Празници / фестивали

Фестивал "Дни на тангото"

София, 11-13 декември 2015, Централен военен клуб

Фестивал "Дни на тангото"


◊ СЪБИТИЕТО

"Тангерин" представя

Фестивал "Дни на тангото"
С концерти на Дуо “Ранас” и Квартет “Силенсио”


София, Централен военен клуб, 11-13 декември 2015

Най-страстният уикенд в годината ще се случи през декември и ще включва шоу-концерти и танцувални вечери с прочути танцьори, музиканти и диджеи на аржентинско танго от цял свят! Тогава в София за 12-ти пореден път ще бъде отбелязан Деня на тангото, 11 декември.

Тази година организаторите от "Тангерин" обещават най-грандиозното честване на празника досега - един невероятен тридневен фестивал, който ще потопи София в магията на аржентинското танго!


◊ В ПРОГРАМАТА

Фестивалът “Дни на тангото” ще се проведе от 11 до 13 декември и в програмата му има по нещо за всички, които обичат тангото. За танцуващите, организаторите са предвидили серия от семинари за различни нива, водени от гостуващи именити танцьори. Кулминациите на фестивалните вечери ще бъдат два танго бала (т.нар. Гран милонги) с полунощно шоу на гостуващите танцови двойки и с участието на известни танго-диджеи от Европа и Аржентина.

Тези, които предпочитат да слушат и гледат аржентинско танго, ще могат да се докоснат до магията на музиката и танца по време на специалните шоу-концерти в петък и събота в красивата концертна зала на Централния военен клуб.

Програмата на фестивала включва следните два концерта, за които могат да бъдат закупени билети предварително:

• 11 декември, петък, 19:00 - Концерт на Дуо “Ранас” (Аржентина) с шоу на водещи таньори от България.

12 декември, петък, 19:00 - Концерт с участието на Квартет “Силенсио” (Аржентина/Уругвай/Германия) и танцьорите Леандро Палу (Аржентина) и Мария Циациани (Гърция).

Фестивалът “Дни на тангото” ще бъде открит с концерта на Дуо “Ранас” на 11 декември. На него буеносайреските музиканти ще представят музика от последния си албум, съдържащ традиционни танга в характерните за дуото авторски аранжименти, които карат пиано и бандонеон да звучат като цял оркестър. Двамата музиканти са добре познати на любителите на тангото както в Аржентина, така и по света. След като свирят в продължение на 3 години в митичното Кафе Тортони в Буенос Айрес, през 2007 г. бандонеонистът Леандро Шнайдер и пианистът Пабло Скиафино решават да кръстят своето дуо “Ранас”, да запишат първия си албум и да тръгнат на първото си световно турне. И албумът и турнето имат небивал успех и поставят началото на една от най-успешните съвременни дуо-формации свирещи традиционно танго. 3 албума и 16 световни турнета по-късно, Дуо “Ранас” най-накрая ще кацнат и в София, директно от Буенос Айрес, за да свирят за първи път на източно-европейска сцена. С тях на концерта ще се представят с шоу водещи танцьори на танго от България, сред които са Добрин Недев, Мира Цветкова, Влади Петров и Мария Узунова.

За втората фестивална вечер в София пристига легендарният танго-квартет “Силенсио”, който ще представи музиката на великите оркестри от Златната ера на тангото. Независимо дали свирят като квартет, секстет или оркестър, музикантите на “Силенсио” знаят как да прелъстят и развълнуват публиката. Техните многопластови изпълнения черпят вдъхновение от музиката на традиционните оркестри на Буенос Айрес от средата на ХХ век и легендарните стилове на Пулиезе, Д’Ариенцо, Биаджи, Ди Сарли и Гоби. В основата на "Силенсио" стои талантливият аржентински пианист, аранжор, изследовател и педагог Роджер Елу, който е един от главните двигатели на бума на живата танцувална танго музика в Европа. За концерта на “Силенсио” в София с него пристигат още трима водещи музиканти на оркестъра: уругвайският бандонеонист Хосе Луис Бетанкор, аржентинският цигулар Амадео Еспина и контрабасистът Вини Холценкамп от Германия. На сцената заедно с тях ще видим и една изключителна танцова двойка - Леандро Палу (Аржентина) и Мария Циациани (Гърция). Леандро и Мария са утвърдени професионални учители и танцьори на аржентинско танго, които ръководят една от водещите танго академии в Лондон. Те редовно пътуват из Европа, за да водят семинари и да участват във фестивали и спектакли, а дългият списък на постиженията им включва участия в Лондонския Уест Енд, в прочутото телевизионно шоу Strictly Come Dancing, както и в множество фестивали и спектакли в столицата на тангото, Буенос Айрес.

Билети за концертите от Фестивала могат да бъдат закупени в мрежата на Тикет Плюс, с каси в Дюкян Меломан, магазини Фотосинтезис и Ориндж и др., както и онлайн на www.ticketplus.bg.

Повече информация за участващите артисти и всички събития от програмaта, може да намерите на официалната страница на фестивала www.dninatangoto.com.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2015 г. и се провежда с любезното съдействие на Посолството на Република Аржентина.




Автор:
Тангерин
Публикация:
09.12.2015 г. 14:45
Етикети:
Посетено:
1218
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22583-festival-dni-na-tangoto