Празници / фестивали

Чешки дни в Шумен` 2006

1120 години от идването на учениците на Кирил и Методий в България

◊ СЪБИТИЕТО

За втори път Шуменският университет заедно със Славянския институт към Чешката академия на науките в Прага и Чешкия център в София организира "Чешки дни в Шумен". Тази година те са посветени на 1120-годишнината от пристигането на учениците на Кирил и Методий в България. Съорганизатори на събитието са Областният Музей в Бърно, Историческият музей във Велики Преслав, Археологическият институт на БАН - клон Шумен, Археологическият институт на ЧАН - клон Бърно, Народното читалище "Добри Войников" в Шумен и Община Велики Преслав.


◊ АКЦЕНТИ ОТ ПРОГРАМАТА

В рамките на Чешките дни ще бъде проведен Международният симпозиум "Велика Моравия - Велики Преслав", който се открива на 16 май 2006 г. (вторник) от 9.00 ч. в зала 309 на Ректората на Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. В работата на научния форум ще вземат участие видни учени от Чешката академия на науките, Българската академия на науките, преподаватели в чешки и български университети. Симпозиумът ще бъде съпроводен от изложбата "Велика Моравия - Велики Преслав" (май - септември 2006), която съдържа уникални експонати, собственост на Областния музей в Бърно и на Историческия музей във Велики Преслав. Официалното откриване на изложбата ще се състои от 17,30 ч. на 16 май 2006 г. в Историческия музей във Велики Преслав.

От 16 до 30 май 2006 г. във фоайето на Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" ще бъде експонирана фотоизложба, организирана от Чешкия център - София. На 17 май (сряда) от 18.00 ч. в зала "Сава Доброплодни" на НЧ "Добри Войников" ще бъде представен чешкият моноспектакъл "Тя (Удавеният не изгаря при наводнение)" от Цимерман/Шамадуров - с участието на актьора Филип Трифонов - вход свободен.

Автор:
Ростислава Тодорова
Публикация:
15.05.2006 г. 12:16
Посетено:
417
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2227-cheshki-dni-v-shumen-2006