Празници / фестивали

„Адриана Лекуврьор” – премиера в ММФ „Варненско лято” 2015

Световноизвестните Цветелина Василева и Иван Момиров в главните роли

„Адриана Лекуврьор” – премиера в ММФ „Варненско лято” 2015


◊ СЪБИТИЕТО

30 години след последната постановка в България и за пръв път във Варна ще се срещнем с оперния шедьовър на Франческо Чилеа „Адриана Лекуврьор”. Дългоочакваната премиера предстои на 21 юли от 21 часа в Опера в Летния театър, като част от оперния модул на ММФ „Варненско лято” 2015 г.

Постановката е копродукция между ТМПЦ – Държавна опера Варна и Македонската опера и балет, диригент Вилиана Вълчева, режисьор Деян Прошев (Македония), асистент-режисьор Люпка Якимовска (Македония), сценограф Александър Златович (Сърбия), костюмограф Весна Радович (Сърбия), хореография Олга Панго (Македония), диригент на хора Стефан Бояджиев.

В главните роли са поканени българските оперни певци със световна кариера Цветелина Василева в ролята на Адриана Лекуврьор, Иван Момиров в ролята на Маурицио, Даниела Дякова в ролята на Принцеса ди Буйон, Иво Йорданов в ролята на Мишоне и водещите солисти от състава на Държавна опера Варна Арсений Арсов, Евгений Станимиров, Гео Чобанов, Пламен Долапчиев, Силвия Ангелова и Лиляна Кондова.

 
◊ ИСТОРИЯ НА ТВОРБАТА

Италианският композитор Франческо Чилеа (1866-1950) е типичен представител на италианската оперна школа от края на XIX и началото на XX век. За известния оперен театър „Театро Лирико” в Милано, той композира през 1902 г. „Адриана Лекуврьор” – операта, с която става световноизвестен. Либретото на Артуро Колаути следва мелодрамата на Йожен Скриб, която пресъздава последната година от живота на прочутата френска драматична актриса Адриана Лекуврьор (1692–1730). Шедьовърът на Чилеа е образец на веристична музикална драма, близка до естетиката на Маскани, Леонкавало и Пучини. В тази своя творба Франческо Чилеа се проявява като тънък психолог, обаятелен лирик и драматург, с особено експресивно чувство за сцената. Великият Енрико Карузо изпълнява ролята на Маурицио на бравурната премиера в „Театро Лирико” на 6 ноември 1902 г.

 
◊ РЕЖИСЬОРЪТ ДЕЯН ПРОШЕВ

От 5 години съм директор на операта в Скопие, бях 2 години и артистичен директор. Преди това завърших НМА „Панчо Владигеров” - най-напред оперно пеене при Асен Селимски и Нико Исаков, после актьорско майсторство при Пламен Герджиков и Пламен Карталов, както и магистратура по режисура при Павел Герджиков. Благодарен съм за знанията, които получих от тях. И съм радостен съм, че след Италия, Сърбия и Япония, сега с „Адриана Лекуврьор” във Варна имам възможността за пръв път да поставям и в България.

„Адриана Лекуврьор” е интересно заглавие, защото разказва истинска история със сложен сюжет и невероятно красива музика, със страхотни персонажи, оригинални дуети и ансамбли. За него задължително трябва да ангажираш много добри певци. Прочутият тенор Иван Момиров вече е пял Маурицио при нас, сега ще го представи и във Варна, в Скопие сме слушали италианската легенда Джована Касола в ролята на Адриана, сега тук ще аплодираме българска певица от световна величина – Цветелина Василева. За мен автентичността е много важна и затова предпочитам традиционния начин на представяне. Операта е красиво и сложно изкуство, което не бива с лека ръка да се променя. Не виждам защо трябва да пренасяме ежедневието, което живеем, и в операта. Операта е празник и ние не бива да отнемаме тази нейна празничност.

 
◊ ДИРИГЕНТКАТА ВИЛИАНА ВЪЛЧЕВА

Музиката е много органично написана, композиторът се е съобразил с регистрите на гласовете, така че се получава добър баланс между гласове и оркестър. Любопитно е, че в България тази оригинална веристична творба е поставяна само 3 пъти – през 1933 г. в София, през 1971 г. в Пловдив и през 1988 г. отново в София, с Райна Кабаиванска в главната роля. Четвъртата постановка следва чак сега, през 2015 година. Очакванията към нашата премиера са големи. Още от самото начало оркестърът прояви голям интерес към непознатото заглавие, вникна в партитурата и свири с очевидно удоволствие. Определено може да се каже, че ние всички работим с амбицията да се получи качествен и стилистично издържан спектакъл.

 
◊ ПРИМАТА ЦВЕТЕЛИНА ВАСИЛЕВА – АДРИАНА ЛЕКУВРЬОР

„Адриана Лекуврьор” не се поставя често, защото музикалната партитура е изпълнена с много трудности. Музиката и драматургията са тясно свързани, тоналностите и темпата бързо се сменят, солистите трябва да притежават драматични умения, за тях няма никакъв отдих (както при Верди например), през цялото време е необходима силна спойка между диригента, оркестъра и певците и всичко това изисква огромна концентрация и издръжливост.

Бях студентка, когато гледах софийската постановка с Райна Кабаиванска, спомням си колко дълбоко ме впечатлиха нейният глас, красотата и драматизмът, които тя вложи в образа. По-късно спечелих международния певчески конкурс „Франческо Чилеа” в Италия и съм щастлива, че сега във Варна имам възможността да дебютирам в неговата „Адриана Лекуврьор”.

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
20.07.2015 г. 18:42
Посетено:
1244
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21775-adriana-lekuvryor-premiera-v-mmf-varnensko-lyato-2015