Празници / фестивали

Европейски дни на наследството в София

Над 23 знакови здания в столицата ще отворят своите врати

◊ СЪБИТИЕТО

На 19 и 20 септември тази година, по време на издание 2015 на Европейските дни на наследството, във всички европейски страни, които участват, всеки човек ще има възможността да посети исторически и културни обекти, които рядко са достъпни за публиката.

След успеха на последното издание, Столичната община, Министерството на културата и Френският институт в България обединяват отново усилията си в София: над 23 знакови здания в столицата ще отворят своите врати. Гражданите на София ще имат уникалната възможност да посетят забележителности с висока символика и история, чийто достъп по принцип е труден или затворен за широката публика.

Информация за участващите обекти, сгради и институции, както и техните адреси и определените за посещение часове, е публикувана в специално направена за събитието брошура и на интернет страниците sofiaculture.bg и institutfrancais.bg

По случай Европейските дни на наследството са предвидени и турове с екскурзовод. Определени са три културни маршрута с продължителност 2-3 ч.,: Ларгото, Св. София и Толерантна София. Всеки един от тях е с водач, професионален гид на български от Lyuba Tours.

Събитието се подпомага от Société Générale Експресбанк, TELUS International, Groupama Застраховане и Act Logistics.


◊ ЗА ИСТОРИЯТА НА СЪБИТИЕТО

Първите дни на културното наследство са организирани през 1984 г. във Франция от Министерство на културата, по инициатива на министър Жак Ланг, и от 1991 г. са познати като Европейски дни на наследството по инициатива на Съвета на Европа, а по-късно и на Европейския съюз. Те жънат голям успех сред хората, желаещи да посетят престижни обекти, които обикновено са с ограничен достъп, спомагат за повишаване вниманието към опазването на културното наследство.

В България дните на наследството имат традиция: те са се провеждали под егидата на Министерството на културата, в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Националния институт за паметниците на културата и като постоянен национален координатор – Българският национален комитет към Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (БНК на ИКОМОС), постоянен национален координатор.

Европейските дни на наследството в България 2015 продължават в периода от 24 до 27 септември със серия събития в цяла България под надслов „Културно наследство и местно устойчиво развитие“.


Програмата може да видите на http://institutfrancais.bg/media/a0/4c/4506efdea211a65055d3815848a1/karta_01.jpg

 

Автор:
Френски институт
Публикация:
18.09.2015 г. 17:23
Посетено:
1344
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21976-evropeyski-dni-na-nasledstvoto-v-sofiya