Празници / фестивали

Всичко, което трябва да знаете за София филм фест през 2016 г.

Кинофестивалът чества 20-годишен юбилей тази година

Всичко, което трябва да знаете за София филм фест през 2016 г.


◊ ФЕСТИВАЛЪТ НА 20

Светът на киното идва в София от 10 до 31 март. Юбилейното 20-то издание на международния филмов фестивал София филм фест ще бъде открито на 10 март с премиерата на най-новия игрален филм на Иглика Трифонова - „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”. Прожекциите на фестивала, заедно с традиционните издания във Варна, Бургас и Пловдив, ще продължат до 31 март.

Програмата съдържа 177 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 32 късометражни филма.


◊ ФЕСТИВАЛНИТЕ АКЦЕНТИ

Голямата награда на София филм фест

За 14-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Ето и 13-те конкурсни филма:

* „Жажда” – България, 2015, режисьор Светла Цоцоркова

* „Сняг” – България-Украйна, 2015, режисьор Венцислав Василев

* „Жалейка” (Zhaleika) – Германия, 2016, режисьор Елица Петкова

* „Райската стая” (The Paradise Suite) – Холандия-Швеция-България, 2015, режисьор Жууст ван Хинкел

* „Аз, Олга Хепнарова” (I, Olga Hepnarova) – Чехия-Полша-Словакия, 2016, режисьори Томаш Вейнреб, Петер Казда

* „Бозайник” (Mammal) – Ирландия, 2016, режисьор Ребека Дали.

* „Дъщерите на дансинга” (The Lure) – Полша, 2015, режисьор Агнешка Смочинска

* „Рауф” (Rauf) – Турция, 2016, режисьори Сунер Канер и Барис Кая.

* „Ако и кога” (If and When) – Израел, 2016, режисьор Еран Б.Уай

* „Отворена врата” (The Open Door) – Испания, 2016, режисьор Марина Сересески

* „Онези отдолу” (The Ones Bellow) – Великобритания, 2015, режисьор Дейвид Фар

* „Смак” – Гърция, 2015, режисьор Елиас Деметриу

* „Лятото на замръзналите фонтани” (The Summer of Frozen Fountains) – Грузия-Русия, 2015, режисьор Вано Бурдули

Наградата за български късометражен филм

За 13-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън за български късометражен филм. През 2016 година селекционната комисия бе в състав: Ивайло Христов – актьор и режисьор, Маргита Гошева – актриса, Илиян Джевелеков – режисьор и продуцент, Анита Димитрова – журналист, Антония Милчева – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2015 година. Те определиха 13-те финалисти от кандидатствалите 95 филма.

Тед Кочев в България

Легендарният режисьор с български корени Тед Кочев, носител на „Златна мечка” в Берлин, с две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”, ще бъде специален гост в София през март и ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към киноизкуството. Режисьорът на „Рамбо: Първа кръв” ще представи своя ретроспектива. На 12 март от 12.00 часа в Дома на киното е предвидено очакваното с нетърпение събитие „София – град на киното: Интервю с автограф”, когато публиката ще може да се срещне лично с прочутия режисьор и да му зададе своите въпроси.

Тери Гилиъм – специален гост

Специален гост на 20-ия София Филм Фест ще бъде и великият режисьор Тери Гилиъм. Той е един от безкомпромисните колоси в киното - индивидуалист, изключителен визионер, член на знаменитата комедийна група „Монти Пайтън”, създал многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантазия филми, носител на две награди „БАФТА”, както и на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за „Оскар” и „Златен глобус”, както и за много други престижни филмови награди. На 18 март в кино Люмиер ще бъде представен шедьовърът му „Бразилия” на специалната Британска гала на фестивала.

Тери Гилиъм ще бъде удостоен с Наградата на София на Столичната община на 19 март по време на Церемонията по връчване на наградите на 20-ия София Филм Фест, след което ще представи лично българската премиера на последния си филм „Теорема нула”.

Бела Тар с Наградата на София

Още един гигант на световното и унгарското кино ще получи Наградата на София – Бела Тар. На 12 март в 20.00 ч. в Дома на киното ще може да присъствате на награждаването на един от най-важните креативни импулси в съвременното кино, чиято визуална чувствителност и усет към експеримента успяват да ни поднесат филмови реалности с метафизичен вкус. Представянето на неговия филм „Веркмайстерови хармонии” ще бъде специалната Гала на ФИПРЕССИ на фестивала по случай 90-годишнината на международната организация на филмовата критика.

Джеки Стоев, Джони Пенков и Чарли

Наградата на София ще бъде връчена и на прочутото трио Георги Стоев - Джеки, Георги Пенков - Джони и Христо Илиев - Чарли. Те ще представят най-новия си съвместен филм „Добро утро, капитане” на световната му премиера в кино „Люмиер” на 11 март. 

Големите награди

Традиционната рубрика „Големите награди” представя филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са „Такси” („Златна мечка” - Берлинале ’15) на Джафар Панахи, „Отдалече” („Златен лъв” – Венеция ’15) на режисьора от Венецуела Лоренсо Вигас, „Синът на Саул” на Ласло Немеш (с Голямата награда на журито и наградата на критиката в Кан, „Златен глобус” и номинация за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм); носителят на голямата награда на журито в Сънданс 2016 „Пясъчна буря” на режисьора Елит Зексер; „Стая” (голямата награда от Торонто ’15, с четири номинации за Оскар) на Лени Ейбрахамсън. С номинации за „Оскар” и „Златен глобус” за анимационен филм, с голямата награда на журито във Венеция 2015, с още десетки награди и номинации от различни филмови форуми, най-новото творение на непредвидимия Чарли Кауфман „Аномалиса” ще се срещне със софийската фестивална публика на една единствена и ексклузивна прожекция.

Киното днес – големите майстори

В „Киното днес – големите майстори” отново са включени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино. В програмата присъстват заглавия като „Каръл” на Тод Хейнс – със страхотните актьорски превъплъщения на Кейт Бланшет и Руни Мара, филм с 39 награди и над 170 номинации, включително шест номинации за Оскар; „Рюдзо и неговата седморка” – най-новата творба на японския майстор Такеши Китано; „Разрушение” на Жан-Марк Вале, с участието на винаги предизвикателния Джейк Джиленхол; най-новия филм на Хулио Медем „Ma мa” (2015) с изключителната Пенелопе Круз; номинирания за „Златна палма” „Долината на любовта” на Гийом Никлу, с участието на Изабел Юпер и Жерар Депардийо; очакват ни срещи с провокативния „Приказка на приказките” на Матео Гароне, чиято премиера беше в Кан, с представения във Венеция филм на Пабло Траперо „Кланът”, прекрасния филм от селекцията на Торонто, Лондон и Сао Пауло „Мъже и пилци” на Андерс Томас Йенсен.

Киното утре – големите надежди

В програмата „Киното утре – големите надежди” София филм фест ще представи номинирания за чуждоезичен Оскар „Прегръдката на змията” (Embrace of the Serpent) на Сиро Гера (най-добър филм  Мар дел Плата ’15, с наградата C.I.C.A.E. в „Петнайсетдневката на режисьорите” - Кан ’15), „Детството на един водач” (The Childhood of a Leader) на Брейди Корбет (наградата „Луиджи де Лаурентис” за най-добър дебют, наградата „Хоризонти” за най-добър режисьор – Венеция ’15), копродукцията между Аржентина, Бразилия и Франция „Паулина” на Сантяго Митре, чиято премиера беше в програмата на Кан, китайския „Каили блус” на режисьора Би Ган, представен на фестивала в Локарно, „Дете за сряда” на Лили Хорват, с награди от Карлови Вари, Котбус, Колката и още много други.

Модни икони на екрана на София филм фест

В програмата на София филм фест отново присъства специална Fashion gala  – вече се превърна в традиция публиката на фестивала да се запознава с вдъхновяващи филми, представящи творчеството и влиянието върху света на киното на различни модни икони. През 2016 заедно с Вог Вижън-Митко Дамов поставяме акцент върху документалния филм „Наследството на Александър Маккуин” на режисьора Лоик Прижан. Събитието „FASHION NIGHT OUT“ ще оживи едно от най-новите и актуални пространства за съвременен танц и култура на Националния дворец на културата – ДНК. Друго специално събитие на това място ще бъде и представянето от неговия автор – режисьора  Мартин Райнхарт – на уникалния документален филм „Окабелени мечти”, чиято история е разказана с гласа на Тилда Суинтън. Киноархив от стотици филми от края на XIX до 40-те години на XX вeк проследява лудостта на днешния хиперсвързан свят сто години назад.

Документален конкурс

Тази година Документалният конкурс на София Филм Фест е с изключително силна селекция – откриването е на 13 март от 18.30 часа в зала „Славейков” на Френския институт със „Сирийска любовна история” – един филм на режисьора Шон Макалистър, който представя ситуацията в Сирия през интересния ъгъл на любовната история на двама революционери и успя да развълнува хиляди хора по света.

Зала „Славейков“ ще бъде домакин на конкурса, като ще срещне публиката със селекция от най-добрите документални заглавия от последната година. Не бива да се пропуска и уникалната среща с една от централните фигури на немското кино от 60-те и 70-те години на ХХ век – Цветан Марангозов, чиито късометражни филми ще бъдат представени със специална програма в партньорство с Гьоте институт.

Също така във фестивалната програма присъстват най-добрите и актуални късометражни творби – представеният в Кан „Аbwesend” на Елица Петкова (неин е филмът „Жалейка” в конкурсната програма), „Сляпата Вайша” на Теодор Ушев (включен в програмата на Берлинале 2016, който ще бъде представен пред нашата публика от писателя и автор на сценария Георги Господинов), „Чаената чаша” на Елиф Бояджиоглу, „Любов на покрива на света” на Ян Цвиткович, „Съкровище” на Виктория Якубов (чиито монтажист е прочутият майстор Ерве Шнайд, виновник за визията на „Амели Пулен” и „Деликатесен” на Жан Пиер Жьоне).

Балкански конкурс

Балканският конкурс включва водещи заглавия от региона и откриването му е на 13 март в 18.30 часа в кино Одеон с „Лазар” на Светозар Ристовски – още една копродукция с участието на България. 

Ново българско кино

В рубриката „Ново българско кино” София Филм Фест ще представи 13 пълнометражни игрални филми, включени в програмата на фестивала, като за първи път прожекции пред публика ще имат „Баща ми, майка ми, сестра ми” на Димитър Коцев-Шошо и „На педя от земята” на Максим Генчев, а „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” ще има своята национална премиера.

16 са българските документални филми, които ще бъдат показани за първи път в София на 20-ия София Филм Фест, 8 от тях са световни премиери. Сред тях са „24 часа” на Кирил Станков, „Деца на тихата революция” на Виктория Ершова, „Легендата” на Владимир Щерянов, „В огледалото” на Юлия Кънчева, „Истории като на кино” на Атанас Христосков, както и „Звярът е още жив” на Мина Милева и Весела Казакова. С прожекцията на този филм в зала „София” на бившия Партиен дом и с представянето на „Бруклин” в Зала 1 на НДК се закрива международната програма на фестивала.

През 2016 година за първи път има специална секция с 8 копродукции с българско миноритарно участие. Сред тях са „Кербала” на Кшищоф Лукашевич, „И балът продължава” на Георги Балабанов, участвалия във Венеция „Банат” на Адриано Валерио, „Лабиринти на любовта” на Владимир Щерянов, „Само в мечтите ти” на Петр Оукропец, с присъствие в програмата „Generation” на тазгодишното Берлинале. 

София филм фест за деца

За първи път кинофестивалът представя рубрика, насочена към най-малките - София Филм Фест за деца. Фестивалът ще представи три детски анимационни филма, озвучени на български, между които и „Момчето и света” с номинация за „Оскар”.

В началото бе… музиката

За своя 20-годишен юбилей София Филм Фест, започнал през 90-те години на 20-и век като Мюзик Филм Фест, ще представи програмата „В началото бе... музиката” – с фокус върху забележителни кинотворби, посветени на незабравими музиканти, белязали със своето творчество епохи в музикалната история на света. Сред тях са „Queen: Дните от живота ни”, „Кърт Кобейн - Montage of Heck”, „Дневник на Уудсток” на Дон Алън Пенебейкър, уникалния документален филм на Джоана Шварц „Първо трябва да ни убият”, „20 000 дни на земята”, посветен на легендарния Ник Кейв, „Хенк Уилямс: И видях светлината” на Марк Ейбрахам, със страхотния Том Хидълстън.

 

◊ ФЕСТИВАЛНИ САЛОНИ

За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК - Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, Културен център „G8”, CINEMA CITY Mall of Sofiа, CINE GRAND City Center Sofia и ARENA Deluxe Bulgaria Mall.

За първа година София филм фест ще си сътрудничи с кино „Славейков“ на Френския културен институт. Прожекции ще има и в залата на традиционните партньори от Гьоте-институт, в Културния център на Софийския университет, както и в една изненадваща локация – Зала „София” на бившия Партиен дом.

Цените на билетите са 8,00 / 6,00 лв.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.02.2016 г. 15:49
Посетено:
1422
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22990-vsichko-koeto-tryabva-da-znaete-za-sofiya-film-fest-prez-2016-g