Празници / фестивали

Публични лекции на третото издание на Международния студентски филмов фестивал „New Wave“

Лекции на Христо Бакалов, Басим Айети и Маки Мореа на 23 януари в кино "Одеон"

Публични лекции на третото издание на Международния студентски филмов фестивал „New Wave“


◊ ПОКАНА

На 23 януари, събота, организаторите на Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE“ от Нов български университет, канят всички, интересуващи се от тематиката, на две публични лекции в кино „Одеон“ в гр. София.

• Първата лекция ще започне в 13:00 ч. Темата е „Сътрудничеството между филмовите фестивали и тяхното влияние на Балканите“. Лектори ще бъдат гости от Косово – Басим Айети и Маки Мореа. Те ще помогнат на студентите да си отговорят на въпроси, свързани с това как може да улесним сътрудничеството във всякакви области, което ще ни помогне да постигнем целите си в областта на кинематографията в най-близко бъдеще.

Басим Айети е актьор, телевизионен продуцент, основател и директор на колежа в Прищина „Пйетер Буди“, както и на Международния филмов фестивал „Богинята на трона“ в Косово.
Маки Мореа е актриса и певица от Косово. За трета година тя е и изпълнителен директор на МФФ „Богинята на трона“.

• От 15:00 ч. ще се проведе втората отворена лекция. Тя е озаглавена „Професия оператор – от занаята до изкуството“ и ще бъда водена от Христо Бакалов, многократно награждаван български оператор. Той ще разясни на студентите прилагането на различни техники за осветление и камера и използването на най- новите технологии за постигане на желания вид на крайния продукт.

Г-н Бакалов работи по различни проекти в цял свят, предимно в пълнометражни игрални филми. Той е удостояван няколко пъти с награди за Най-добро операторско майсторство, включително „Artistic Excellence in Cinematography Award“ на CTFF 2008.

 

Входът е свободен, заповядайте!


Автор:
НБУ
Публикация:
20.01.2016 г. 14:33
Посетено:
1104
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22769-publichni-lektsii-na-tretoto-izdanie-na-mezhdunarodniya-studentski-filmov-festival-new-wave