Празници / фестивали

Световноизвестният режисьор Тери Гилиъм идва за 20-ия юбилеен София Филм Фест

Дом на киното показва ретроспектива от негови филми от 1 март

Световноизвестният режисьор Тери Гилиъм идва за 20-ия юбилеен София Филм Фест

 

◊ СЪБИТИЕТО

Световноизвестният режисьор Тери Гилиъм, познат от "Монти Пайтън", ще бъде специален гост на 20-ия юбилеен София Филм Фест през март. Режисьорът ще получи Наградата на София за своя принос в изкуството на киното.

Тери Гилиъм е член на знаменитата комедийна група „Монти Пайтън”, създал е многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантазия филми, носител на две награди „БАФТА”, както и на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за „Оскар” и „Златен глобус”, както и за много други престижни филмови награди.

 

◊ РЕТРОСПЕКТИВА В ДОМ НА КИНОТО

В програмата на София Филм Фест ще бъдe показана специална ретроспектива на Гилиъм, започваща на 1 март в Дома на киното. Визитата и филмите на големия майстор са реализирани съвместно с Британски съвет по повод 20-годишния юбилей на Фестивала и 25-годишното им партньорство.

 

◊ РЕЖИСЬОРЪТ

Терънс Ванс Гилиъм e роден в Минесота на 22 ноември 1940. Когато е 12-годишен, семейството се премества в Лос Анжелис, където Тери се среща отблизо с холивудската реалност. След гимназията Гилиъм започва да учи физика, а след това и политически науки в колежа „Оксидентъл”. След като завършва, известно време работи в списание - рисува и се занимава с дизайна на изданието. Историята му там свършва, когато се записва в Националната гвардия. Следват години на социални помощи, обиколки на Европа с мотоциклет и голямата среща с рекламния бизнес след завръщането му в Америка.

 

◊ ТЕРИ ГИЛИЪМ И „МОНТИ ПАЙТЪН“

През 60-те години Тери Гилиъм решава да си стегне куфарите и да напусне САЩ. Заминава за Великобритания, а там с помощта на Джон Клийз започва работа в детско телевизионно шоу. Именно телевизията го среща по-късно с останалите партньори от великите „Монти Пайтън” – Тери Джоунс, Ерик Айдъл и Майкъл Пейлин, като впоследствие към тях се присъединява и Греъм Чапман.


Телевизионната програма „Летящият цирк на Монти Пайтън” превръща младите мъже в най-популярните комици на Острова, а Гилиъм получава мястото на постоянен аниматор. Той отговаря за цялостния визуален стил на телевизионните изяви на комедийната група, а по-късно сърежисира и е художник на филмите им. Тери Гилиъм се изявява и като актьор – една от най-популярните му роли е тази на кардинал Фанг от скеча за Испанската инквизиция.

 

◊ ФИЛМИТЕ НА ГИЛИЪМ

През 1975 година на големия екран излиза дебютният режисьорски филм на Гилиъм „Монти Пайтън и Свещеният Граал”, един от най-забавните и знакови за комедийната група филми и до днес.

През 1977 година Гилиъм екранизира „Джабероуоки” на Луис Карол – средновековна фантазия с Майкъл Пейлин. През 80-те Тери Гилиъм снима едни от най-известните си филми - живописната приказка за пътуващите във времето крадци „Бандити във времето” (1981), която става истински хит в Америка; скандалният „Бразилия” (1985), символ и образ на безнадеждната битка с всемогъщата бюрокрация на тоталитарната държава, на мечтателния човек-чиновник в полет към бленуваните любов и свобода.

Няколко години по-късно прави още един некомерсиален хит - „Приключенията на барон Мюнхаузен” (1989), създаден със зашеметяващия бюджет от 46 милиона долара и с цял куп звезди - Джонатан Прайс, Робин Уилямс, Стинг, Ума Търман, Оливър Рийд. Но след него идва триумфалният „Кралят на рибарите” (1991), който се приема в Холивуд за първата комерсиална продукция на Тери Гилиъм. Помагат и отличните изпълнения на Джеф Бриджис, Робин Уилямс, Аманда Плъмър и спечелилата „Оскар” Мерседес Рюл, както и въздържането от сложни спец-ефекти.

Минават пет години преди Гилиъм да се завърне с още една успешна продукция – забележителният „12 маймуни” (1995). Историята за света, разрушен от смъртоносен вирус, е един от култовите филми на 90-те, а Брад Пит получава номинация за „Оскар” за поддържаща роля.

Следва скандалната екранизация по романа на Хънтър С. Томпсън „Страх и омраза в Лас Вегас” (1998). Премиерата на филма, от който последователно се отказват Скорсезе и Никълсън, е на 16 май 1998 година в Кан. Критиката не крие съмненията си за по-нататъшната творческа кариера на режисьора след такъв филм. Коментира се „скритата пропаганда” на наркотици, но най-важни са уникалните превъплъщения на Джони Деп и Бенисио Дел Торо, както и неукротимата фантазия на режисьора, помогнала му да екранизира един от сложните романи на ХХ век.

След 7-годишно прекъсване Гилиъм представя „Братя Грим” (2005), с участието на Мат Деймън и Хийт Леджър. Отзивите за филма са противоречиви, но в крайна сметка се оказва, че продуцентите се намесват в режисьорската версия на филма и нанасят някои промени, които остават във версията, представена пред публиката.

Следващият проект – „Земя на приливите” (2006) е удостоен с наградата ФИПРЕССИ на международния кинофестивал в Сан Себастиян. През същата 2006 година Тери Гилиъм решава да се откаже от американското си  гражданство.

През 2007 Тери Гилиъм стартира пореден свой проект в съавторство с Чарлс Маккеън – това е „Сделката на доктор Парнасъс” (завършен през 2009), стопиран за известно време вследствие внезапната смърт на актьора Хийт Леджър. Тери не се отказва и довършва филма с трима от най-известните актьори, добри приятели на него самия и на Леджър - Джони Деп, Колин Фарел и Джъд Лоу. Резултат е магнетичен и въздействащ, изцяло в стила на Гилиъм.

Последният реализиран филм на прочутия режисьор-магьосник е „Теорема Нула” (2013). Историята разказва за компютърен хакер на име Куин Лет (Кристофър Валц), който живее като отшелник в дома си в търсене на тайната за човешкото съществуване и разбира се, е опакована в неповторимия, шантав визуален стил на Тери Гилиъм, с много гилиъмски хумор и с изключителната актьорска игра на Кристоф Валц, Мат Деймън, Тилда Суинтън, Дейвид Тюлис, Бен Уишоу и др.


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
28.01.2016 г. 16:07
Посетено:
1185
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22823-svetovnoizvestniyat-rezhisyor-teri-giliam-idva-za-20-iya-yubileen-sofiya-film-fest