Празници / фестивали

Литературен фестивал Русе 2015

Осмото издание на фестивала ще се проведе от 1 до 6 октомври 2015 г.

Литературен фестивал Русе 2015


◊ СЪБИТИЕТО

От осем години Международно дружество “Елиас Канети” организира всяка есен Литературния фестивал Русе. Чрез него ценителите на литературата имат възможност да се срещнат на живо с млади и утвърдени автори от България и Европа, да чуят текстове от още неиздадени творби, да отнесат със себе си нови вълнуващи запознанства и приятелства.

Осмият Литературен фестивал ще се проведе в Дом Канети в Русе от 1 до 6 октомври 2015 г. и е под патронажа на Областния управител на Област Русе г-н Стефко Бурджиев. Своето многообразие ще представят гости от Австрия, Германия, Полша, Унгария, България и за първи път от Украйна.

Откриването не фестивала е на 01.10. (четвъртък) от 16 часа с представяне на малко познатите "Записки" от Елиас Канети. Програмата за деня продължава в 17 часа с артистично четене на откъси от антологията съвременни полски пиеси за деца и младежи „Различното патенце и... други, не само приказки“. В 18:30 часа публиката ще може да се срещне с немската авторка от български произход Румяна Еберт, чиято книга "Ъгли и овали" ще бъде представена за първи път у нас. 


◊ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА

Освен четения и лекции, фестивалът ще предложи и други форми на изкуство като прожекции на филмирани театрални пиеси.

Гостите на фестивала в Дом Канети на ул. "Славянска" 12 ще могат да разгледат също вече подредената изложба "14 x 14 – Измерване на Дунавското пространство", а на 02.10. (петък) от 17:30 часа ще бъде открита изложбата "Украинска нощ".

Веднага след откриването започва четене с известния унгарски автор Ласло Мартон, чиято книга "Сенчеста главна улица" е вече позната на българската публика.

През почивните събота и неделя програмата на Литературния фестивал ще предложи маратон от лекции, посветени на Змей Горянин, Георги Марков, политическия ArtComics, четения на български и чуждестранни автори, прожекция на полската пиеса "Цукер сутиен". 

В рамките на тазгодишния фестивал ще се проведат събития и във Велико Търново.


Вижте пълната програма на фестивала: www.eliascanetti.org


Автор:
Международно дружество „Елиас Канети”
Публикация:
29.09.2015 г. 10:59
Посетено:
1334
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/22020-literaturen-festival-ruse-2015