Празници / фестивали

Детската програма на One Architecture Week насочва вниманието на най-малките към реката

Осмо издание на Международния фестивал за архитектура и градска среда - Пловдив, 18-27 септември 2015

Детската програма на One Architecture Week насочва вниманието на най-малките към реката


◊ АКЦЕНТИ В ДЕТСКАТА ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

Да опознаят реката и нейните обитатели, да създадат сами къщичка за някое от живите същества, живеещи край и в Марица, да се състезават с чували на забавното трасе с препятствия, тези и още много други преживявания очакват най-малките по време на осмото издание на международния архитектурен фестивал One Architecture Week. Архитектурната седмица ще се проведе от 18 до 27 септември в Пловдив и ще предложи богата програма от работилници и инициативи за най-малките жители и гости на града. Повечето от събитията ще се случват на Плажът на Марица (бул. "Марица" 104) и са със свободен вход за всички деца, като е необходима предварителна регистрация на страницата на фестивала.
   
„Целим да покажем на децата колко е важна природата за града, в който живеят. Да им представим магията на река Марица и възможностите, които предоставя за отдих, игра и получаване на нови знания“ - разказа за детския модул арх. Любомир Георгиев, директор на One Architecture Week - “Подбрали сме занимания, които да им дадат както практични умения, така и теоретични знания, но най-вече да разпалят любопитството и въображението на им по въпросите на градската среда и връзката й с природата.”.
   
Сред акцентите в детската програма на архитектурната седмица е работилницата „Приобщени сенки“ (20.09.) с  канадците от артистичния колектив Mere Phantoms, които заедно с децата ще създадат театрален “декор”. Младите участници ще бъдат въоръжени с хартия, моливи, лепило и ножици, за да изработят свои собствени хартиени модели, които да се включат в инсталацията. Събитието ще се проведе на адрес: бул. "Марица" 83 (бензиностанция Петрол)и се организира с подкрепата на Canada Council for the Arts
   
„Какво живее под водата?“ Отговора на този въпрос по-големите деца ще намерят в различни материали на тема “Реки и води”. Ако научат достатъчно, ще може да участват във викторина и да спечелят награда. По-малките деца ще могат да рисуват речни и блатни обитатели или пейзажи върху тениски и торбички. Събитието се организира от Фондация Екообщност и ще се проведе на 26-ти септември на Плажът на Марица.
   
Съвсем в синхрон с мотото си да популяризира колоезденето като здравословен и осъзнат начин на живот, пловдивският велоклуб "Крива спица" ще организира безплатно обучение по планинско колоездене. Малките велосипедисти ще могат да изпробват уменията си на 25 септември във Велопарк, парк "Отдих и култура".
   
Малките жители и гости на Пловдив са поканени да научат как живеят птиците по реката. За това увлекателно занимание ще им бъдат осигурени зрителна тръба и бинокли. Докато майсторят и играят, децата ще разберат ползата от реката, как живеят видовете в нея и как да я опазваме. Събитието се организира от Зелени Балкани и е подходящо за деца между 7-11 години.
   
В програмата е включена и специална сесия Йога за деца с водещи Анита Табахнева и Евгения Балдина. Йогата за деца е голямо забавление. Игрите, танците, песничките, позите, съчиняването на истории ще помогнат на децата да научат нови неща и да изследват движението, зрението, слуха и общуването с другите. Ще бъдат насърчени както да се слушат взаимно, така и да изразят свободно себе си. Събитието ще се проведе на 20.09 и е подходящо за деца от 4-7 години. Максималния брой участници е 12 деца, така, че запишете своето дете на workshops@edno.bg.
   
Специално за децата на 24.09. BG Бъди Активен ще изградят забавно трасе с препятствия край реката. По него те ще изпълняват различни упражнения, активни игри и задачи: скачане с чували, прескачане на обръчи, мрежа, пренасяне на топки и мн.др.
   
Работилницата “Архитектура за животни” (19.09.) на Клеменс Баудер ще има и детско издание. Кой по-добре от децата и тяхното въображение може да създаде необичайни домове за птици, прилепи, видри, жаби, риби. Целта е децата да научат, че Марица е дом за много живи същества.

С подкрепата на Посолството на Австрия в България
   
По време на фестивала малките творци ще могат да се включат и в конкурса за детска рисунка на Артележка и One Architecture Week на тема: "Реката, която..."

Каква е реката, която би харесала на едно дете? Живеят ли риби в нея? Състезават ли се водни кончета между единия и другия бряг? Има ли малки кейове, от които да си клатиш краката и да играеш с някого на пухопръчки? Какъв цвят са лодките? Ако си имате вкъщи малък художник и откривател, предложете му да нарисува идеите си една от страничките в най-новия брой на сп. "Артележка", което може да откриете на редица локации в София и на всичките локации на фестивала за съвременна архитектура и градска среда -
One Architecture Week. Наградите са впечатляващи: тротинетка Oxelo Play 3, любезно предоставена от Decathlon Bulgaria, истинска детска китара, предоставена от Модо България и колело за баланс, любезно предоставено от pipello-bikes.com.

В програмата на One Architecture Week се включват още поредица от събития, между които професионален форум, лекции, дебати, филмови прожекции, спортна програма и много други.


◊ ЗА ФЕСТИВАЛА
   
One Architecture Week е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, чието тазгодишно издание ще бъде от 18 до 27 септември в Пловдив.

One Architecture Week е едноседмична платформа за среща и обмен на идеи в областта на архитектурата, интериора, ландшафта и градската среда. Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални промени. Наситената и разнообразна програма включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за най-малките.
   
Всяка година One Architecture Week представя тенденциите в съвременната архитектура, с фокус върху конкретна тема и нов кураторски екип. Темата за 2015 г. е "При-общена река", а кураторка е Мерве Бедир.
   
Организатор на фестивала е ЕДНО – платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. Програмата на One Architecture Week е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019. One Architecture Week е част от „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ (ЕФФЕ).
Основен партньор на фестивала е Пътища Пловдив АД, партньор на всички намеси е Milka, а организатор на спортната програма – BG Бъди активен - www.bgbeactive.org

Продукционни партньори за реализиране на Плажът на Марица са Pools.bg, Стефан Щерев, Пътинженеринг ЕООД, ОП "Градини и паркове"- гр.Пловдив, ВиК, Mr.Bricolage, Alfa СОТ, Екотой Сервиз ООД.  Специални партньори на бара са Мента Пещера и Verano Azur , изворна вода „Бачково“, Shark Energy Drink. Технологичен партньор е net365. Визуална идентичност: Студио за графичен дизайн Punkt.

Автор: Хелиана Велинова
11.09.2015 г. 13:52
Посетено: 657
Етикети: детска програма, One Architecture Week, фестивал, международен фестивал. Пловдив, архитектура и градска среда
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21939-detskata-programa-na-one-architecture-week-nasochva-vnimanieto-na-nay-malkite-kam-rekata