Празници / фестивали

Приключи първото издание на Тюленово арт фест

Програмата включваше и едно благотворително събитие в подкрепа на читалището в селото

Приключи първото издание на Тюленово арт фест
Фотографска изложба от конкурса „Снимах Тюленово“. Сн.: Елена Владова


От 13 до 15 август село Тюленово бе домакин на първото издание на Тюленово арт фест. През трите дни се проведоха три концерта (на групите Buna Pomeranza и ENE, и на Краси Първанов), две литературни събития (среща с писателя Петър Делчев и с Огнян Антов като преводач на стихотворения на Есенин), фотографска изложба от обявения предварително конкурс „Снимах Тюленово“, бе представена работата на фотографския клуб от Камен бряг, на художника Василий Похомов и на лютиера Галин Пенев. При голям интерес премина събитието за най-малките - работилници за изработване на кукли от парцали, организирани от творческо обединение Laluger. Всички събития се проведоха на открито, на сцената на Рибарския залив и в читалището.

Във фотографския конкурс участваха около 40 автори от цялата страна. На първите три места бяха класирани съответно Трендафил Димитров, Марияна Жекова и Десислава Донева. Изложбата, която включва разнообразни пейзажни и репортажни фотографии, е поканена да гостува и на други места в страната.

Над 100 души присъстваха на благотворителното и единствено кулинарно събитие на фестивала, организирано в подкрепа дейността на читалището в Тюленово - конкурс за рибена чорба, направена само от черноморска риба. Сред деветимата участници имаше представители на Тюленово и гости на фестивала. Първото и второто място достойно спечелиха съответно председателката на читалищното настоятелство Иванка Тодорова и кметският наместник Невена Георгиева, а на трето място се класира Боян Куцаров от Велико Търново. Всички приготвени чорби бяха разпродадени на присъстващите, а събраните 200 лева ще се използват за заплащане на климатика в читалището в Тюленово.    

Тюленово арт фест се организира за първа година от Неф(н)ормална група Тюленово, Община Шабла, Кметство село Тюленово и Читалище „Изгрев 1936“ в Тюленово. Официални медийни партньори на събитието бяха БНР Радио Варна, Градското списание, Découvrir Varna, Yep.bg, Фондация „Град и посоки“ и Общество на писателите – Варна.

Facebook страница: Тюленово арт-фест



Автор:
Организаторите
Публикация:
17.08.2015 г. 17:32
Посетено:
1737
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21840-priklyuchi-parvoto-izdanie-na-tyulenovo-art-fest