Празници / фестивали

Издателство „Колибри” гостува на Аполония 2015

Представяне на книгите „Доклад на зелената амеба за химическия молив” и „Гръцко кафе”

 Издателство „Колибри” гостува на Аполония 2015


◊ ПОКАНА

Скъпи приятели! И тази година „Колибри” ще стане част от необикновено артистичната и одухотворена атмосфера в Созопол, която привлича зрители, слушатели и читатели от всички краища на страната. Не пропускайте литературните събития, включени в програмата на Празници на изкуствата – Аполония 2015!

• На 31 август, понеделник, от 18.00 часа ще се състои представяне на „Доклад на зелената амеба за химическия молив” в Художествената галерия в Стария град.

Дебютният роман на Велина Минкова предлага удивително зрял, непреднамерен поглед към един свят, който сякаш безконфликтно съществува и като наизустени идеологически клишета, и като смешно опредметена реалност, като утопия и антиутопия. В него дори Преходът се случва някак абсурдно естествено между „отчетния” доклад за „северното лято” и сбирките след училище около „Кравай”. Авторката ще ни върне към миналото с хумор и самоирония, през дневника на невинната отличничка и активистка Александра и нейните преживявания в международен пионерски лагер в Северна Корея.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/521422434678363/

• Също на 31 август, от 20.00 часа, в Художествената галерия започва представянето на „Гръцко кафе” - една блестяща, умело фрагментирана творба, замислена като изповед, адресирана от майката към нейния син.

„Гръцко кафе” разказва за разломите и границите на Балканите, но преди всичко за границите в човешкото съзнание, които и днес укрепват своите територии. Изплетен от родови легенди, лични прозрения, съмнения и прокоби, романът се вглежда в травмите на паметта и създава калейдоскопичен образ на едно минало, което сломява илюзии, за да възроди желание за нов живот. И за да ни помири със самите себе си. След като превзе българските класации за художествена проза още с публикуването си през януари, „Гръцко кафе” донесе няколко номинации за награди на Катерина Хапсали, а публиката вече тръпне в очакване на новия й роман.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1660101174276449/


Приятели на Аполония, гости и жители на Созопол, заповядайте на 31 август в Художествената галерия на Стария град! Подарете си една по-различна, крайморска литературна вечер, под знака на думите, които отглеждат мечти.

С участието на специално подбрана музика, видео и... Светлозар Желев в ролята на водещ на събитията!

 
Автор: Издателство Колибри
24.08.2015 г. 16:59
Посетено: 792
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21855-izdatelstvo-kolibri-gostuva-na-apoloniya-2015