Празници / фестивали

Графити фестивал Meeting of Styles 2006

40 от най-добрите графити творци от Европа и България ще създадат най-дългия графит

◊ СЪБИТИЕТО

На 27 и 28 май на територията на Морска гара – Варна ще се проведе първият български хип хоп графити фестивал Meeting of styles 2006 (Среща на стиловете).

Автентичният стил, некомерсиалният дух и посланието на фестивала „Младите хора имат нужда от пространство за изява” са го утвърдили като едно от най-престижните и влиятелни събития в съвременната хип хоп култура.


◊ ОРГАНИЗАТОРИ

Организатори на първия българския хип хоп графити фестивал Meeting of Styles 2006 са:

SNICKERS, Gravis footwear, Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства “Радар”, магазин Napa’s GraffStore и администрацията на Морска гара – Варна.

По покана на организаторите, специално за събитието ще пристигнат едни от най-утвърдените и известни графити крюта в Европа (от английски crew – банда, група). Техните творби могат да бъдат видени не само по най-тъмните кътчета по улиците на редица градове на петте континента, но и на изложби на модерното изкуство от Токио до Лондон и Ню Йорк.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА MEETING OF STYLES

Фестивалът няма състезателен характер. Рисуването на всички участници се обединява около една обща тема, за да могат да покажат уменията и таланта си, да обменят опит и идеи, да открият заедно нови хоризонти. Тази година срещата на стиловете ще е 150 метровата стена на Морска гара - Варна, която ще събере идеите, емоциите и вижданията на повече от 10 култури. За България това ще се превърне в най-дългия графит.

Освен рисуване на графити, в програмата са включени всички други дисциплини на хип хоп културата – брейк, MC и DJ сесии, beat box изпълнения, демонстрации на скейтборд, блейд, BMX, състезание по хек. Всяка вечер ще завършва с голям концерт на най-проспериращите български хип хоп, хард кор и пънк групи.

Първият фестивал Meeting of Styles е проведен в началото на 90-те години във Висбаден, Германия. С изрисуването на изоставени промишлени сгради, участниците успяват да предизвикат интереса на медиите и обществото, и да привлекат вниманието им към бързо развиващата се стрийт култура. За много кратко време фестивалът набира голям брой зрители и участници не само от Германия, но и от чужбина.

През 1997 год. е посетен от над 2 000 души, а през 2000 год., когато става международен, привлича повече от 10 000 души.


◊ РЕЧНИК

Графити крю (от англ. Crew) – група от графити творци, които споделят еднакви виждания и използват подобен стил на рисуване

Хек – Официалното име на играта и на самото топче е footbag (от английски топче за крак). Топчето може да има различен пълнеж, например пясък или зърна. На състезания, хекът се играе на мрежа като двата отбора, подобно на волейбола и тениса, си подават топчето над мрежата. Хекът свободен стил се играе от група хора наредени в кръг, които си подават топчето и правят различни трикове. Целта е топчето да не падне на земята възможно най-дълго време.

Блейд – пързаляне с блейдъри; блейдърите са вид ролкови кънки, колелата на които са разположени в една линия, едно зад друго.

Beat box – умение за произвеждане на тактове, ритъм и мелодия с уста. Бийт боксинга може да включва и пеене, правене на скречове, имитация на духови, струнни и други музикални инструменти.


◊ УЧАСТНИЦИ

Рисуване на стена

· чуждестранни участници
SatOne и Nomad (Германия)
Chazz („The London Police crew”, Холандия)
Miss Reil (Исландия)
Dave the Chimp (Англия)
Peeta, Joys, Made (EAD, Венеция)
Brain Damage crew (Полша)
SGB crew (Гърция)

· български участници
ND2ND, LBC, DILOM, SAM CREW, SZC, SWAT, ARNO, ATR, SHITO, DOKE

Демонстрации

· Скейтборд
GRAVIS, скейт клуб „Варна”, клуб BAS, магазин 3xS
· BMX
BMX JNKYS
· Байк
EMBRYON
· Блейд
PELL MELL
· Хип хоп денс
Център за съвременен уличен танц
· Водещ
Трола
· DJ
DJ Shamanez и Gaza
· Хип-хоп групи
DRS+, FARS, Stick Insect, Хората на изгрева
· Бийт бокс
REDONE
· Хардкор групи
Brothers in Blood, ASAP, OH, Pizza, TVU, Katalist, Symbolic
· Брейк денс
· Хек


◊ ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

Гергана Параскова
BSS Promotion LTD
Тел. +359 2 870 1041, 870 3130
Факс+ 359 2 870 1039
GSM + 359 897 84 65 41
g.paraskova@bsspromotion.com
http://www.bsspromotion.com
Автор:
Гергана Параскова
Публикация:
10.05.2006 г. 13:12
Посетено:
858
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2197-grafiti-festival-meeting-of-styles-2006