Празници / фестивали

Национални културни празници "Aлбена 2015"

Велико Търново, Търговище, Шумен, Велики Преслав, Генерал Тошево, Добрич, Каварна, Балчик и Тутракан

◊ В ПРОГРАМАТА

Националните културни празници „Албена” се превърнаха в събитие в духовния и художествения живот на Североизточна България, което се очаква с нетърпение. Тази година празниците, които се организират от издателство „Захарий Стоянов”, Албена АД и 10 общини, ще се проведат за 14 път.

На 15 септември е първата проява – в Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново, където ще гостуват учените историци акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, акад. Константин Косев и Стоян Райчевски, поетите Боян Ангелов, Ивайло Диманов и Иван Гранитски, литературният критик и теоретик Панко Анчев и публицистът Иван Гайтанджиев. Именитите творци ще представят своите нови книги на литературна вечер в регионалната библиотека „П. Р. Славейков”.

От старата столица щафетата поемат Търговище (16 септември), Шумен (17 септември), Велики Преслав (17.ІХ), Генерал Тошево (18.ІХ), Добрич (18.ІХ), Каварна (19.ІХ), Балчик (20.ІХ) и Тутракан (21.ІХ). В Търговище и Шумен освен срещите в училища, читалища и регионалните библиотеки, ще бъде открита пътуваща изложба с творби на изтъкнати български художници.
      
Както всяка година, така и сега издателство „Захарий Стоянов” тръгва с „новинки” за любителите на книгата. Току-що излезе забележителния труд на акад. Георги Марков – Книга втора „Светът в пламъци”, посветен на Втората световна война. Той е част от „Другата история на най-голямата война”, чийто първа книга е издадената вече „Разгарянето на пожара”. Акад. Константин Косев „носи” със себе си най-новите си книги: „Българският възрожденски дух” и „България и княз Бисмарк”. 
Първата книга в новата поредица „Български върхове” е „Хан Тервел”, написана от писател и историк: от акад. Антон Дончев и акад. Васил Гюзелев, и премиерата й ще бъде на „Албена 2015”. Петте тома със съчинения на акад. Васил Гюзелев – най-големият български медиевист – също ще бъдат показани на литературните срещи.

Две книги от поредицата „Бежанци” предлага Стоян Райчевски „Бежанство и преселвания на добруджанските и таврийските българи 1913-1944” и „Разоренията на македонските българи 1878-1903”.

Панко Анчев ще представи своето изследване „Българският ум. Непрочетеният Тончо Жечев”. Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов за първи път участва в празника – неговата поетична книга е „Далнина”. Поетът Ивайло Диманов представя книгата „Всички клоуни отиват в рая“ и нов диск с авторски песни „Наздраве, Самота!“. Издателят Иван Гранитски ще се яви пред читателите в двете си лица - като поет с „Устие” и като литературен критик с – „Гео Милев и трагиката на националната съдба”.



Автор:
Изд. "Захарий Стоянов"
Публикация:
13.09.2015 г. 13:42
Етикети:
Посетено:
1285
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21950-natsionalni-kulturni-praznitsi-albena-2015