Празници / фестивали

Откриват Международния конкурс на 20-ия София филм фест с български филм

„Сняг” на режисьора Венцислав Василев с прожекция на 13 март

Откриват Международния конкурс на  20-ия София филм фест с български филм


◊ КОНКУРСЪТ

Международният конкурс на 20-ия София филм фест ще бъде открит на 13 март от 18:30 ч. в Дома на киното с филма „Сняг“ на режисьора Венцислав Василев.

Общо 13 творби от три континента ще се състезават за Голямата награда „София – град на киното”, осигурена от Столична община.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА

„В „Сняг” съм разказал една ясна човешка история”, споделя за първия си филм Венцислав Василев. Кинотворбата разглежда проблемите за избора, прошката и предателството. Главните герои в нея, двама братя - Любака и Гошо, заедно със синовете си - Боби и Марти, ограбват пощенски клон. След обира Любака бяга с плячката, но скоро е намерен мъртъв, а парите са изчезнали. Докато се опитват да открият какво се е случило с тях, Боби иска да разбере и истината за смъртта на баща си.

„Докато гледахме българския „Сняг”, имахме усещането, че наблюдаваме филм, изпълнен с екзистенциална философия - определено не философията на Сартр или Камю, но екзистенциализъм по Достоевски, под формата на филм и реализиран на Балканите”, е коментарът на журито на кинофестивала в Скопие, където филмът е удостоен с наградата „Golden Sun” за най-добър Балкански филм. Творбата е представена и на още няколко форума - във Варшава, Котбус, Пазара на продукции в Кан, както и на „Златна роза” във Варна.

В главните роли са актьорите Пламен Великов, Красимир Доков, Ованес Торосян и украинската звезда Владимир Ямненко. Продуцент е „100 Филм” с подкрепата на ИА Национален филмов център.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА РЕЖИСЬОРА

„Сняг” е режисьорският дебют на Венцислав Василев, познат като сценарист на български заглавия като „План за отмъщение” (носител на „Златна роза” за дебют) и „Отрова за мишки” (с награда на Българската филмова академия за най-добър сценарий). Подписът му стои и върху историята на „Жажда” на Светла Цоцоркова, а късометражният му филм „Ръжда” е включен в селекцията за наградата „Jameson” на София Филм Фест през 2005 година.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
12.03.2016 г. 10:51
Посетено:
1620
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/23087-otkrivat-mezhdunarodniya-konkurs-na-20-iya-sofiya-film-fest-s-balgarski-film