Празници / фестивали

Летни музикални вечери на Античния форум в Стара Загора

1-28 юли 2015, Античен форум „Августа Траяна“

◊ СЪБИТИЕТО

Държавна опера Стара Загора

Община Стара Загора

Летни музикални вечери 
1-28 юли 2015

Сцена Античен театър

От 1 до 28 юли Античният форум „Августа Траяна” в Стара Загора ще се превърне в лятна музикална сцена под звездите. Държавна опера Стара Загора ще бъде домакин на поредица от ярки музикални и танцови събития. Празничен галаконцерт, посветен на 90-годишнината на Старозагорската опера и премиерата на операта „Кармен” от Бизе са основните акценти в афиша с участието на Държавна опера Стара Загора.

Като съпътстваща програма присъстват още оперетата „Българи от старо време” на Асен Карастоянов и хитовия концерт-спектакъл „Фантомите на мюзикъла”. Бургаската опера ще гостува по покана на Държавна опера Стара Загора със своята мегапродукция на операта „Атила” от Джузепе Верди, а Русенската опера ще се представи на Античния форум с камерната опера „Процесът Мерилин Монро” от Роланд Баумгартнер, и с танцовия спектакъл  „Откровения” - вечер на съвременната хореография.


◊ ПРОГРАМАТА

1 юли, сряда, 21:00 ч., Античен форум „Августа Траяна“


90 години Старозагорска опера – Празничен юбилеен концерт "Честит рожден ден, Опера Стара Загора"

Диригент на този забележителен концерт-спектакъл е Маестро Мартин Пантелеев. Калуди Калудов, Костадин Андреев, Юлиан Константинов, Анна Дитри, Таня Иванова и Александър Крунев пристигат специално, за да се присъединят с изпълненията си към празника на Старозагорската опера. Старозагорската публика ще има възможността да аплодира и солистите на Държавна опера Стара Загора Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Александър Марулев, Деси Стефанова, Яница Нешева, Михаела Берова, Иван Кабамитов, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Борис Тасков, Гергана Русекова, Валери Турманов, Нина Димитрова, Марк Фаулър, Милко Михайлова. Участват хор, оркестър и балет в една вълнуваща програма с най-любимите арии, дуети и ансамбли от любими опери, оперети и мюзикъли.


7 юли, вторник, 21,00, Античен форум „Августа Траяна“


ПРЕМИЕРА

"Кармен" - опера от Жорж Бизе

Любов и силни страсти, красива музика и огнени танци в операта „Кармен“ от Жорж Бизе – ПРЕМИЕРА на Държавна опера Стара Загора в лятната програма на Античен форум „Августа Траяна”.

Диригент Ивайло Кринчев. Режисурата е на Георги Динев, художник на декора Салваторе Русо, хореография – Ромина Славова. Участват солистите Михаела Берова, Алекандър Крунев, Борис Тасков, Любомир Петков, Русалина Мочукова, Яница Нешева, Петър Кунев, Ивайло  Йовчев, Теодор Петков, Емилия Джурова и др., оркестър, хор и балет на Държавна опера Стара Загора.


14 юли, вторник, 21,00 ч., Античен форум „Августа Траяна“

Държавна опера Русе представя

"Процесът Мерилин Монро" - камерна опера от Роланд Баумгартнер

 „Процесът Мерилин Монро” на съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер се представя за първи път пред старозагорската публика. Либретото е на Джейрон Тино, диригент Андрия Павлич (Босна и Херцеговина), режисьор Огнян Драганов, художник на костюмите Първолета Чавдарова-Летиция.

Участват солистите Стоян Стоянджов, Анита Шишкова, Теодора Чукурска, актьорите Цветана Радушева и Илия Деведжиев, оркестър и балет на Държавна опера Русе.

Световната премиера на „Процесът Мерилин Монро” се състоя с голям успех в Русе на 29 октомври 2014 година на новооткритата „Сцена-Ателие” в зала Филхармония. На втория спектакъл присъства и самият композитор, който възторжено прие първата сценична интерпретация на своята опера.


15 юли, сряда, 21,00 ч., Античен форум „Августа Траяна“

Държавна опера Бургас представя

"Атила" - опера от Джузепе Верди

Премиерата на суперпродукцията „Атила” на Държавна опера Бургас се състоя на 2 юли 2014 г. в рамките на миналогодишното издание на  Бургаски музикални празници „Емил Чакъров”. Постановката завладява публиката с пищни костюми, нетрадиционни декори и светлинни ефекти. Дело е на българо-румънския тим Огнян Драганов и Каталин Алборе, които са съответно режисьор и сценограф на представлението. Диригент на представлението е Ивайло Кринчев, диригент на хора – Невена Михайлова, пластиката е дело на балет майстора на Бургаската опера Недко Георгиев.

На сцената на Античния форум в Стара Загора в главните роли публиката ще се срещне с изкуството на Делян Славов, Калуди Калудов, Марян Йованоски, Йоана Железчева, Диман Панчев, Милен Динолов и др. Участват хор и оркестър на Държавна опера-Бургас.


18 юли, събота, 21,00 ч., Античен форум „Августа Траяна“

Държавна опера Русе  представя

"Откровения" - танцов спектакъл

Вечер на съвременните хореографи

Балетът на Държавна Опера Русе гостува на Античния форум в Стара Загора със своята вечер, посветена на съвременната хореография, представена в 7 различни миниатюри, сътворени от 8 хореографа. Александър Марков и Мариян Янков създават хип-хоп танца си "Странен отряд" заедно със своят колега Теодор Цаков, който допълва хореографския текст с ефектно визуално решение. Втората миниатюра на вечерта е дело на виртуозният танцьор и световен първенец на Electric boogaloo Свен Велер и се нарича "Музикална кутийка". "Молитва" с хореограф Анна Донева е изпълнена от 5 балерини на основата на Сюита за виолончело от Й. С. Бах. Краят на първата част настъпва с миниатюрата "Сянката на твоята усмивка" на премиер-солиста на балет Арабеск и носител на множество награди като хореограф - Асен Наков. Втората част започва с "Тишината в мен" с хореограф Ангелина Гаврилова и завършва с изключително експресивния "Au Suivant " на Християн Бакалов, танцьор и хореограф с международна кариера.

Специално за старозагорската публика в спектакъла ще бъде включен и фрагмент от авторския спектакъл на Силвия Томова „Полет към светлината”. Темпераментното "Танго” на Пиацола ще допълни палитрата от танцови стилове, които изразяват чувствителността на младите хора днес.


9 юли, четвъртък, 21.00 ч., Античен форум „Августа Траяна“

"Българи от старо време" - оперета от Асен Карастоянов  

Режисирана от Ники Априлов, с неотразимата танцова хореография на Държавен ансамбъл „Загоре”, и със специалното участие на двама от най-успешните комедийни актьори в страната, оперетата „Българи от старо време” е самобитен шедьовър, когото всеки българин трябва да види. Герасим Георгиев-Геро и Стефан Рядков гостуват на старозагорска сцена, за да пресъздадат колоритните образи на Хаджи Генчо и Дядо Либен. Патриархалният сюжет, гарниран с прекрасни арии и мелодии в спектакъл, който вече се играе над 70 пъти и е част от репертоара на Старозагорската опера. "Непреходно е, все едно е писано вчера", казва Стефан Рядков. Диригент Красимир Къшев, участват още Шмилена Султанова, Борис Тасков, Георги Динев, Яница Нешева, Георги Ханджиев, Тоня Петрова и др., оркестър и хор на Държавна опера Стара Загора.


22 юли, сряда, 21.00 ч., Античен форум „Августа Траяна“

Джаз-симфони концерт

Със специалното участие на Анатоли Вапиров, Стоян Янкулов-Стунджи, Димитър Карамфилов, Милен Кукошаров и др.

Диригент Здравко Лазаров

Оркестър на Държавна опера Стара Загора


28 юли, вторник, 21,00 ч., Античен форум „Августа Траяна“

"Фантомите на мюзикъла" - със специалното участие на Михаела Филева

Всичко започва в една нощ. Без пищни декори и костюми. Оркестър, артисти и най-хубавите моменти от световноизвестни мюзикъли. Комбинацията от романтични любовни истории и прекрасна музика е зашеметяваща!  Ще прозвучат фрагменти от „Уестсайдска история”, „Кабаре”, „Коса”, „Малка нощна музика”, „Кандид”, „Котките”, „Фантомът на операта”, „Вълшебникът от Оз”, „Алис”, „Законът на джунглата”.

Солисти: Весела Морова, Русалина Мочукова, Яница Нешева, Милен Шопов, Марк Фаулър,  Милко Михайлов и др. Диригент Любомир Денев. Режисьор Георги Динев, хореография Ромина Славова, костюмография Златна Михайлова.

* * *

Повече и подробна информация – в Интернет страницата на Държавна опера Стара Загора www.operasz.bg

И в официалната страница във ФБ - State Opera - Stara Zagora


Билети се продават онлайн в страницата на сайта на Операта!

Билетен център: южния вход на Операта

Автор: Държавна опера Стара Загора
24.06.2015 г. 17:12
Посетено: 1090
Етикети: музика, опера, Летни музикални вечери, Държавна опера Стара Загора, Античен форум Августа Траяна
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/21681-letni-muzikalni-vecheri-na-antichniya-forum-v-stara-zagora