Празници / фестивали

Музикални изненади с втора част на Opera Open в края на лятото

Големият зрителски интерес наложи добавянето на още спектакли в програмата Opera Open 2015 на Античен театър

Музикални изненади с втора част на Opera Open в края на лятото


◊ OPERA OPEN - ЕСЕН 2015

Пловдивска опера е подбрала само любими музикални заглавия за публиката в есенното продължение на фестивала.

На 27 август ще бъде повторен гала спектакълът Viva L'opera, Viva La Musica с откъси от известни италиански опери като "Риголето", "Травиата", "Набуко", "Севилският бръснар" и др. Билетите за представлението с диригент Лучано Ди Мартино в началото на юли бяха напълно разпродадени.

Премиерното заглавие "Кармен" ще се играе на 1 септември от 20:30 часа с участието на Виолета Радомирска, Ивайло Михайлов, Петър Данаилов и Евгения Ралчева. Диригент е Диан Чобанов. Оперният спектакъл за страстната циганка бе поставен от международен екип и надмина по посещаемост фаворита на публиката - "Аида".

Друго традиционно заглавие в летните вечери на Античния театър е "Кармина Бурана". Мултимедийният спектакъл на 8 септември е с участието на балет "Арабеск", а хореограф е Боряна Сечанова. На диригентския пулт застава маестро Диан Чобанов, който бе отличен с награда "Пловдив" 2014 за музика именно за "Кармина Бурана". Солисти са Диана Василева, Стоян Даскалов и Михаил Пулиев.

Изненада за публиката ще е изпълнението на "Болеро" по музика на Равел, хореография на легендарната Маргарита Арнаудова. Спектакълът не слиза от афиша на "Арабеск" от премиерата си през 1987 г. и е "обиколил света" с почти всички турнета на трупата. Костюмите са дело на художничката Мария Трендафилова. "Болеро" ще бъде представено в една вечер с "Кармина Бурана" на Античния театър от 20:30 часа.

На 15 септември любителите на оперетата ще се насладят на "Хубавата Елена" от Офенбах. Спектакълът е копродукция на Пловдивска опера и Национален музикален театър "Стефан Македонски". Древната сцена в Пловдив ще послужи за естествен декор на действието, което се развива в антична Троя. Това е девета адаптация на произведението за оперетния театър, чиято премиера в София бе през април 2015. Дииргент е Юли Дамянов, а режисьор е Марио Николов.

Оперната публика в Пловдив ще отбележи 10 години от смъртта на примата Гена Димитрова с представлението "Набуко" на 24 септември от 19:30 часа на Античния театър. Диригент е Лучано Ди Мартино, а партията на Абигейл ще изпълни солистката на Софийска опера Баясгалан Башням. Останалите роли са поверени на Петър Данаилов, Елена Чавдарова, Стоян Даскалов и Пламен Кумпиков.



Автор:
Държавна опера Пловдив
Публикация:
26.08.2015 г. 12:27
Посетено:
964
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21863-muzikalni-iznenadi-s-vtora-chast-na-opera-open-v-kraya-na-lyatoto