Празници / фестивали

Представяне на Aнтология съвременни полски пиеси и прожекции на спектакли от цикъла „Teaтротека”

В рамките на VIII Международен литературен фестивал в Русе

Представяне на Aнтология съвременни полски пиеси и прожекции на спектакли от цикъла „Teaтротека”


◊ ПОКАНА

Година на полския театър

Представяне на Aнтология съвременни полски пиеси
за деца и младежи „Rазличното патенце и… други, не само приказки“


В рамките на VIII Международен литературен фестивал в Русе

Кога: 1 октомври (четвъртък) 17.00 ч.
Къде: Дом Елиас Канети, ул. “Славянска” 12, Русе, вход свободен

Организатори: Полски институт в София съвместно с Международно дружество „Елиас Канети“ в Русе и издателство „Black Flamingo Publishing”

Kнигата излиза с подкрепата на Полския институт в София

Книгата ще представи преводачката Вера Деянова, редактор на антологията

Антологията е издадена по инициатива на Полския институт в София по случай Годината на Полския театър. Тя включва 10 пиеси на следните автори: Изабела Дегурска, Мачей Войтишко, Лиляна Бардийевска, Марта Гушньовска, Малина Пшешлуга, Роберт Ярош, Ивона Кушяк и Цезари Жолински. Преводите на пиесите са дело на Елжбиета Ейсимонт, Антоанета Попова, Божко Божков, Правда Спасова и Вера Деянова.  Съставителство и предговор – Збигнев Руджински, редактор – Вера Деянова. Aвтор на проекта за корицата е проф. Лех Майевски. 
     
Aктьорите от Драматичния театър в Русе Крум Береков и Ралица Константинова ще прeдставят откъси от пиесите. 

"Творбите се отличават със значима, универсална проблематика, необикновена фантазия, задълбоченост и разнообразие в трактовката и представянето на света, фин хумор, игра със словото. Те са привлекателни, отговарят на очакванията на децата и младежите, отнасят се с необходимото уважение към интелигентността и особената чувствителност на тази огромна част от театралната зала. Пиесите се радват на възхищението и одобрението от страна на родители и педагози, удостоени са с вниманието на критиката и журитата, които в различни издания, конкурси и фестивали ги отбелязват по достойнство и награждават. Всичко това свидетелства за напреднал процес на демонтаж на стените на гетото, отделящо изкуството за деца от изкуството за възрастни.
     
Представителен подбор от нова и най-нова драматургия, която преодолява традиционните образци и схеми, действа на въображението и вдъхновява за създаването на нов език в театъра за деца, ще намерите в тази антология. Дали към кръга на почитателите на съвременните полски театрални пиеси за младата аудитория ще се присъединят и режисьорите, творците на детския театър в България? Пожелавам както на тях, така и на всички читатели на този сборник приятно четене!
Збигнев Руджински


Прожекции на спектакли от цикъла „Teaтротека”


Любители на полската драматургия ще могат да се насладят на три спектакъла от цикъла „Театротека“ -  екранизации на полска „млада“ театрална драматургия.

Цикълът „Театротека“ е проект на Студиото за документални и игрални филми във Варшава. Идеята на проекта е да се използва потенциалът на филмовата технология за екранизиране на най-интересните постижения на „младата“ полска театрална драматургия. Стилистиката и конвенцията на съвременните пиеси са напълно различни от класическата драма. Освен това новото поколение автори, пишещи за театъра, създават свой оригинален език, обогатяват съвременната драма с проблематика, интересна за младите хора и техния начин на възприемане на заобикалящата ни действителност. Младата полска драматургия заслужава да бъде популяризирана сред един по-широк кръг от зрители и това е основната цел на този образователен проект.

Представяме три съвременни полски пиеси в Дом "Елиас Канети", ул. "Славянска" 12, вход свободен:

3 октомври, 19.30 ч.

Прожекция на пиесата „Цукер сутиен” – реж. Агата Пушч (85 мин., с надписи)
      
Застаряващ майстор шивач и сестра му, собственици на работилница за корсети Цукер сутиен, посягат към диверсионни методи, за да преборят конкуренцията - евтините китайски сутиени. Предстои им сблъсък със силите на злото или с други думи Супермаркета, представляван от шефката на охраната – Мадам Капо.

5 октомври, 19.30 ч.

Прожекция на пиесата „Валентина” – реж. Войчех Фаруга (55 мин., с надписи)
     
Разказ за една от най-известните и най-загадъчни жени на ХХ век – Валентина Терешкова, тъкачката, избрана от Никита Хрушчов да стане първата жена, изпратена в космоса. След завръщането си на Земята тя се превръща в една от най-ярките и разпознаваеми звезди на Съветския съюз.

6 октомври, 19.30 ч.

Прожекция на пиесата „Куфарът” – реж. Вавжинец Костшевски (68 мин., с надписи)
      
Историята на французин, който по време на изложба в Музея Шоа в Париж вижда бащиния куфар, експонат от Музея в Аушвиц-Биркенау. Откритието предизвиква голяма промяна в живота му.Автор: Полски институт
29.09.2015 г. 12:11
Посетено: 866
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22021-predstavyane-na-antologiya-savremenni-polski-piesi-i-prozhektsii-na-spektakli-ot-tsikala-teatroteka