Празници / фестивали

Започва Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week

Съвършени тела и първични инстинкти завладяват сцената на Дом на културата "Борис Христов"

Започва Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week


◊ ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА
ONE DANCE WEEK

На 17 октомври в Пловдив стартира осмото издание на One Dance Week, което ще представи 9 спектакъла от три континента – Европа, Азия и Америка. Първият уикенд от Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс, който ще продължи до 1 ноември, ще представи спектакли от Испания и Корея.

Откриващата фестивална вечер на One Dance Week ще бъде ознаменувана от едно звездно гостуване – носителят на Националната награда за танц на Испания за 2014 г. – компанията Daniel Abreu ще покани публиката да надникне в непредсказуемия реактивен свят на човешките импулси. Спектакълът "Животно" разказва за дълбините на човешкото съзнание и първичните инстинкти. На сцената, напомняща на подземно царство, се разиграват действия, ситуации, реакции и взаимоотношения, които са свързани с идеята за животинското, налично във всяко човешко същество, и желанието за оцеляване. Петимата танцьори, заедно с хореографа Даниел Абреу, използват езика на танца, за да предадат чрез съвършените си тела естетското усещане за еротика. В спектакъла се смесват танц и екшън, инспирирани от текстовете на един от най-големите драматурзи на нашето време - Марина Вайнер.

„Спектакълът "Животно" показва съвременното прогресивно лице на Испания.” - заяви Хайме Ермида, консулът на Кралство Испания в България, по време на специално събитие в Пловдив, на което беше представена компания Daniel Abreu. Горди сме, че именно този спектакъл е част от програмата на One Dance Week 2015. Убедени сме, че ще предизвика вашето внимание, именно със своята дързост и бунт срещу стереотипите.“, добави още той.          

Компанията Daniel Abreu пристига в България с подкрепата на Националния институт за изпълнителски изкуства и музика – Испания (INAEM), Института “Сервантес” – София, Посолството на Кралство Испания в България, както и благодарение на основните партньори на фестивала – Фондация “Америка за България” и Община Пловдив.


◊ ОЩЕ В ПРОГРАМАТА

Във втория фестивален ден - 18 октомври (неделя), на пловдивска сцена ще се изявят новаторите на корейската съвременна танцова сцена. Спектаклите "Деформация" и "Джентълмен" ще бъдат представени в една вечер от своите създатели – прогресивните корейски хореографи Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг.

Двете произведения, които могат да бъдат гледани в Драматичен театър – Пловдив, разказват чрез езика на движението и красиво музикално оформление, истории за човешката идентичност, поставена в различни контексти и ситуации. Специфично за корейската школа е дълбоката връзка с традициите, които обаче биват представяни пред публиката по един съвременен и вълнуващ начин.

"Деформация" на Кил Сео-Янг изследва проблема за идентичността, превръщайки телата на изпълнителите във взаимозаменяеми обекти, като едновременно с това подчертава тяхната независимост и уникалност. Представлението печели първа награда за хореография на престижния сеулски танцов конкурс „Сцена на млади хореографи“ през 2013 г.

Хореографията на спектакъла "Джентълмен" на Ким ДжаеСеунг е вдъхновена от традиционния за Корея танц Hanryang-mu, който експериментира с различните режими на дишане в търсене на нови движенчески естетики. Представлението интегрира в себе си различни, взаимно допълващи се танцови, ритмически, визуални и декоративни елементи, свързвайки танцуващите едновременно с миналото и настоящето.

Гостуването на Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг се случва в партньорство с Международния фестивал за хореография в Сеул.

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития на фестивала, има специален Фестивален пас на цена от 40 лв.

Повече информация за спектаклите и програмата на One Dance Week: http://edno.bg


◊ ЗА ФЕСТИВАЛА

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс One Dance Week се организира от Фондация ЕДНО за култура и изкуства в подкрепа на Пловдив 2019 | Европейска столица на културата и в партньорство с Община Пловдив и Фондация „Америка за България”.

One Dance Week благодари за финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество, Национален институт за изпълнителски изкуства и музика на Испания (INAEM), Институт Сервантес София, Посолство на Кралство Испания в България, Посолство на САЩ в България, Гьоте-институт, Чешки Център, Министерство на културата на Република България, Международния фестивал за хореография в Сеул.

One Dance Week е част от „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ).


Автор:
Хелиана Велинова
Публикация:
15.10.2015 г. 15:06
Посетено:
1000
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22127-zapochva-mezhdunarodniyat-festival-za-savremenen-tants-i-parformans-one-dance-week