Празници / фестивали

Медиен фестивал "Българската Европа"

19 ноември - 4 декември 2015 г., Русе

Медиен фестивал "Българската Европа"
Организаторите представиха програмата на Фестивала на пресконференция днес, 17 ноември.

◊ СЪБИТИЕТО

Медийният фестивал "Българската Европа" се организира от 19 ноември до 04 декември 2015 г. в Русе от Сдружение „Европейски пространства“, с подкрепата на Представителството на Европейската Комисия в България и с партньорството на Русенския университет. Основните събития се провеждат в Канев Център Русе.

Организаторите представиха програмата на пресконференция днес, 17 ноември.

Фестивалът в Русе е единственият състезателен форум за телевизионна журналистика в България по чувствителни за обществото теми: разследваща журналистика, реформа в съдебната система, социално включване.

Форумът отваря пространство за личните и обществени отговорности в процеса на публичното развитие. Търсим човешките измерения на процесите, каза Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства“.

"Правим този фестивал, защото българският медиен пейзаж има нужда от него, защото българските журналисти очакват техния труд да бъде оценен и признат, защото днес е все по-трудно да се води независим и честен публичен дебат", подчерта Димитър Липовански, директор на фестивала.

"Горди сме, че Русенският университет за втора година подава ръка на фестивала и подкрепя събитията. Форумът е интересен и приносен за преподавателите и за студентите, защото могат да се включат в качествени дискусии и да гледат изключително филмово съдържание", заяви ректорът на университета чл. кор. проф. д-р инж. Христо Белоев, DHC mult.

За откриването на фестивала в четвъртък, 19 ноември, от 14.00 се очаква да пристигнат г-н Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, г-н Иво Атанасов, член на СЕМ, медийни експерти, звезди от телевизионните екрани.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

В конкурсната програма тази година участват 91 предавания, репортажи и документални филми на 7 български телевизии. Награждаването е в петък, 20 ноември, от 19.00 – преди прожекцията на българския филм „Урок“ – селектиран в челната тройка на европейските филмови награди LUX. Инициативата е съвместна с Информационното бюро на Европейския парламент, София филм фест и Европейския информационен център „Европа директно“ в Русе.

Две дискусии фокусират вниманието на участниците в петък, 20 ноември. Известният български журналист Бойко Станкушев ще води дебата по темата за мигрантската вълна в Европа и българските. Людмил Фотев от БНР – проект Бинар, ще сподели своите горещи репортажи от Париж след терористичните атаки. Председателят на Форум Гражданско участие Ива Таралежкова ще модерира дискусията за местните избори и гражданското участие. Ще бъдат представени инициативите „Забраненият референдум“ и „Индекс на гражданското участие в общините“.

Филмовата програма на фестивала продължава традицията да среща публиката с качествено българско и европейско кино. Прожекциите ще съчетаят фестивалната програма с още една инициатива на сдружение „Европейски пространства“ – киноклуб „Синята къща“. На 26 и 30 ноември и на 3 декември филмовите срещи ще бъдат в Историческия музей.

На 4 декември отново в Канев център в програмата на фестивала ще се проведе среща-дискусия, чиито организатори са Представителството на ЕК в България и постоянното представителство на Световната банка. Темата е "Приоритетни реформи за България и перспективи за растеж".

Подробности на: www.bgeufest.net

Всички събития на "Българската Европа" са с отворени врати и свободен вход. Очакваме ви!


 Димитър Липовански, Директор на фестивала
Цвета Ненова, Европейски пространства 21



Автор:
Публикация:
17.11.2015 г. 18:00
Посетено:
1304
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22391-medien-festival-balgarskata-evropa