Празници / фестивали

20-ият София филм фест представя „Карол” на Тод Хейнс

Филмът е с 6 номинации за наградите „Оскар“

20-ият София филм фест представя „Карол” на Тод Хейнс


◊ ФИЛМЪТ

20-ият София филм фест ще срещне българската публика с новата творба на Тод Хейнс „Карол“. Лентата е с номинации за шест награди „Оскар”, награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015 и „Куиър палма”, както и още над 35 награди и 170 номинации. На екрана ще видим Кейт Бланшет и Руни Мара в една любовна история.

Ролите са разпределени между Кейт Бланшет, Руни Мара, Кайл Чандлър, Джейк Лейси, Сара Полсън, Джон Магаро, Кори Майкъл Смит и др.

Американската киноакадемия отличи с номинации работата на художника по костюмите, операторското майсторство на Едуард Лакман, музиката на Картър Бъруел, адаптирания сценарий на Филис Наги и - разбира се – актьорските превъплъщения на Бланшет и Мара.


◊ ИСТОРИЯТА

Филмът „Карол” е създаден по романа на Патриша Хайсмит „Цената на солта” (една от оскаровите номинации е за адаптиран сценарий) и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в. Флиртът води до приятелство, страстна любовна връзка между двете дами и разбити сърца. Потиснатата сексуалност в Америка в средата на ХХ век е тема, която винаги би могла да бъде актуална – не само заради стремежа да се хвърли светлина върху отминалото време, но и поради факта, че все още има много неща, които трябва да бъдат променени, за да се нарече съвременното общество наистина демократично, премахнало всякаква следа от сегрегация…

Автор: Момчил Цонев
27.01.2016 г. 15:41
Посетено: 1334
Етикети: София филм фест, филм, Тод Хейнс, Карол
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22816-20-iyat-sofiya-film-fest-predstavya-karol-na-tod-heyns