Празници / фестивали

43. Софийски международен панаир на книгата

8-13 декември 2015 г., Национален дворец на културата

43. Софийски международен панаир на книгата


◊ СЪБИТИЕТО

43. Софийски международен панаир на книгата

Софийският международен панаир на книгата, организиран ежегодно от Асоциация "Българска книга", е най-големият книжен форум в България. Представяйки над 200 изложители от страната и чужбина, Панаирът е място за среща между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти, а от три години той посреща и най-вълнуващия литературен форум в България - Софийският международен литературен фестивал.

Традиционно, Софийският международен панаир на книгата е домакин на най-престижните награди в книгоиздателския бранш „Златен лъв“, които ще бъдат връчени на 11 декември.

И тази година 43-то издание на СМПК ще се проведе в Националния дворец на културата от 8 до 13 декември 2015 г.

Съвместното откриване на Панаира на книгата и на основната програма на Литературния фестивал ще бъде на 8 декември от 11:00 часа в Централното фоайе на НДК. Специално за откриването, Асоциация „Българска книга“ ще посреща Енрике Мота, вицепрезидент на Федерацията на европейските книгоиздатели.


◊ В ПРОГРАМАТА

В продължение на 6 дни ще се проведат над 80 събития - представяния на книги и срещи с автори на сцената и на щандовете на изложителите. Тази година ще бъдат добавени и нови пространства за литература и книги в Националния дворец на културата - Литературен клуб "Перото" и "ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс", където ще се проведат и част от срещите и представянията по време на Софийския международен литературен фестивал.

На традиционния етаж, посветен на световната литература, отново ще звучи смесица от световни езици. Ще бъдат представени книги от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Русия и Иран. На националните щандове ще бъдат обособени специални места за срещи с гостуващи автори и издатели.

Фокус на тазгодишното издание на Софийския международен литературен фестивал е Иберийският полуостров. В Мраморното фоайе на НДК публиката ще има възможност да се срещне с известни писатели от Испания и Португалия, а също с някои от най-забележителните български автори. Литературното пространство ще разполага с детски кът, книжарница, място за автографи и разговори с писателите. Испанската кухня има сериозно място в литературата от региона, затова тя ще съпътства и цялата основна програма на фестивала и ще е широко застъпена в темата „В кухнята на литературата“.

Медийните партньори на Софийския международен панаир на книгата са: „Аз чета“, БНТ, бТВ радио, вестник „Стандарт“, „Книголандия“, Jazz FM, Classic FM, NJoy, Melody



• Повече информация за съпътстващите събития на Софийския международен панаир на книгата може да откриете на http://www.abk.bg/

За Софийския международен литературен фестивал - http://www.literaryfest.org/

 

Очакваме Ви!
Автор:
Асоциация „Българска книга“
Публикация:
04.12.2015 г. 18:54
Посетено:
2179
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22522-43-sofiyski-mezhdunaroden-panair-na-knigata