Празници / фестивали

Кинофестивалът "Sofia Menar" представя два концерта с индийския инструмент табла

Програмата включва и филма „По мелодия на таблата” на италианския режисьор Симоне Мариани

Кинофестивалът "Sofia Menar" представя два концерта с индийския инструмент табла


◊ СЪБИТИЕТО

Корифеите на музикалната табла Санджай Канса Баник и Стефан Христов ще изнесат два концерта в рамките на кинофестивала "Sofia Menar".

Концертите ще бъдат след прожекциите на филма „По мелодия на таблата” в къщата-музей „Панчо Владигеров” (23.01. – Сандай Канса Баник – концертът е разпродаден; 29.01. – Стефан Христов).


◊ ФИЛМЪТ

Филмът „По мелодия на таблата” на италианския режисьор Симоне Мариани повежда зрителите на едно вълнуващо приключение през Италия и Индия, за да разкрие магията на класическия индийски инструмент табла и таланта на майстора на таблата Санджай Канса Баник. Един от най-добрите перкусионисти в света разнася индийската музикална култура по света, а режисьорът Симоне Мариани заснема автентични кадри, в които душата на Санджай се слива с неговата музика.

Лично режисьорът Симоне Мариани ще представи филма на 21 януари от 20 часа в Културен център G8 в София.

 

◊ МУЗИКАТА НА ТАБЛАТА

Таблата притежава най-добрата техника и звукоизвличане на индийската музикална култура и се превръща в един от най-магичните ударни инструменти на света. Преди 40 години тя се е използвала само и единствено в Индия, тъй като традицията на обучение е устна. 

В процеса на популяризирането й в последните 30 години тя започва да се изучава и от чужденци. Такъв е и българският перкусионист Стефан Христов. Неговият учител - холандецът Тед Де Йонг, заедно с няколко негови колеги основават единствения отдел в света по северноиндийска класическа музика с формално обучение извън Индия, а именно WMDC Департамента в Codarts консерваторията в Ротердам, Холандия. Стефан Христов получава там магистърската си степен по сценични изкуства, след което започва да експериментира с използването на таблата в други стилове като джаз, електронна музика и модерни импровизации.      

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът за кино от Близкия изток и Северна Африка "Sofia MENAR" ще продължи до 31 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема, Чешки център, Институт Сервантес и къща-музей "Панчо Владигеров".


Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
19.01.2016 г. 11:06
Етикети:
прожекциякинофестивалSofia Menarконцерт
Санджай Канса Баник
табла
индийска музика
Стефан Христов
Посетено:
1117
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22758-kinofestivalat-sofia-menar-predstavya-dva-kontserta-s-indiyskiya-instrument-tabla