Празници / фестивали

Международен фестивал на хумора - Габрово 2006

"Изток-Запад": Европейски срещи на хумористичното изкуство

◊ СЪБИТИЕТО

Както всяка година през м. май българската столица на хумора – Габрово ще се превърне в център на весели събития, привличащи много гости и участници от близо и далеч. Традиционните Майски празници, прераснали в Международен фестивал на хумора, се организират ежегодно в чест на Деня на Габрово и предлагат много смях и забавления за всички възрасти. В богатата програма на фестивалните дни се организират атрактивни и весели изяви – комедийни спектакли, паради на духови оркестри, спортни състезания, танцови забави, концерти, детски празници, фолклорни възстановки, площадни веселия, карнавално шествие.


◊ АКЦЕНТИ ОТ ПРАЗНИЧНАТА ПРОГРАМА

Като естествен център на веселите габровски празници се откроява Домът на хумора и сатирата – уникалният културен институт с международна известност, превърнал се във „визитна картичка” на града. Тази година той ще изненада своите гости с интересни изложби на гостуващи творци – майстори на хумористично изкуство от България и чужбина.

На 20 май от 11.00 ч. в Дома на хумора и сатирата тържествено ще бъдат открити Европейските срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад”. В залите на Веселата къща ще гостуват със свои самостоятелни изложби изтъкнати художници от пет страни на Европа.

С изложба карикатура ще се представи Рос Томсън от Великобритания - лауреат на Наградата на град Габрово – “Гаскар” от XVII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2005. Самостоятелна изложба графика и екслибрис ще покаже Кажимеж Бабкевич от Полша - лауреат на специалната награда на Министерството на културата на Р България от  същия конкурс. Изтъкнатият карикатурист от Румъния Девис Гребу също ще пристигне за откриването на своя самостоятелна изложба. Мащабно представяне на Международния салон за карикатура в гр. Земун (Сърбия и Черна гора) ще направи лично неговият директор г-н Бранко Найхолд, който ще открие изложба от творби на най-известните сръбски карикатуристи. България ще участва в творческата среща с представителна юбилейна изложба на габровския скулптор Митьо Солаков – автор на статуетката „Гаскар” (Габровският Оскар).

Ранният следобед на 20 май е запазен за най-веселото забавление за малките габровчета и техните гости – детският мини карнавал, организиран от Сдружение „Планета Габрово” и традиционно предвождан от любимеца на всички деца Бате Енчо.

Истинската кулминация на Фестивала на хумора е габровският карнавал – олицетворение на хумористичните традиции, ревностно съхранявани и почитани в Габрово. Възникнал е на основата на габровската Олелийня – шумен и пъстър градски празник с карнавално шествие, песни, танци и закачки – и е втъкал в себе си европейското влияние чрез маскените балове на професионалните гилдии от 30-те години на XX в. Прекъсван досега само по време на Втората световна война и в периода на прохождащата демокрация (1990–1997 г.), този масов празник е възроден през 1998 г. с помощта на Делегацията на Европейския съюз в България. Само две години по-късно, благодарение на уникалния си карнавал, Габрово става член на Фондацията на европейските карнавални градове със седалище в Амстердам.

Днес карнавалът на хумора е върхов момент в тържествата по случай Деня на Габрово и се провежда всяка година. През настоящата 2006 той ще премине под мотото „Еволюция и екология”. На 20 май в 17.00 ч. кметът на града инж. Богомил Белчев ще изпълни ритуала по „отрязване” опашката на черната котка – символ на Габрово – и ще даде старт на пъстрото карнавално шествие, което с часове ще се вие по улиците на града. Най-оригиналните маски и костюми и най-добрите представени картини ще получат награди, а до среднощ централният градски площад ще се оглася от фойерверки и музика.
Карнавалът в Габрово – с думи не може да се опише, с око трябва да се види и през сърцето да се прекара...

Заповядайте на Карнавал в Габрово – 20 май 2006 г.!
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
15.05.2006 г. 10:46
Посетено:
822
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2226-mezhdunaroden-festival-na-humora-gabrovo-2006