Празници / фестивали

Идва осмото издание на кинофестивала "Sofia MENAR"

Фестивалът в София ще се проведе от 14 до 31 януари

Идва осмото издание на кинофестивала "Sofia MENAR"


◊ СЪБИТИЕТО

Осмото издание на кинофестивала "Sofia MENAR" ще се проведе от 14 до 31 януари в София. Киноманите ще могат отново да гледат най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на ислямския свят от Близкия Изток и Северна Африка.

Прожекциите ще бъдат в Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема, Чешки център, Институт Сервантес и Къща музей "Панчо Владигеров".

Фестивалът ще покаже над 50 филмови премиери, концерти, дискусии, литературни четения и изложби.


◊ ОТКРИВАНЕ

"Sofia MENAR" стартира на 14 януари от 19 часа в Дома на киното с прожекция на иранския филм "Шареният остров".
 
Филмът е заснет на колоритния остров Хормуз, който се е превърнал в мечта за всеки турист със своите разноцветни постройки, древни португалски крепости и тайнствени традиции, които будят любопитство у малцината запознати с тази райска красота.


◊ АКЦЕНТИ ВЪВ ФИЛМОВАТА ПРОГРАМА

Сред останалите заглавия в програмата на фестивала е най-награждаваният египетски филм за последните 5 години „Момичето от фабриката” с 4 награди от фестивала в Кайро и награда за най-добра актриса, и награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Дубай. Филмът беше египетското предложение за чуждоезичен „Оскар” и е единственият египетски филм получил разпространение в Европа за изминалата година. Историята представя опитите на няколко жени да се противопоставят на предразсъдъците в обществото.

За първи път в програмата на "Sofia MENAR" е включен филм от Бангладеш. „Нейният неизвестен адрес” проследява историята на Шутопа, която цял живот се лута измежду родния си дом, дома на съпруга си и дома на сина си, докато накрая решава да се отправи с влак към неизвестна дестинация в търсене на своя собствен дом.

Още една държава разширява географските граници на фестивала, дебют в програмата ще направи филм от Бахрейн. „Дървото на сънищата” идва при нас с наградата на журито от фестивала в Кайро и със спиращи дъха гледки с едно от чудесата на света, свещеното дърво мескит, което оцелява повече от четири века в средата на безводната пустош около Джебел Дукхан и е напълно необяснимо откъде черпи водни запаси за съществуването си.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът "Sofia MENAR" се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на НДР Алжир, Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София, Институт Сервантес – София и Гьоте институт – София.

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
12.01.2016 г. 19:54
Посетено:
1091
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22709-idva-osmoto-izdanie-na-kinofestivala-sofia-menar