Празници / фестивали

VIII Национален фестивал на детската книга

Книгите и децата

◊ СЪБИТИЕТО

В три последователни дни (8-10 май 2006 г.) Сливен бе открита сцена на детското творчество от всички жанрове. Националният фестивал на детската книга се проведе под почетния патронаж на г-жа Зорка Първанова. Събитието бе организирано от Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” в града в партньорство с Министерството на културата, Националния център за книга към МК, община Сливен и областната управа, Ротари клуб и Държавната агенция за българите в чужбина.


◊ ОЩЕ СЪБИТИЯ

На състоялата се „кръгла маса”, посветена на 100 г. от рождението на писателя Петър Димитров-Рудар, автори на творчество за деца, издатели, илюстратори, критици и преподаватели дискутираха проблемите на „съвременния роман: образци, тенденции, предизвикателства”. В работата й с научни доклади и съобщения участваха родственици на Рудар, В. Чернокожев и Р. Чернокожева, Бл. Касабова, Г. Константинов, П. Александрова, Ст. Цанкова, Йозеф Керестури (Унгария), Елизабета Георгиева и Саша Василевич (Сърбия и Черна гора) и др.

Вълнуващ спомен у децата оставиха литературните състезания, изложбите с наградените творби в Националния конкурс за рисунка, „карнавалът на радостта”, театралните представления и особено срещите тук с писателите и книгите им: Георги Мишев, Г. Константинов, Росица Чернокожева, Мая Далгъчева, Ю. Спиридонова, Р. Шомов, Анета Дучева-Фермен и др., с творбата на Дафина Георгиева-Роня и  „приказните образи” на доц. Регина Далкалъчева (НХА). Присъстващите се запознаха с проекта за поощряване на таланти „Моята първа книжка” на Гергана Янева (Хелзинки) и на детската литературна работилница от гр. Димитровград (Сърбия и Черна гора) с ръководител Елизабета Георгиева.

След дискусията „Приобщаване на Европа към децата” бяха обявени резултатите от транс-националния конкурс „Европа в приказка” - заключителна проява по международния проект „Litlle”, в който РБ „Сава Доброплодни” е съорганизатор, съвместно с Италия и Германия. Свои щандове подредиха видни издателства на книги за деца, а в проявите участваха издателите Георги Александров (”Егмонт България”) и Стою Вартоломеев, като издателство „Хермес” - един от спонсорите на Фестивала, подари над 1000 екземпляра на децата-участници от новото издание на „Приказки за тебе” от К. Константинов.


◊ НАГРАДА "КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ"

На официална церемония по време на тържествения концерт-спектакъл бяха обявени тазгодишните носители на националната награда „Константин Константинов” (грамота и пластика на Сейфетин Шекеров), в разделите: за цялостен принос – на Катя Воденичарова, в раздел „автор” – на Севда Севан, за илюстрация – на Спас Димитров Спасов, като награда на издателство не бе присъдена.

Миналогодишни нейни носители са видните български поети Валери Петров и Георги Константинов. На Юлия Спиридонова бе връчена  учредената през настоящата година награда на СБП за нова детска книга (грамота и издаване на ръкописа).


◊ ПРЕМИЕРИ ЗА ВЪЗРАСТНИ

В рамките на майските дни на културата и на Националния фестивал  в Сливен бяха представени и книгите за възрастни на Кети Бозукова („Рецепта за живот”) и на Евгения Генова („Начупен сън”), излезли в издателство „Български писател”. В представянето им участваха литературните критици Нина Андонова и Благовеста Касабова и поетите Евтим Евтимов и Романьола Мирославова.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.05.2006 г. 21:17
Посетено:
938
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2206-viii-natsionalen-festival-na-detskata-kniga