Празници / фестивали

Алианс Франсез отбелязва Европейския ден на езиците

Алианс Франсез Пловдив организира серия от информационни сеанси за възможностите за придобиване на висше образование във Франция

Алианс Франсез отбелязва Европейския ден на езиците


◊ СЪБИТИЕТО

На 26 септември се чества Европейският ден на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа във всяка възраст, не само в училищата, но и извън тях. Френският език е сред най-говоримите в света - 890 милиона жители, разпределени на петте континента, говорят френски. Франкофонското движение има своите силни традиции у нас и продължава да се развива и до ден днешен - над 10 хил. ученика се обучават в 41 езикови гимназии, в 6 български университета съществуват франкофонски филиали, а статистиката сочи, че над половин милион българи говорят езика на Молиер. От 1993 год. България е член на голямото международно франкофонско семейство.

Алианс Франсез Пловдив ще отбележи подобаващо Европейския ден на езиците.

По този повод се организират серия от информационни сеанси за възможностите за придобиване на висше образование във Франция. Информационните сеанси са предназначени специално за учениците, изучаващи френски език в пловдивските езикови и хуманитарни гимназии, по предварително записване с фиксиран график и часове. Те ще получат детайлна информация за кандидатстването за видовете учебни заведения и установяването там, както и за специалните програми, чрез които може да се кандидатства за стипендии и други източници на финансиране. Освен това учениците ще получат и полезни съвети за живота във Франция - документи за пребиваване, намиране на жилище, осигуряване, застраховки, работа по време на следването и др. „Франция е страна на възможностите. Съществуват над 36 хил. френски програми, предлагащи обучение във висши френски учебни заведения. Освен това може да се кандидатства и за различни стипендии, отпускани от френското правителство, от френските административните области, от европейски проекти, от висши научни учебни заведения, от френски предприятия, фондации, асоциации и др. И както гласи латинската сентенция „Scientia potentia est” („Знанието е сила”), ние искаме да информираме учащите се, за да могат те своевременно да се възползват и направят своя избор.”, сподели директорът на Алианс Франсез и френски почетен консул, г-жа Теофана Брадинска.

Абсолютно задължително условие за учениците за кандидатстване във Франция е придобиването на диплома DELF/B2, a за някои специалности като право, медицина и фармация изискването е за диплома DALF/C1. Това са френски държавни пожизнени дипломи, които удостоверяват владеенето на езика, като Алианс Франсез и Френският институт за България са хабилитирани за провеждането на подготовка за тях. Чрез обучението по френски език Алианс Франсез също дава шанс на всеки желаещ да повиши своята конкурентоспособност и възможност за по-добра реализация, както за чужбина, така и за България.

Алианс Франсез честити празника на всички любители на чуждите езици !


Автор:
Екип Почетно консулство на Република Франция - Алианс Франсез Пловдив
Публикация:
25.09.2015 г. 14:08
Посетено:
931
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21999-alians-fransez-otbelyazva-evropeyskiya-den-na-ezitsite