Празници / фестивали

Блестящ старт на „Моцартовите празници” в Правец

Единадесето издание на фестивала - 13-16 август 2015

Блестящ старт на „Моцартовите празници” в Правец


◊ ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВАЛА

Със спектакъла на знаменитата опера “Вълшебната флейта” на Волфганг Амадеус Моцарт бе официално открито единадесетото издание на ММФ „Моцартови празници” Правец 2015 снощи. На откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт Кметът на Община Правец г-н Румен Гунински, Председателят на Сдружение „Моцартови празници 04” г-н Лъчезар Тодоров и артистичният директор на фестивала г-жа Христина Ангелакова приветстваха многобройната публика и изразиха своята благодарност към всеки един, който подкрепя организаторите със своето доверие, аплодисменти, любопитство и вече утвърдено приятелство. Неочакваният инцидент на магистрала "Хемус" възпрепятства присъствието на много от предварително заявилите присъствие официални гости, както и идването на много почитатели на фестивала. Поздравителен адрес бе прочетен от името на Министъра на културата г-н Вежди Рашидов, получено бе и поздравление от Областния управител на Област София г-н Веселин Пенев. Поднесени бяха цветя от Министъра на културата Вежди Рашидов, Община Правец, Изпълнителния директор на Националния дворец на културата г-н Боршош, от Сдружение „Моцартови празници 04”.

Изключително представяне на откриването на фестивала на целия състав на Русенската опера – хор, оркестър и балет в спектакъл, който заплени зрителите със своята мистична история и гениална музика. На откритата сцена пред хотел Риу Правец Ризорт музикантите представиха една изпълнена с емоции и вдъхновение „Вълшебна флейта” и получиха своите заслужени аплодисменти от възторжената публика. На диригентския пулт бе Ивайло Кринчев, възстановката и адаптацията за откритата сцена направи Елена Илиева. Утвърденият художник Димо Костадинов е автор на оригиналната сценография, а приказните костюми са на Лиляна Костадинова. Великолепен солистичен състав се изяви в главните роли. В ролята на Царицата на нощта зрителите аплодираха Симона Кодева, а в ролята на магьосника Зарастро гостува Владимир Василев. В ролята на романтичния Тамино – Георги Султанов, а образът на неговата любима Памина бе интерпретиран от Мария Цветкова. Колоритните роли на Папагено и Папагена бяха пресъздадени от Алек Аведисян и Даниела Караиванова. Теодора Чукурска, Йоланта Николаева, Петя Цонева бяха Трите дами, Пламен Папазиков (Моностатос), Мирослав Христов (Първи жрец), Момчил Миланов (Говорител и Втори жрец), Дилян Близнаков (Мъж в броня), Пламен Бейков (Втори мъж в броня), Петя Медведева, Венета Димова, Ася Русева (три момчета) и др. Участваха хор, балет и оркестър на Държавна опера Русе.


Най-дългият фестивален ден е днес, 14 август, и започва още в 17.00 часа с отбелязването на 175 години от рождението на френския художник-импресионист Клод Моне и ще премине в своеобразно пиршество на импресионизма и във френската музика. Клод Моне, Морис Равел и Клод Дебюси ще си поделят сценичното пространство в зала „Тера” на хотел Риу Правец Ризорт в един вълнуващ филм-концерт с участието на пианиста Илья Овчинников, цигуларката Верустиния Щур-Овчинникова от Русия, младите и талантливи оперни певци Йоана Кадийска и Алек Аведисян. Балетни миниатюри, изпълнения на живо от солистите на Русенския балет Цветелина Катрин Котова и Теодор Цаков, театрален разказ и мултимедийни прожекции ще пренесат зрителите в изящната френска импресионистична атмосфера.

От 20.30 часа предстои симфоничен концерт-бижу под звездите с участието на уникалния полски цигулар – носител на Голямата премия „Паганини”, Мариуш Патира и Русенска филхармония под диригентството на бразилеца Жозе Мария Флоренсио. В програмата на концерта ще прозвучат увертюра от операта „Отвличане от сарая” на Моцарт, Първи концерт за цигулка и оркестър на Николо Паганини, Четвърта симфония на Чайковски.

Вечерта ще завърши в пиано-бара на хотел Риу Правец Ризорт с дългоочаквания концерт-спектакъл на Мария Елена Инфантино „От Пиаф до Мамбо италиано”, посветен на 100-годишнината от рождението на легендарната френска певица Едит Пиаф. След Бродуей спектакълът гостува в Правец. Акомпанимент на пиано Румен Цанов.


Важно: Всички почитатели на фестивала, които не успяха да стигнат до Правец за спектакъла на операта „Вълшебната флейта”, поради инцидента снощи на магистрала „Хемус”, могат да ползват закупените от тях билети (без презаверка) по избор за някое от събития от програмата на фестивала.

Вижте повече тук: www.mozartfest.eu
Автор: Сийка Лапачка
14.08.2015 г. 16:23
Посетено: 895
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21835-blestyasht-start-na-motsartovite-praznitsi-v-pravets