Празници / фестивали

Берлинската „Златната Мечка” и „Златният лъв” от Венеция 2015 - на София Филм Фест

Кинофестивалът ще се проведе за 20-и път през март

Берлинската „Златната Мечка” и  „Златният лъв” от Венеция 2015 - на София Филм Фест

Кадър от филма „Отдалече” на Лоренцо Вигас


◊ „ЗЛАТНА МЕЧКА“ ЗА ИРАНСКИ ДИСИДЕНТ

След като получи „Златна мечка” в Берлин, „Такси” на иранския дисидент Джафар Панахи пристига за среща и с българската публика на 20-ия София филм фест. Филмът е едновременно смешна и завладяваща хроника на иранското общество, разказана чрез преживяванията на таксиметров шофьор по улиците на Техеран. Главната роля изпълнява самият режисьор. При него се качват различни типажи, представящи многообразието от възгледи и настроения в съвременен Иран.

Филмът е остроумен, изобретателен, ироничен, критичен, политически и човешки, едновременно с това оптимистичен, но все пак тревожен портрет на днешен Техеран. За да разкрие двойствения морал на религиозно доминираното общество, Панахи непрестанно държи зрителя на границата между документалното и фикцията.

• Дисидент в Иран

„Такси” е третият пълнометражен филм (след „This Is Not a Film” и „Closed Curtain”), заснет от Панахи, въпреки забраната на властите в Иран след ареста на режисьора за това, че иска да заснеме документален филм за протестите срещу преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г. Панахи е осъден на 6 години затвор за „опит за престъпления срещу националната сигурност”. Освен това му е наложена 20-годишна забрана да снима филми, да дава интервюта и да напуска страната. Впоследствие наказанието му е променено на домашен арест.

„Вместо да позволи да убият духа му и да се откаже, вместо да се остави да го завладее гняв, Джафар Панахи написа любовно писмо на киното”, казва при връчването на наградата в Берлин председателят на журито Дарън Аронофски. „Филмът е „пълен с любов към неговото изкуство, към неговата общност, към страната и публиката му”, добавя американският режисьор.

• Отличията на Панахи

Творчеството и талантът на Джафар Панахи отдавна имат своето признание по света. Сред големите му отличия са: „Сребърна мечка” в Берлин за най-добър сценарий през 2013 г. за „Closed Curtain”; „Сребърна мечка” в Берлин през 2006 г. за „Offside”; Наградата на журито в програмата „Особен поглед” Кан през 2003 г. за филма „Crimson Gold”; „Златен Лъв” във Венеция през 2000 г. за филма „Кръгът”; Златен Леопард в Локарно ’97  за „Огледалото”, както и „Златна Камера” в Кан ’95 за филмовия му дебют „Белият балон”. Джафар Панахи е приятел на София Филм Фест и е бил два пъти наш скъп гост – през 2002 и 2004 година.

 

◊ „ЗЛАТЕН ЛЪВ“ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЗА ВЕНЕЦУЕЛСКИ ФИЛМ

Сред фестивалните отличници в програмата на София филм фест през март е и носителят на „Златен лъв“ от Венеция „Отдалече” на Лоренцо Вигас. Това е игралният дебют на 48-годишния венецуелски режисьор. Той се появява на сцената на световното кино с впечатляващ собствен почерк, подкрепен от големи имена във филмовата индустрия на Латинска Америка. Съсценарист на Лоренцо Вигас е мексиканецът Гилермо Ариага (работил с Алехандро Гонзалес Иняриту в „Любовта е кучка”, „21 грама” и „Вавилон”), а известният чилийски актьор Алфредо Кастро изпълнява главната роля във филма. Неговият герой, Армандо, е не особено общителен, затворен в себе си зъботехник на средна възраст, който кани в апартамента си млади момчета от бедните квартали на Каракас. Той им плаща, за да гледа голите им тела, но без да ги докосва. Преживяна в детството неизличима травма пречи на Армандо да създаде истинска любовна връзка...

„Отдалече” е първият венецуелски филм, поканен за участие и спечелил най-високото фестивално отличие във Венеция. Кинотворбата е удостоена и с Наградата за най-добър сценарий в Солун 2015. Преди „Отдалече” Лоренцо Вигас снима документални филми и един късометражен – „Los Elefantes Nunca Olvidan” („Elephants Never Forget”), чиято премиера е в рамките на „Седмицата на критиката” в Кан 2004.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
26.01.2016 г. 11:03
Посетено:
1110
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22804-berlinskata-zlatnata-mechka-i-zlatniyat-lav-ot-venetsiya-2015-na-sofiya-film-fest