Празници / фестивали

Още четения в Плевен

Празниците на книгата продължават

◊ ПРОГРАМА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ДЕТСКОТО ЧЕТЕНЕ

По случай Световния ден на книгата и авторското право РБ "Хр. Смирненски" - гр. Плевен  се включи в инициативата "Четяща България" с още две мероприятия.

-1-

На 28.04.2006 г. от 11.00 ч., в читалнята на Детско-юношеския отдел на библиотеката се проведе колективно четене на приказки от Ангел Каралийчев. Децата от I, II и III клас на НУ "Отец Паисий" представиха драматизация на приказката "Житената питка". Те участваха в съставянето на кръстословица, свързана с автора, а в състезанието, подготвено от тях, включиха въпроси от живота и творчеството на А. Каралийчев и откъси от различни негови произведения.

Първото влизане на децата в залите на библиотеката бе свързано с един истински духовен празник, те бяха поканени да станат приятели на книгата, да знаят и усещат, че библиотекарите от отдела работят за тях и там е техен втори дом. За всички деца имаше подаръци, осигурени от библиотеката.

-2-

Също на 28.04.2006 г. от 15.00 ч. в конферентната зала на сграда "Гена Димитрова", отделът за чужди езици на РБ "Хр. Смирненски" представи един истински спектакъл на деца от различни начални училища под надслов "Good Books - Better libraries - the best students".

Целите на организаторите са да насърчат децата към четенето и да ги приобщят към тайните на книгата. В "Шоуто на библиотечната колекция" по занимателен начин се представя информационно-образователната мисия на библиотеката. Литературната викторина "Автори, книги и герои" даде възможност на най-любознателните читатели да получат награди от издателство "Longman".
  
Двете прояви на библиотеката са част от програмата за насърчаване и реинтегриране на детското четене. Веднъж изпитали магията на книгата, децата остават в нейна власт и винаги се връщат там, откъдето е започнала тяхната вълшебна приказка.
Автор:
Здравка Шейретова
Публикация:
04.05.2006 г. 14:10
Етикети:
Посетено:
672
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/11/news/2164-oshte-cheteniya-v-pleven