – Сливен, Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” – Котел, хореографи-ръководители на състави от Сливен и страната, педагози.

Тази година в обсъжданията на „кръглата маса” взеха участие: доц. Петър Григоров – преподавател във Варненския свободен университет, художествен ръководител на ансамбъл „Росна китка” при Националния дворец на децата, доц. Пламен Бочков - декан на Факултета - базово обучение в НБУ – София, Димитър Манов – хореограф, досегашен художествен ръководител на ансамбъл „Тамборица” – Питсбърг, САЩ, д-р Владимир Демирев - Исторически музей в Сливен, Шарка Климушова – Чешка република, хореографи от Русия и др. Бяха обсъдени проблемите на организацията, финансирането и методиката на обучение в танцовите структури, пътищата за развиване на детското творчество и стимулиране на междукултурното общуване чрез фолклора.  

· Организатори на фестивала получиха присъдената от общината награда – и пластика на скулптора Сейфетин Шекеров.

Танцьорите ще отнесат много красиви сувенири и албуми с историческите забележителности и природата на Сливен, спомена за преживяването от магията на танца, културата на България и новите запознанства, някои от които остават за цял живот.

· Утре децата ще засадят дръвче в Алеята на приятелството, а Фестивалът ще бъде закрит с тържествен гала-концерт в Драматичния театър „Стефан Киров” - Сливен.
Автор: Иванка Денева
25.05.2006 г. 00:38
Посетено: 601
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2311-deseti-mezhdunaroden-folkloren-festival-v-sliven