Празници / фестивали

"Село на индивидуалности" - I Фестивал на стенна живопис, Старо Железаре 2015

Реконструиране на българското село / Изкуство за социална промяна

"Село на индивидуалности" - I Фестивал на стенна живопис, Старо Железаре 2015


◊ СЪБИТИЕТО

I Фестивал на стенна живопис Старо Железаре 2015

„Село на индивидуалности”
„Реконструиране на българското село 2015 / Изкуство за социална промяна”

PCCA / Пирянков Център за съвременно изкуство селo Старо Железаре
Куратори: Катажина и Венцислав Пирянкови

Oткриване на изложба на 1 август, 18:00 ч.

Фестивал на толерантността, мултикултурата, миграцията, метаморфозите и това, което би могло да бъде действителност.

Това лято артистичните дейности в Центъра за съвременно изкуство в българското село Старо Железаре са под формата на Фестивал на стенна живопис. Названието на тазгодишното издание на Центъра е „Село на индивидуалности / Изкуство за социална промяна“. Това е следващата стъпка на проекта „Ревитализация на българското село“, стартирал през 2013 г.

Артистичният дует Катажина и Венцислав Пирянков, заедно с поканените от тях млади артисти от Полша, през целия месец юли ще рисуват по стените на къщите и оградите  в родовото място на Пирянкови. През целия месец юли, селото  ще бъде завладяно от празника на изкуството и ще бъде място на реална, бърза, глобална, символична и интензивна промяна и миграция чрез творчеството. Това ще се осъществи най-вече чрез  творческите образи върху стените в цялото село. Допирните точки на отдалечените от себе си светове и култури ще се окажат абсолютно възможни. Чрез изкуството върху стените ще изчезне дистанцията между селската жена и кралица Елизабета, между местния циганин и Обама, ще дойдат от миналото цар Борис или Айнщайн и всеки един от тях, съвсем естествено ще се намери в натуралната селска среда – в каруца, теглена от магаре например. 


◊ ИДЕЯТА

Всички сме потомци на имигранти, търсещи своето щастливо място. Хората винаги са се премествали. Това отдалечено село – Старо Железаре, ей там – на края на света, в случая се явява символичен и автентичен културен микс. То е натурална среда, където винаги са живеели заедно и в разбирателство православни, католици, евреи, арменци, потомци на траките, цигани. Някога, тук е кипял интензивен многокултурен живот, част от които все още продължава да съществува, като част от съвремието на интензивно движение не само на хора, но и на идеи и символи.

И така, Старо Железаре ще стане единственото село в сърцето на Балканите, в което на стените по домовете и оградите ще видим световни личности в обществото на местни герои, в действителност обикновени хора. Обикновени срещи, между обикновени хора, които обменят мнения. Какви взаимни послания си предават героите? Какво научават един от друг? За това можем само да гадаем. Самата картина на срещата между два различни свята е елемент на предизвикателство и изненада и дава нови хоризонти за наблюдение. Различни култури, срещнали се на нивото на индивидуалното съществуване, докосват това, което търсим в основата на всичко... автентичност, есенцията на собственото ни съществуване и време.

Тази автентичност, като в сюрреалистичните разкази на Роланд Топор, ще намерим преди всичко в абсурдните ситуации на действителността. По стените ще можем да намерим това, което така често търсим в прозаичността: красотата, поезията на ежедневието, тайнствеността на неизмеримото, бягство пред съдбата. В селото сякаш са дошли герои от други страни и култури след дълго пътуване до това далечно място  на края на света. Срещат се герои от различни светове, като от приказките, с философски поглед към света и безкрайно въображение. Стараят се да избегнат съдбата, като разплитат загадките на нетипични за тях всекидневни разговори. Седят на крайпътните пейки, по съседски чакайки идването на Годо, пускат корени и постепенно се преобразяват сякаш като по метаморфозата на Кафка. Учат се да не различават истината от илюзията... Чрез ключовия мотив на абсурдно свързани образи с посредничеството на фантасмагорични картини, наложени върху действителността на българското село, можем да усетим есенцията на нашето време.
Катажина Пирянков


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КАТАЖИНА И ВЕНЦИСЛАВ ПИРЯНКОВИ

Катажина и Венцислав Пирянкови – творци в областа на визуалните изкуства, живеят и работят в град Познан, Полша.  Венцислав е завършил Художествена гимназия „Цанко Лавренов”, първи курс „Живопис” в HXA в София. Cледващата година получава стипендия за продължение на обучението си в град Познан, Полша. В трети курс се запознава с Катажина, която току-що започва да следва специалност „Промоция на изобразително изкуство”. От този момент започва тяхната съвместна творческа кариера. Само след няколко години имат зад гърба си вече множество реализирани проекти и изложби в Полша, България, Австрия, Германия, Италия, Китай и други. Притежават най-голямата частна галерия, както и най-реномираната частна школа за визуалните изкуства в града. Катажина освен своята творческа дейност, също е и куратор, и арт критик.

От 2013 артистичният дует разширява своята дейност и в България, като основава Център за съвременно изкуство в село Старо Железаре. Авторите на проекта се интересуват предимно от изкуството, което е социално и обществено ангажирано и чрез което реално, действително достигат до обикновените хора, успешно и спонтанно включвайки ги в творческа дейност. Именно поради тази причина те решават, че село Старо Железаре е идеалното, перфектното място за реализация на техните творчески визии, идеи. Венци основно се занимава с живопис, както и също с контекстуални проекти (site specific projects) и пърформaнси.

Катажина се специализира в области като фотография, видео арт, колаж, концептуални реализации. Техните работи се характеризират с много свежест и оригиналност на местните мотиви и явления, върху които поставят ярък, съвременен отпечатък, контекстуално рефлектиращ в глобални измерения. Тяхното изкуство може да бъде дефинирано определено като пост-сюрреалистично, нео-експресивно, както също и обществено ангажирано.


Контакт:
Пирянков Център за съвременно изкуство
Катажина и Венцислав Пирянкови
c. Старо Железаре 1/12
http://mural2015.blogspot.com/
http://cca-bulgaria.blogspot.com/
Facebook: Piriankov Art Center Staro Zhelezare
e-mail: pcca@wp.eu
Tel. +48 501632092

Автор:
Организаторите
Публикация:
24.07.2015 г. 17:02
Етикети:
Катажина и Венцислав Пирянкови
фестивал на стенната живопис
селo Старо Железаре
Пирянков Център за съвременно изкуство
Посетено:
3589
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21785-selo-na-individualnosti-i-festival-na-stenna-zhivopis-staro-zhelezare-2015