Празници / фестивали

Официално откриване на 46. Фестивал за оперно и балетно изкуство Стара Загора 2015

Тържественият сигнал на Фестивала ще прозвучи за 46-ти път на 23 ноември

Официално откриване на 46. Фестивал за оперно и балетно изкуство Стара Загора 2015


◊ СЪБИТИЕТО

Официалното откриване на Фестивала за оперно и балетно изкуство е на 23 ноември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера.
За 46-ти път тържествено ще прозвучи фестивалния сигнал на уникалния по рода си форум-панорама на постиженията на българското оперно и балетно изкуство.

В продължение на две седмици на три сцени ще бъдат представени 11 прецизно подбрани събития и Стара Загора ще се превърне в музикална столица на България. Организатори на събитието са Държавна опера Стара Загора и Община Стара Загора със съдействието на Министерството на културата.

В първата част на празничната ноемврийска вечер – на 23 ноември, ще бъдат изпълнени най-ярките музикални моменти от операта „Гергана” от Маестро Георги Атанасов. Организаторите посвещават това изпълнение на 90-та годишнина на Старозагорската опера. Операта „Гергана” от Маестро Георги Атанасов по едноименната творба на Петко Р. Славейков е първият цялостен оперен спектакъл в историята на Старозагорска опера представен през далечната 1925. По-късно, през 1975, нейният дългогодишен главен художествен Димитър Димитров преоркестрира творбата и дирижира нова постановка по случай 50-годишнината от основаването на театъра.

На 23 ноември в концертното изпълнение на фрагменти от класическата творба на Маестро Атанасов ще участват солистите на Старозагорската опера Русалина Мочукова, Борис Тасков, Иван Кабамитов, Александър Марулев и оркестър на Държавна опера Стара Загора. Диригент Красимир Къшев.

Във втората част - балетът на Държавна опера Стара Загора ще представи своята най-нова постановка танцовия спектакъл „Безвремие” – дело на талантливите хореографи Станислав Генадиев и Виолета Витанова. Безвремие е провокиращ танцов спектакъл, създаден специално за балетната трупа на Старозагорската опера. Творчеството не познава граници. То се ражда извън времето и пространството – от хаоса. В него по удивителен начин се съчетават съзиданието и разрушението. В енергията на творчеството индивидуалността едновременно се ражда и умира. Авторите на спектакъла, Станислав Генадиев и Виолета Витанова, са възпитаници на Националното училище за танцово изкуство в София. Имат успешни участия в международни артистични проекти в Швейцария и Испания, както и с Театралната работилница "Сфумато" съвместно с режисьор Маргарита Младенова и Иван Добчев. Носители са на първата награда за танцов спектакъл на Съюза на артистите в България Икар за постановката "Imago" (2006). През 2013 печелят Икар за танцов спектакъл за хореографията на "Мишеловката" и "Хамлет" с режисьор Явор Гърдев. С танцовата миниатюра "25.03" получават наградата на журито и на международния конкурс Маргарита Арнаудова (2014).


• Цялата програма на фестивала, подробна информация за събитията, видео фрагменти от гостуващите спектакли ще намерите в уеб сайта на Старозагорската опера www.operasz.bg

* * *

Специалните предложения на Старозагорската опера за ФОБИ

Цени на билетите от 5 до 15 лева
Карта Колекция Фестивал 93 лева
Включва всички събития от програмата на ФОБИ
Карта Цикъл Белканто 63 лева
Включва всички оперни спектакли от програмата на ФОБИ +
Гласовете на Италия Наследството на Лучано Павароти
Абонаментен план Колекция 3+ с отстъпка до 35% от цената на билета
Абонаментен план Колекция 7+ с отстъпка до 50% от цената на билета

Билети онлайн през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
Онлайн и в разпространителската мрежа на www. eventim.bg
Билетен център: южния вход на операта

Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
20.11.2015 г. 12:49
Посетено: 760
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22410-ofitsialno-otkrivane-na-46-festival-za-operno-i-baletno-izkustvo-stara-zagora-2015