Празници / фестивали

Над 100 събития в третата Нощ на театрите

Инициативата обхваща 16 български града и няколко европейски държави

Над 100 събития в третата Нощ на театрите


◊ НОЩ НА ТЕАТРИТЕ 2015

Програмно съдържание с над 100 представления и пърформанси, форматни събития, изложби, “отворени врати”, театрални срещи и прожекции в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Благоевград, Сливен, Смолян, Асеновград, Казанлък, Симитли, Перник и Силистра ще предложи третото издание на инициативата Нощ на театрите на 21 ноември. 

Над 1000 творци от различни театрални стилове стават част от инициативата и ще представят своите продукции в над 50 локации (театрални зали, галерии, кина, клубове) в 16 града.

На 21 ноември театрите и залите в градовете-участници ще бъдат символични домакини на европейската платформа и ще се присъединят към 7-годишната традиция на редица европейски градове да показват театралното изкуство в големи мащаби и събрано в рамките на няколко часа. Форматът на инициативата няма аналог в България. Именно по-различното „случване” я прави изпълнена с мистичност и много интересни за театралните почитатели събития и форми.

Третата Нощ на театрите насочва вниманието към изгорелите театрални сцени през годините и категорично чрез цялата си рекламна комуникация заявява, че „Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори“. Телевизионният клип е посветен на изгорялата сцена на театъра в Пловдив и показва пътя на актьора до сцената. Тв продукцията е дело на творческата агенция The Smarts и Smart Cost productions, режисьор на клипа е Неда Морфова, оператор – Александър Станишев, главно действащо лице – актьорът Валери Йорданов.


◊ ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА ТЕАТЪРА. МИСИЯ

Мисията на „Европейската Нощ на театъра” е да показва театралната креативност във всичките и форми, както в стандартните пространства за театър, така и на алтернативни локации, които се „преобразяват” в името на изкуството.

„Европейска Нощ на театъра” е платформа, която обединява всички с отношение към театъра, стреми се да показва качествено театрално изкуство, да разширява театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит, да провокира и привлича публики от всички възрасти.

 

◊ НОЩ НА ТЕАТРИТЕ. ПОСЛАНИЦИ

Чрез театралните лица, които се присъединиха към проекта, организаторите отправят своето послание и покана към всички, които обичат театъра и искат.

Посланици на Нощ на театрите станаха актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Силвия Петкова, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Калин Врачански, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Снежина Петрова, Лилия Гелева, Луиза Григорова, Александра Василева и балерината Боряна Петрова.

Харизматичните актьори застанаха зад театралната кауза и „споделиха” емоциите си и усещането си за театър с обектива на фотограф Павел Червенков. Посланическата фотосесия, вдъхновена от „Крал Лир“, стана част от изложбата „Нощни персонажи”. Наред с тях в четирите изложби от проекта „Нощни персонажи“ са включени и снимки от емблематични представления от последните години – „Крал Лир“, „Отело“, „С любовта шега не бива“, „Парижката Света Богородица“, „Скъперникът“, „Дакота“, „Мяра за мяра“ и др.

Фотографиите са подредени в Народния театър, в Националната библиотека и в Софийския университет и на Главната улица в Пловдив.


* * * 

Пълната програма на третото издание на Нощ на театрите е публикувана в сайта www.theatresnight.org и на официалната страница във Фейсбук https://www.facebook.com/TheatresNight.

Базови организатори на Нощ на театрите са Фондация „Арт проджектс” (www.artprojects.info) и Фондация „Асоциация Информбюро” (www.informbureau.info).

Нощ на театрите 2015 се осъществява с любезната подкрепа на VIVACOM, Министерство на културата на Република България, Столична община и Съюза на артистите в България. Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра”, а генерален медиен партньор е BTV Media Group.


Автор:
Мария Панайотова, Катерина Миланова
Публикация:
17.11.2015 г. 18:18
Посетено:
1510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22392-nad-100-sabitiya-v-tretata-nosht-na-teatrite