Празници / фестивали

Турската група „Баба Зула“ закрива 20-ия София филм фест с концерт на 20 март

Музикантите станаха популярни след филма на Фатих Акин „Музиката на Истанбул”

Турската група „Баба Зула“ закрива 20-ия София филм фест с концерт на 20 март


◊ СЪБИТИЕТО

Популярната у нас турска група „Баба Зула” ще изнесе концерт на закриването на основната програма на юбилейното издание на София филм фест. В момента групата е на европейско турне и дни преди концерта в София, планиран за 20 март, ще изнесе три концерта – един в Испания и два във Франция.

България е сред любимите дестинации на „Баба Зула” – те свириха у нас и в рамките на фестивала „Transfiguration”, провел се през август 2015 година в автентичното българско село Долен, както и на предишни издания на кинофестивала.

 

◊ КОНЦЕРТЪТ

Концертът на „Баба Зула” ще бъде на 20 март в „Sofia Live Club“ от 22 часа. Предварителната продажба на билетите вече стартира, може да ги откриете на касата на Дома на киното на цена от 20 лв., както и онлайн от Ticketlogic.

Музикалното събитие се организира в партньорство с Министерството на културата и Посолството на Турция в София и е част от специалния Фокус върху киното на Турция в рамките на 20-ия София Филм Фест.

 

◊ ЗА ГРУПАТА

Пърформансите на култовата турска банда „Баба Зула” наподобяват мистични ритуали - смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо, предлагащи на публиката въздействащо зрелищно шоу. Те се отличават със специфичния си саунд, известен като „ориенталски дъб”.

Истанбул изпълва душите на музикантите, а музиката им отвежда в сърцето на Босфора. Техният уникален стил, благодарение на пълната импровизация, комбинира ориенталска дарбука, електрически саз, лъжици, „ней” от традицията на суфите, кларинет като детайл от музиката на турските цигани и модерен електронен саунд.

Групата е основана в Истанбул през 1996 година от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005 и е заменен от Чошар Камчъ. През 2003 към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно – и уникалната майсторка на „живата рисунка” Серен Ойкют. Присъствието й на сцената, създаването на образи с бързина и вдъхновение, е важна визуална част - запазена марка на „Баба Зула” и тяхното зрелищно шоу.

 

◊ „БАБА ЗУЛА“ И „МУЗИКАТА НА ИСТАНБУЛ“

Виртуозните изпълнители имат издадени 8 студийни албума. Световна слава донася участието им в документалния шедьовър на режисьора Фатих Акин „Музиката на Истанбул”, превърнал се и в повод за първото им гостуване у нас – те свирят на закриването на 10-ия София Филм Фест, точно преди 10 години.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
11.02.2016 г. 11:43
Етикети:
Фатих АкинСофия филм фестСофияконцерт
Музиката на Истанбул
Баба Зула
Посетено:
1382
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22895-turskata-grupa-baba-zula-zakriva-20-iya-sofiya-film-fest-s-kontsert-na-20-mart