Празници / фестивали

Ден на Казанлък

Празникът на розата вече и ден на Казанлък

◊ СЪБИТИЕТО

На втори, трети и четвърти юни ще се проведе тазгодишният Празник на розата в Казанлък. Вече е готова специалната
празнична програма за него, която тази година изобилства от поредица прояви с международно значение и участие.


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Сред тях са станалият вече традиция Международен фолклорен танцов фестивал, както и Международната групова изложба на съвременни визуални изкуства, която ще се проведе за първи път в Казанлък, със съдействието и сътрудничеството на Световния център за култура в Япония.

Причината именно Казанлък да е избран за домакин на Деветата такава изложба, провеждана въобще в света от престижната организация, е скорошното приемане за член на Световния културен център на казанлъшкия скулптор Димитър Койчев.

За първи път в рамките на Празника на розата в Казанлък ще има няколко японски прояви, като приятелски жест между Страната на изгряващото слънце и града на розите. Организаторите на празниците - фондация "Българска роза", са включили в програмата: концерт на японски хор за детски песни и на японска класическа музика, както и представление на японския традиционен театър "Кьоген".

Сред завоювалите си престижно място в програмата на празника, който за първа година по решение на Общинския съвет в Казанлък ще се чества и като Празник на общината, са националният фотопленер "В Долината на розите" и неговото 6-то издание, планерът по живопис и скулптора, кръглата маса по проблемите на розопроизводството и третият национален спортно-туристически триатлон "Бодлите на розата - екстрем BG - 2006".

За първи път в рамките на програмата на празника градът ще домакинства и фестивал на военните клубове. Той ще е съпътстван и от парад и атракционна програма на гвардейския оркестър и концерт на военни духови оркестри.

ВИП-събитието по избора на тазгодишната царица Роза ще е на 21-ви май, а самото й коронясване в навечерието на празника - на 2-ри юни на градския площад "Севтополис".

Автор:
Публикация:
18.05.2006 г. 20:59
Етикети:
Посетено:
765
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2254-den-na-kazanlak