Празници / фестивали

Литературата от Иберийския полуостров на фокус в третия „Софийски международен литературен фестивал“

В програмата на Фестивала: срещи със съвременни европейски писатели, нови книги, дискусии, изложби, кино, детска програма

Литературата от Иберийския полуостров на фокус в третия „Софийски международен литературен фестивал“


◊ СЪБИТИЕТО

Най-голямото литературно събитие в България – Софийският международен литературен фестивал – ще очаква своите гости между 25 ноември и 13 декември.

Третото издание на фестивала
ще бъде посветено на литературата от Иберийския полуостров и обещава срещи с някои от най-нашумелите съвременни европейски писатели и книжни заглавия. През последните две години СМЛФ е бил домакин на над 100 автора от България, Балканския полуостров и Скандинавския север.

Тази година фестивалът ще запази структурата си и ще бъде обособен в две основни части. От 25 ноември до 7 декември ще се проведе предварителната програма, която включва представяния на поезия, дебюти, дискусии, музика, кино и изложби.


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

За пръв път ще бъде организиран конкурс за млади автори (до 35-годишна възраст) за проза, поезия, есе, илюстрация и фотография на тема „Дуенде, безпокойство, кеф“. Поетите Марин Бодаков, Силвия Чолева, Камелия Спасова и художникът Кирил Златков ще изберат 9 автора и 6 визуални произведения, които ще бъдат представени на 25 ноември в интердисциплинарното сценично пространство на Националния дворец на културата – ДНК. Резултатите от конкурса ще дадат и своеобразното начало на Литературния фестивал. За първа година ще бъде създадено и електронно издание на Фестивала, в което ще бъдат поместени близо 50 избрани произведения от конкурса. Те трябва да се изпратят на адрес - office@literaryfest.org между 24 септември и 24 октомври.

Основната програма на СМЛФ ще е в разгара си между 8 и 13 декември 2015 г. Тази година очакваме над 50 писатели и поети от Испания, Португалия и България, насрочили сме срещи с илюстратори, дискусии, изложби, кино програма и разбира се, много богата детска програма.

„Софийският международен литературен фестивал” се организира от Асоциация „Българска книга”, в рамките на „Софийския международен панаир на книгата”, посещаван всяка година от над 40 000 души.

Основната програма на Фестивала отново ще бъде в Мраморно фоайе на НДК, както и в две нови локации – пространство за съвременен танц и пърформанс ДНК и новото литературно пространство „Перото“.

 

* * *

Третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Министерство на културата, Националния дворец на културата, Институт „Сервантес“ – София и Институт „Камойнш“ – София.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Община, Програма „Култура” за 2015 г.


 

 

Автор: Организаторите
04.10.2015 г. 15:12
Посетено: 564
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22057-literaturata-ot-iberiyskiya-poluostrov-na-fokus-v-tretiya-sofiyski-mezhdunaroden-literaturen-festival