Празници / фестивали

"Творилница" в Триград очаква своите гости за четвърта поредна година

Под мотото „Да преоткрием Триград с творчество и музика“ Родопите посрещат многобройна публика от 3 до 5 юли 2015 г.

"Творилница" в Триград очаква своите гости за четвърта поредна година


◊ СЪБИТИЕТО

За четвърта поредна година в едно от най-прекрасните кътчета на Родопите - Триград, ще се проведат ателиета на открито, изложби и концерти с името "Творилница". Тук местните традиции, гозби, самобитно творчество и музика се смесват с модерно изкуство, етно-джаз, скулптура и керамика, в търсене на общите си корени.
   
През годините на своето съществуване, от среща на единомислещи артисти, Творилницата в Триград се превърна в място за изява на все по-високо ниво музиканти и автори, които събират многобройна и интелигентна публика.
    

◊ В ПРОГРАМАТА

Домакините на събитието обещават разнообразни арт прояви, които да не оставят да скучаят нито за миг гостите на едно от най-прекрасните кътчета на Родопите – Триград. Среща с автентичния фолклор на Родопите, гайди, етно-джаз, рок и авторска музика – емблематичният Николай Иванов и Арт формация ОМ ще бъдат специални гости на "Творилница" 2015, рок група – ASSAMBLEND  ще озвучат магичното пространство около Аркан Хан, съпътствани от непринудеността на местните фолклорни музиканти. Лиричният глас на саксофона – Джери Мартин от Великобритания, ще ни пренесе отвъд границите на музикалните традиции.
   
Местните приятели на "Творилница" са подготвили участието на фолклорен състав „Триград“, а жените от селото ще покажат на гостите как се бие масло, как се преде и как се приготвят най-вкусните гозби от Родопите.

Художници, занаятчии, скулптури и керамици ще демонстрират своите умения и произведения. Изложба на Димитър Труканов-Трукан ще ни посвети в магията на духовното общуване. Картините на художника са резултат от общуването между вода, огън, пигменти и метал, запечатани в хартия, подобно на земните фосили. В пространствата на "Творилница" ще може да се види и изложба иконопис на Мария Минева и живопис - Радослав Коцев. Очакват ни и традиционните вече изложби в старата конюшня - живопис и малка пластика от Марин Вулджев и картини на Георги Попов. В света на графиката ще отскочим с творбите на Петя Константинова, Теодора Дончева и Нако Цветкашки.
   
И тази година фотографията намира своя дом в лицето на "Творилница" 2015. Ще бъдат представени фотоизложбите “Моят свят” на Влади от Кожари, “Далечни песни“ – Образи и думи от Родопите - един уникален проект на Марги Русева и така любимите на публиката Фотоекспедиции - Камбоджа, Антарктида и Египет - Мария Джелебова, Бойко Йорданов и Чавдар Стойчев.

Част от ексклузивния сет на фотографите ще бъде изложбата на Бойко Йорданов посветена на Антарктида, съпроводена от безценните истории на проф. Христо Пимпирев за „ледената земя“. Ще видим и фотографиите от първата българска археологическа мисия в Египет на Чавдар Стойчев.

За първи път ще бъде представен и проектът „Да уловиш сияние - 8500 км. с Pentax до Полярния кръг и една сбъдната мечта“ с автори Трифон Пальонгов, Венцислав Димитров и Владимир Томашевич.
   
Организаторите на "Творилница" 2015 са помислили и за най-малките участници в тази цветна феерия от изкуства. За тях ще има специални кътове организирани от Образователен център Оксиния, където ще бъде „Строго забранено за родители“, а „Детската джунгла“ ще бъде дом на малки творци и откриватели на занаяти, изкуства и културни атракции.
   
Участници и гости ще се съберат под мотото „Да преоткрием Триград с творчество и музика“ от 3 до 5 юли в Триград. Заповядайте!


Актуална програма и подробности за "Творилница" 2015:

https://www.facebook.com/tvorilnica.arkan

https://www.facebook.com/events/1627783340793971/permalink/1637166103189028/


За контакти:
Мария Винарова-Стойчева
Студио Тотем, Пловдив
моб 0888 97 96 45
www.totemstudiobg.com
www.arkantours.com


Автор:
Василена Петрова
Публикация:
01.07.2015 г. 15:35
Етикети:
Посетено:
1692
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21711-tvorilnitsa-v-trigrad-ochakva-svoite-gosti-za-chetvarta-poredna-godina