Празници / фестивали

Седмо издание на кинофестивала „Северно сияние”

София, 24 септември - 1 октомври 2015

Седмо издание на кинофестивала „Северно сияние”


◊ СЪБИТИЕТО

Седмото издание на фестивала за кино от Скандинавия и Прибалтика „Северно сияние” ще се проведе в София от 24 септември до 1 октомври.

Северните филми ще изгреят в салоните на Дома на киното, Културен център G8, "Евро Синема" и кино "Одеон". В програмата ще бъдат включени 15 премиерни заглавия от Дания, Естония, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция.

Фестивалът ще бъде открит с прожекция на исландския филм „Купон на макс” отличен с награда за най-добър актьор (Олафур Дари Олафсон) на фестивала в Карлови Вари и с наградата на публиката от кинофорума в Корк. Филмът е с 12 номинации за исландските филмови награди „Едда” и представя живота на депутата Лейфур Сигурдарсон – непоправим женкар, известен с алкохолните си подвизи, който е принуден от своя приятел, премиера на Исландия, да се лекува в клиника. Преди да бъде публично озаптен, Лейфур кани приятелите си на запомнящ се пир, по време на който виждаме отблизо обкръжението му и се запознаваме с шокиращото му минало.


◊ АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Сред акцентите на фестивала е новият филм на Сьорен Краг-Якобсен „Часът на риса”. Заедно с Ларс фон Триер, Томас Винтерберг и Кристиян Левринг, Краг-Якобсен е едно от емблематичните имена на манифеста „Догма 95”. Филмът е с 3 номинации за датските награди „Роберт” – за най-добър филм, най-добра актриса за Софи Грабьол и най-добра поддържаща актриса за Сигне Егхолм Олсен.

В рамките на фестивала ще бъдат отбелязани две годишнини. По случай 150 години от рождението на забележителния норвежец Едвард Мунк, премиерно ще бъде показан „Викът на Мунк”. Сред творците, които споделят по какъв начин творчеството на гения им е повлияло са Лив Улман, Марина Абрамович и Трейси Емин.

Тази година се отбелязват и 150 години от рождението на най-известния финландски композитор Ян Сибелиус, по този повод в програмата е включен единственият игрален филм, посветен на твореца „Сибелиус”.

Носителят на две награди от фестивала във Венеция „Срещата на випуска” ще представи новото шведско кино. Филмът е дебют за Ана Одел, която е режисьор, сценарист и изпълнява главната роля в продукцията. Сред десетките награди на „Срещата на випуска” са най-добър филм от фестивала в Брюксел, най-добър филм от фестивала в Дъблин, най-добър режисьорски дебют от фестивала в Стокхолм, две награди на Шведската академия за най-добър филм и най-добър сценарий, наградата на младежкото жури от фестивала в Братислава.

В края на фестивала зрителите ще имат възможността да видят две ексклузивни прожекции на визуалния пир „Бьорк: Биофилия”.

Фестивалът „Северно сияние” се организира от „Позор” с подкрепата на Nordisk Kulturfond, Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Кралство Швеция, Посолството на Република Финландия и Исландския филмов фонд.


Програмата на фестивала можете да видите на:
http://www.pozorcompany.com/northern_lights_programme_2015.html

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
19.09.2015 г. 01:38
Етикети:
СофияСеверно сияниекинофестивалфестивал
кино от Скандинавия и Прибалтика
Посетено:
1046
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21975-sedmo-izdanie-na-kinofestivala-severno-siyanie