Празници / фестивали

Още за Варненско лято - 2006

14. Международен театрален фестивал

◊ ОРГАНИЗАТОРИ

Министерство на културата
Община - Варна
Българска асоциация за театър


◊ СЪБИТИЕТО

14. Международен театрален фестивал “Варненско лято” 2006 (31
май – 11 юни)

АРХЕОЛОГИЯ НА ЧУВСТВАТА


◊ ПРОГРАМА

31 май 18:30 – 21:15
1 юни 18:30 – 20:45
Основна сцена
ТЕАТЪР “БЪЛГАРСКА АРМИЯ”

ТРАМВАЙ “ЖЕЛАНИЕ”
от Тенеси Уилямс

режисьор Крикор Азарян
сценография и костюми Невяна Кавалджиева
музика Стефан Вълдобрев
участват: Бойка Велкова, Стефка Янорова, Камен Донев, Георги Къркеланов, Александър Дойнов, Мимоза Базова, Васил Бинев, Таня Димитрова, Александър Димов

Бланш Дюбоа търси спасение от обгърнатото си с тайнственост минало в дома на сестра си Стела и нейния мъж Стенли Ковалски. Постепенно между тях се заражда конфликт, който ги въвлича във водовъртеж от емоции и ги довежда до жестоки крайности. Пиесата донася на Тенеси Уилямс награда “Пулицър” и световна слава след прочутата екранизация на Елия Казан с Марлон Брандо и Вивиан Лий. За втори път К. Азарян се вглежда в текста на Уилямс като променя обичайните перспективи към него – Камен Донев не е очаквания мачо Ковалски, а Бойка Велкова фино насочва вниманието към личната драма на Бланш Дюбоа.
билети 7, 8, 9 лв.


31 май 21:30 – 22:30
Площад пред театъра
ТЕАТЪР “А” – ГЛИВИЦЕ, ПОЛША

EXULTET (уличен спектакъл)
сценарий и режисура Мариуш Коцубек

музика Яцек Джвоновски
музиканти Яцек Джвоновски, Гражина Щиш
костюми Марек Щеко
участват Малгожата Грунд, Магдалена Кокур, Пьотр Чипалски, Марчин Джвоновски, Мариуш Коцубек, Марек Стеко, Лешек Щищ

Популярната полска трупа за улични спектакли гостува на “Варненско лято” със зрелищен уличен спектакъл, в който основни изразни средства са огънят и водата. Той черпи вдъхновение от ритуали, идващи от различни култури и свързани с процесите на инициация, смърт и повторно раждане, обобщени в заглавието от наименованието на католически химн при палене на свещта в нощта срещу Великден. „Exultet” хвърля мост между модерния театър и средновековната мистерия. Пътешествие в един отдавна забравен свят, споменът за който продължава да е жив в най-дълбоките зони на човешкото подсъзнание.

вход свободен


1 юни 11:00 – 12:00
Куклен театър
ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – ВАРНА

ПРИКАЗКА ЗА ПЕЕЩОТО ДЪРВО
по Л. Хофман

драматизация и постановка Славчо Маленов
сценография Васил Рокоманов
музика Владимир Джамбазов
участват Евгения Василева, Емилия Петкова, Боян Стоянов, Красимир Добрев

Малка принцеса живее щастливо в замъка с родителите си, но тяхното щастие предизвиква завистта на една вещица. Артистично предтавление за най-малките зрители, заредено с много хумор и енергия.

Носител на голямата награда на МКФ “Златният делфин”

вход свободен


1 юни 16:00 – 17:00
Куклен театър
ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – ВАРНА

ПАЛЕЧКА
по Х. К. Андерсен

сценарий и постановка Вера Стойкова
сценография Мариета Голомехова
музика Нелко Коларов
участват Диана Цоловска, Галин Гинев, Евгения Василева, Боян Стоянов, Вера Стойкова

Музикално пътешествие без думи в света на големия писател. Гротескната реалност от живота на улицата прелива в поетичния свят на фантазията. Визуално богат, емоционално наситен и по андерсеновски мъдър спектакъл за деца и възрастни.

Награда на МКФ “Златният делфин” за най-добра женска роля на Евгения Василева и кукли на Мариета Голомехова

вход свободен


1 юни 19:30 – 21:00
Сцена “Филиал”
ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР “СТОЯН БЪЧВАРОВ” – ВАРНА

БОРЯНА
от Йордан Йовков

режисьор Десислава Боева
сценография Илиан Петров
костюми Виктор Георгиев
музика Делян Апостолов
участват Анастасия Лютова, Михаил Мутафов, Стоян Радев, Никола Мутафов, Кънчо Кънев, Веселина Михалкова, Биляна Стоева, Георги Михов, Свилен Стоянов, Емил Неделчев, Боян Иванов, Фахрадин Фахрадинов

“Възможно ли е използването на математически принцип в откриване формулата на щастието?” – с този въпрос младият режисьор Десислава Боева тръгва към класическия текст на Йовков. Конфликтът между Боряна и Златил излиза извън битовите рамки на сюжета и прозвучава като универсален сблъскък на ценностни системи в отношението към живота и щастието. Един от най-успешните дебюти на сезона!

Номинация “Аскеер’ 2006 за изгряваща звезда на Анастасия Лютова
Награда “Икар” 2006 на САБ за дебют на Десислава Боева

билети 6, 8 лв.


2 юни 20:00 – 21:15
Сцена “Филиал”
УРСУЛА МАРТИНЕС – ЛОНДОН, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

ПЕНСИОНЕР ПО ВЪЗРАСТ
сценарий Урсула Мартинес и Марк Уайтло

режисьор Марк Уайтло
участват Урсула Мартинес и Ийв Пиърс

У. Мартинес е писателка и актриса, чиито кабаретни изпълнения из цяла Великобритания й печелят култови последователи сред широката публика. “Пенсионер по възраст” е последна част от оригиналната й смешна и предизвикателна автобиографична театрална трилогия. Тук тя - самотна, бездетна и стремително приближаваща 40-те, вече се измъчва от мисли за остаряването. В обвахналата я параноя се допитва до личния опит на възрастни хора, и техните мъдри думи й донасят спокойствие.

билети 4, 5 лв.
симултанен превод на български


3 юни 19:00 – 21:30
Основна сцена
НАЦИОНАЛЕН ТЕАТЪР “МАРИН СОРЕСКУ” – КРАЙОВА, РУМЪНИЯ

ДВАНАЙСТА НОЩ
от Уилям Шекспир

сценична адаптация, сценография и режисура Силвиу Пуркарете
музика Василе Ширли
участват Валер Делакеза, Юлия Лазар, Каталин Байкус, Валерийу Догару, Йон Колан, Илие Георге, Николае Погирк, Константин Кикорт, Ангел Рабабок, Валентин Михали, Керасела Йосифеску, Романита Йонеску, Йозефина Стойа, Йон Бутнару

За първи път световно известният режисьор С. Пуркарете гостува на “Варненско лято” с оригинален прочит на класическата шекспирова комедия. „12 нощ” вече привлече вниманието на редица

престижни международни фестивали и е носител на няколко национални театрални награди. В центъра на този фантастичен и съноподобен спектакъл, който артистично и остроумно жонглира с различни театрални стилове, е проблемът за тънката граница между любовта и лудостта. Изненадваща визия, дръзки режисьорски ходове и стилна еротика.

билети 5 лв. субтитри на български


3 юни 19:30 – 22:15
Сцена “Филиал”
ТЕАТЪР 199

ВЕСЕЛИТЕ РАЗПЛЮЕВИ ДНИ
по трилогията “Сватбата на Кречински”, “Дело” и “Смъртта на Тарелкин” от А. В. Сухово – Кобилин

сценична версия и постановка Младен Киселов
сценография Елена Иванова
участват Валентин Танев, Снежина Петрова, Вяра Коларова, Малин Кръстев, Веселин Мезеклиев

Както често се случва, едно тривиално дело се проточва безкрайно и наяве излизат механизмите на корупцията в чиновническата йерархия в съда и във висшата власт. И реалността се превръща в гротесков кошмар. За представленето критиката казва: “Жестоко, жалко-смешно и забавно, с омагьосваща актьорска игра”. Един от най-номинираните спектакли за този сезон на именития режисьор Младен Киселов, който от 15 години е театрален педагог в САЩ.

Номинации “Икар” 2006 на САБ за главна мъжка роля на Валентин Танев, поддържаща мъжка роля на Веселин Мезеклиев

“Аскеер” 2006 за водеща мъжка роля на Валентин Танев, за поддържаща мъжка роля на Малин Кръстев, за поддържаща женска роля на Вяра Коларова, за режисура и за най-добро представление Награда “Икар” 2006 на САБ за поддържаща мъжка роля на Малин Кръстев

билети 8, 9 лв.


4 юни 18:00 – 19:00
Художествена галерия
ТАНЦОВА КОМПАНИЯ “НОМАДИ” – ТОКИО, ЯПОНИЯ

ЛИЦА И ИСТОРИИ
сценарий, сценография, костюми и режисура Накао Икемия

хореография Накао Икемия и Норико Кумагаи
участват Казуо Камбайаши, Ясутаке Шимайи, Мики Хоеи, Сайака Нишида, Майя Ито, Норико Кумагаи, Накао Икемия

“Номади” е една от най-представителните японски танцови компании. В името й е заложена идеята за своеобразно пътешестване между Изтока и Запада. В търсене на нови методи за изразяване, хореографията й съчетава елементи от традиционния японски театър със съвременни танцови техники. Движенията в “Лица и истории” са развити от малки сюжети, които постепенно стават все по- динамични и неуловими. В тях се преминава през различните усещания за мястото на всеки един човек в потока на историята. Красив, поетичен и много интимен спектакъл.

билети 5 лв.


4 юни 20:00 - 21:45
Основна сцена
ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР “ГЕО МИЛЕВ” – СТАРА ЗАГОРА

ГЛАСОВЕТЕ НА ДРУГИТЕ
от Пламен Дойнов

режисьор Пламен Марков
сценография Мира Каланова
звук и музикална картина Асен Аврамов

участват Татяна Лолова, Елена Азалова, Ивалин Димитров, Ивелин Керанов, Тигран Торосян, Елизабета Стефановска, Христофор Недков, Диана Найденова, Галя Александрова, Стефан Делев, Лора Мутишева, Мартин Каров, Кирил Бояджиев, Константин Икономов, Десислава Малчева, Янислава Линкова, Гергана Данданова, Юлиян Малинов, Георги Райчев, Веселин Савов, Димитър Митев, Миленка Сотирова, Нино Луканов, Светла Тодорова, Златка Керемедчиева

Маргарита е в средата на объркания си живот. Безпринципно уволнена, тя решава да започне собствен бизнес и с помощта на находчивата си майка основава посредническата агенция за лични съобщения “Глас назаем”. Но и гласовете на другите не я извеждат от пълната самота и безизходица, а се наместват и двама мощеници... Създаден върху една от най-новите български пиеси, спектакълът изгражда панорамна картина от сюжети от ежедневието между фарса и драмата, театъра и ТВ-сериала.

Номинация “Аскеер” 2006 за поддържаща женска роля на Татяна Лолова

билети 5, 6, 7 лв.


5 юни 18:00 – 20:00
Сцена “Филиал”
“КОМПАНЯ ДОС АТОРЕС” – РИО ДЕ ЖАНЕЙРО, БРАЗИЛИЯ

репетиция. Хамлет
по “Хамлет” от Уилям Шекспир

режисьор Енрике Диас
сценография Сезар Аугосту и Маркус Шавес
костюми Марселу Олинту
музика Лукас Марсиер, Родригу Марсал, Фелипе Роша
пластика Андреа Жабор
участват Бел Гарсия, Сезар Аугусту, Емилио де Мело, Фелипе Роша, Малу Гали и Марселу Олинту

Директно от гостуване в Берлин във Варна ще пристигне бразилската трупа “Cia dos Atores” със своя най-нов спектакъл. Основана през 1988 г., днес тя е сред най-оригиналните професионални трупи в Рио де Жанейро. През годините развива свой уникален театрален стил като експериментира с различни актьорски техники и изследва традициите на бразилската култура.

В „репетиция. Хамлет” Е. Диас изследва театралността, театрализацията на живота и тяхното значение за съвременния човек: от една страна имаме театрална трупа, която поставя “Хамлет”, а от друга, героят Хамлет също поставя пиеса в самата пиеса. Там се сблъскват политическите, емоционалните и сексуални човешки интереси, предизвикани от копнежа на датския принц по един различен световен ред.

билети 5, 6 лв.
субтитри на български


5 юни 20:30 – 22:15
Основна сцена
ТР “СФУМАТО” и ТАНЦОВА КОМПАНИЯ “ЛИНГА” - ШВЕЙЦАРИЯ

ПРОГРАМА “ИЗХОД”: СТАНЦИЯ “АСТАПОВО”
(последна спирка от живота на Л. Н. Толстой)

авторски спектакъл на Иван Добчев
сценография Иван Добчев, Даниела Олег Ляхова
костюми Даниела Олег Ляхова
оригинална музика Асен Аврамов
видеофилм Любомир Младенов
хореографи Марко Канталупо и Катаржина Гданиек
участват Христо Петков, Албена Георгиева, Мирослава Гоговска, Снежина Петрова, Цветан Алексиев, Елина Алексиева, Мариан Бозуков, Станислав Генадиев

Какъв е смисълът на бягството от установения живот и ценности? Спектакълът на И. Добчев търси отговорите на този въпрос в последните дни от живота на великия руски класик Лев Толстой. На 83 години той напуска Ясна поляна, за да открие място, където би могъл да живее според своята житейска и религиозна философия (някои твърдят, че се е отправил към България). Смъртта го застига на станция “Астапово”. Вдъхновен от книгата “Бягството на Толстой” на В. Чертков както и от писма и дневници на писателя, спектакълът звучи като философска притча, емоционално обогатена от хореографията на швейцарската трупа “Линга”.

билети 5, 6, 7 лв.


5 юни 20: 00 – 20 : 20
Градинката между двата театъра
КОМПАНИЯ “ИРЕНЕ К.” – ОЙПЕН, БЕЛГИЯ

ПЕЙКАТА
Уличен танцов пърформанс

хореография Ирене Калбуш

вход свободен


6 юни 21:00 – 22:30
Художествена галерия
КОМПАНИЯ “ИРЕНЕ К.” – ОЙПЕН, БЕЛГИЯ

ПРЕОБЛИЧАНИЯ

хореография Ирене Калбуш

сценография Сабине Крайтер и Марша Миони
музиканти Пирли Зурцрассен, Даниел Щокарт
участват Давид Голинвал, Жилермо Хорла, Валерия Гаре, Изабел Демаре

Компания “Ирене К” е сред най-активните европейски трупи в жанра на “театър на средата” и за над 25-те си години на съществуване е носител на различни международни награди. Нейният най-нов проект „Преобличания” представлява разходка по маршрут, прекъсван от танцови парчета. Спектакълът ще обиграе пространството между и във Евангелистката църква и Художествената галерия, като публиката ще се движи заедно с танцьорите. Сред музика на живо, причудливи маски и костюми и изпълнения на вълнуващи арии хореографията на И. Калбуш разкрива баналните и ежедневни неща откъм необичайната им страна.
билети 4 лв.


6 юни 18:00 - 20:30
7 юни 20:00 - 22:30
Основна сцена
НАРОДЕН ТЕАТЪР “ИВАН ВАЗОВ”

С ЛЮБОВТА ШЕГА НЕ БИВА
от Алфред дьо Мюсе

постановка Мариус Куркински
сценография и костюми Никола Тороманов
участват Юлиян Вергов, Владимир Карамазов, Йосиф Шамли, Александра Василева, Рени Врангова, Ана Пападопулу, Захари Бахаров, Валери Йорданов

Завърнала се от обучение в манастир младата и красива Камий за последен път се решава да постави на изпитание изменчивостта на любовта, преди да се оттегли от живота в лоното на църквата. Нейният вуйчо – барон не скрива намеренията си да я ожени за своя син Пердикан, с когото се обичат от деца. Но вече нищо не е както преди, а “шегите” им с любовта взимат невинна жертва. Мариус Куркински превръща романтичния шедьовър на Мюсе в експресивно драматично зрелище от силни актьорски изпълнения и завладяваща визия.

Номинации “Аскеер” 2005 за костюми на Никола Тороманов
Награди “Икар” 2006 на САБ за сценография на Никола Тороманов
“Икар” 2006 на Александра. Василева за главна женска роля

билети 7, 8, 9 лв.


6 юни 18:30 – 20:30
Сцена “Филиал”
ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР “КОНСТАНТИН ВЕЛИЧКОВ” – ПАЗАРДЖИК

ПАМЕТТА НА ВОДАТА
от Шийла Стивънсън

режисьор Красимир Спасов
сценография и костюми Иван Карев
участват Росица Александрова, Нели Сиракова, Мира Янева, Йоанна Микова, Димитър Терзиев, Тодор Танчев

Научната хипотеза, че водата притежава памет, е основна метафора в тази черна комедия на една от най-ярките представителки на съвременната британска драма, отличена с престижната награда “Оливър”. С фин усет към странностите и парадоксите в човешката природа, сюжетът проследява реакциите на три сестри към смъртта на тяхната майка: спомените за себе си, който тя е оставила в биографията им, начините, по които е повлияла на техния живот. Интензивен, остроумен и изпълнен с необичаен хумор диалог, който държи в напрежение от началото до края.

билети 5 лв.


7 юни 19:00 – 21:00
Сцена “Филиал”
ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР – ЛОВЕЧ

НА ХУБАВИЯ СИН ДУНАВ
от Душан Ковачевич

постановка Бина Харалампиева
художник Георги Мирчев
участват Ленко Гурков, Ралица Ковачева, Слава Георгиева, Христо Мутафчиев, Цвятко Стоилов, Софрони Рацов, Стефан Петков

Пиесата е сред най-новото от прочутия сръбски драматург и сценарист Душан Ковачевич (“Ъндърграунд”) и в нея с взривоопасен балкански заряд се сблъскват поколения, манталитети и ценности. Един благ и хуманно настроен човек – д-р Рос се сблъсква в годините на своята старост с насилието – физическо и емоционално. Неговият свят е преобърнат из основи. В живота му безцеремонно нахлуват хора, чиято нравствена неграмотност буди смях и недоумение. Невероятно динамично представление, което прозвучава като комична хроника на съвремието.

Номинация “Икар” 2006 на САБ за майсторско техническо осъществяване

билети 5, 6 лв.


7 юни 19:30 – 23:00
Художествена галерия
ТЕАТЪР “КРЕТАКОР” – БУДАПЕЩА, УНГАРИЯ

ЧАЙКА
от А. П. Чехов

режисьор Арпад Шилинг
сценография Мартон Аг, Тамаш Баняи
участват Естер Чакани, Йожеф Дябронка, Жолт Надь, Аннамария Ланг, Тило Вернер, Шандор Терхеш, Петер Шерер, Борбала Петерфи, Лила Шарошди, Ласло Катона

Повече от век репликата на Трепльов “Трябват нови форми!” от “Чайка” на Чехов държи театралите неспокойни и нейното тълкуване се променя с всяка следваща постановка. Версията на А. Шилинг и неговата трупа „Кретакор” е безспорно сред най-известните в момента и „Чайка” е сред най-желаните от международните фестивали спектакли. Без помощта на декор и театрални ефекти, в съвсем ежедневни дрехи, с малко реквизит и буквално на един дъх разстояние от публиката, актьорите се докосват по поразително откровен и деликатен начин до вътрешния свят на чеховите герои. Спектакъл, който ви кара да забравите, че всъщност гледате театър.

билети 6 лв.
симултанен превод на български


8 юни 17:30 - 18:45 и 20:45 - 22:00
Основна сцена
ТЕАТЪР “КРЕДО”

КАКВОТО НАПРАВИ ДЯДО...
по Х. К. Андерсен

драматургична адаптация Нина Димитрова, Юрий Дачев
идея, сценична версия, сценография и костюми Нина Димитрова, Васил Василев – Зуек
участват Нина Димитрова, Васил Василев – Зуек

След изключителния успех на “Шинел”, който се играе пред пълни салони вече 13-ти сезон на сцената на Театър 199 и по света, талантливият театрален тандем на Нина и Зуека се завръща с нов спектакъл върху едноименната история на Андерсен. Премиерата му е в Дания като част от световната програма, честваща 200-годишнината от рождението на великия писател. В приказна театралност и изумителни импровизации той представя историята на един дядо и една баба, случила се на един панаир. Точно там една целувка се оказва повече от злато, а любовта – най-ценната стока.

билети 7, 8, 9 лв.


8 юни 19:00 – 20:30
9 юни 20:00 – 21:30
Сцена “Филиал”
НАРОДЕН ТЕАТЪР “ИВАН ВАЗОВ” и МТФ “ВАРНЕНСКО ЛЯТО”

ДОМЪТ НА БЕРНАРДА АЛБА
от Ф. Г. Лорка

постановка Възкресия Вихърова
сценография и костюми Зарко Узунов
композитор Асен Аврамов
хореография Мила Искренова
участват Цветана Манева, Йорданка Кузманова, Рени Врангова, Теодора Иванова, Биляна Петринска, Емануела Шкодрева, Ана Пападопулу, Жорета Николова, Мария Сапунджиева

В. Вихърова прави изненадващ и оригинален прочит на шедьовъра на орка, в който поставя под въпрос всички клишета за “тираничната Бернарда”, която налага осемгодишен траур над своите пет неомъжени дъщери. Действието в този едновременно ироничен и силно еротичен спектакъл е белязано от свободния дух на 60-те със сексуалната революция, усмивката на Мерилин Монро и убийството на Кенеди. Талантливият женски екип, начело с Цветана Манева, се впуска в задълбочено изследване на противоречивите страни на женската природа. Спектакълът е част от националната кампания за борба срещу рака на гърдата.

Номинация “Икар” 2006 на САБ за режисура
Награда “Икар” 2006 на САБ за поддържаща женска роля на Жорета Николова

билети 7, 8, 9 лв.


8 юни 21:30 – 22:45
Летен театър

КОНЦЕРТ-ХЕПЪНИНГ НА ХРИСТО МУТАФЧИЕВ С ПРИЯТЕЛИ ОТ БТР

участват Христо Мутафчиев, Кирил Божков, Славчо Николов, Атанас Пенев

Актьорът Христо Мутафчиев ще се прояви в нова и неочаквана светлина с пълен глас и неизчерпаема енергия. Ще го подгряват приятели от една от най-успешните през последните години рок-групи БТР в едно истинско шоу.

билети 6, 7, 8 лв.


9 юни 17:00 – 18:30
Куклен театър
НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
ТЕАТЪР НА ГОЛИЯ ОХЛЮВ

КУХНЕНСКИ АСАНСЬОР
от Харолд Пинтър

режисьор Светослав Николов
сценография и костюми Биляна Георгиева
участват Георги Мартинов, Светослав Корунов

Спектакълът е на дипломанти от Театрален департамент на НБУ. Пиесата на Нобеловия лауреат изгражда убийствен ребус за ума и сетивата. Двама наемни убийци чакат в приземна хотелска стая поредната си жертва, която все не се появява. Все повече се натрапва усещането, че нещо не е както трябва.

билети 3 лв.


9 юни 19:00 – 20:45
Основна сценаТР “СФУМАТО” и ТАНЦОВА КОМПАНИЯ “ЛИНГА” - ШВЕЙЦАРИЯ

ПРОГРАМА “ИЗХОД”: СТАНЦИЯ “ЕЛАБУГА”
(последна спирка от живота на Марина Цветаева)

авторски спектакъл на Маргарита Младенова

сценография и костюми Даниела Олег Ляхова
оригинална музика Асен Аврамов
хореографи Марко Канталупо и Катаржина Гданиек
асистент-хореограф Станислав Генадиев
участват Христо Петков, Албена Георгиева, Мирослава Гоговска, Снежина Петрова, Цветан Алексиев, Елина Алексиева, Мариан Бозуков, Станислав Генадиев, Жоана Чесич, Фабиен Донио

Елабуга е мястото, където Марина Цветаева слага край на живота си. Годината е 1941. Спектакълът потегля от този миг, за да стигне до горещата природа на нейното творчество и сложната й личност през различните пространства и хора от нейния живот. Те са изведени от автобиографичната й проза, нейни писма и поеми. Чувствено и неистово съпреживяване на последния ден на “най-великата поетеса на XX в.” (по думите на Йосиф Бродски) под проникновената режисура на М. Младенова и виртуозната хореография на “Линга”.

Номинации “Аскеер” 2006 за водеща женска роля на Снежина Петрова, музика, режисура и най-добро представление

билети 5, 6, 7 лв.


10, 11 юни 19:00 – 22:00
Основна сцена
НДТ “СЪЛЗА И СМЯХ”

Д-Р (Блестяща комедия)
от Бранислав Нушич

сценична версия, музикална картина и постановка Бойко Богданов
сценография Светослав Кокалов
художник на костюмите Петя Стойкова
участват Тончо Токмакчиев, Мария Сапунджиева, Стефан Щерев, Веселин Мезеклиев, Михаил Милчев, Милена Маркова, Йордан Биков, Елена Кънева, Анета Янкова, Пламен Добрев, Венцеслав Кисьов, Койна Русева, Добриела Попова, Диана Спасова, Йордан Бенчев, Христофор Раданов, Йохан Александър Вирт; със специалното участие на Ванча Дойчева

Синът на прислужницата получава докторска диплома по философия на името на господарския син, който предпочита удоволствията и нощния живот. Оттук започват безкрайни интриги, обърквания и абсурди сред музика и танци, като в типична балканска комедия.. Блестящ хумор на неумолимия в своя талант и ирония Бранислав Нушич в изпълнение на едни от най-изявените ни комедийни артисти и балканския дух на Бойко Богданов, който не пропуска съвременните препратки в текста.

Награда на публиката на Чудомировите празници – Казанлък ‘2006

билети 7, 8, 9 лв.


10, 11 юни 20:30 – 22:00
Сцена “Филиал”
НАРОДЕН ТЕАТЪР “ИВАН ВАЗОВ”

ПУШКАТА ЩЕ ГРЪМНЕ СЛЕД АНТРАКТА (спектакъл без антракт)
по А. П. Чехов

сценична композиция и постановка Стефан Москов
сценография и костюми Елена Иванова
музика Антони Дончев
участват Захари Бахаров, Мария Каварджикова, Валентин Ганев, Ана Пападопулу, Валери Йорданов

“Чехов е любимият ми автор. Идеята ми беше да предам същността му чрез самия мен” – казва Стефан Москов и върху колаж от разкази, пиеси, писма на А. П. Чехов и актьорски импровизации създава красив лиричен и същевременно гротесков и смешен спектакъл за парадоксите в човешкия живот между мечтите и реалността. Актьорите се заиграват в свободата на неговото въображение, смесващо с уникално чувство за хумор кинематографични и театрални ефекти. С тази постановка известният режисьор на тв-шоуто “Улицата” прави своя дебют на сцената на Народния театър.

билети 7, 8, 9 лв.
Автор:
ДТ "Стоян Бъчваров" - Варна
Публикация:
16.05.2006 г. 22:24
Етикети:
Посетено:
1472
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2243-oshte-za-varnensko-lyato-2006