Празници / фестивали

Светлин Русев стана почетен гражданин на Русе

Празници в Русе

◊ СЪБИТИЕТО

Със званието “Почетен гражданин на град Русе” Светлин Русев бе удостоен на тържествена церемония в Русенската художествена галерия на 9 май.

Събитието съвпадна с два празника в града - Денят на Европа и провеждащият се в Русе фестивал “Правата на интелектуалната и индустриална собственост”.

Присъстваха началникът на сектор “България” в Генерална дирекция “Разширяване” към Европейската комисия Бриджит Чарнота, министърът на културата Стефан Данаилов, заместниците му Иван Токаджиев и Ина Килева, зам.-кметът по културата Володя Кенарев и др. гости.


◊ ПОВЕЧЕ

“Както аз ще имам грижи с вас, така и вие ще си имате неприятности с мен”, каза академик Светлин Русев в обръщението си към ръководството на Общината и присъстващите на тържеството.
“Един действителен гражданин не може да бъде почетен и той така или иначе трябва да се чувства част от проблемите на своя град”, подчерта той заедно с благодарността, която отправи към ОбС и Общината.

Академикът изрази надежда, че Общината ще се погрижи по подобаващ начин за своите галерии, които не са в най-добро състояние.

Светлин Русев посочи връзката си с Русе, която обхваща близо половината от живота му. Тя започва още от местния родилен дом, където се е раждало негово дете, през срещите с местни художници, скулптори в местните кафенета, дейността като председател на СБХ и други.
Автор:
Лили Рачева
Публикация:
10.05.2006 г. 16:06
Посетено:
638
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2202-svetlin-rusev-stana-pocheten-grazhdanin-na-ruse